Aan alle Moraalridders en haters online – mijn best gelezen blog van 2017

2017 was voor mij een erg mooi blogjaar. Niet alleen beleefde ik mooie avonturen samen met mijn vriend en meiden, dankzij de uitnodigingen die ik ontving.  Maar ook leerde ik andere mama-bloggers nog beter kennen. Een paar mag ik er nu ook oprecht mijn vriendinnen noemen. Ook qua blogcijfers mag ik niet klagen, want ik sluit het jaar af met waarschijnlijk een verviervoudiging van het aantal bezoekers per maand. Dat is niet niks, maar dat komt voor een deel omdat mijn best gelezen blog uit 2017 viraal ging. Dat is fijn voor de cijfers, maar je moet er wel sterk voor in je schoen staan tegenover de moraalridders en haters online.

Wat er aan vooraf ging…

In 2010 liepen de ochtenden bij ons niet altijd even soepeltjes. Onze lieve baby, was nu een dreumes met een sterkte eigen wil. Deze liet ze het liefste gelden om 7.30 ’s ochtends bij het aankleden. Alleen in de houtgreep lukte het samen met mijn vriend om haar aan te kleden. Samen iets uitzoeken, ’s avonds klaarleggen, van alles hadden we geprobeerd, maar ’s ochtends kwam dit duiveltje in haar weer tevoorschijn. Bij het opvouwen van de was legde ik per ongeluk haar pyjamabroek op de stapel leggings. Zo ontstond het idee om haar ’s avonds alvast haar de legging voor de volgende dag aan te trekken. Samen met een schoon t-shirt of tricot jurk, die ze zo graag droeg. En wat bleek, het werkte! De worstelingen waren over en na het aantrekken van sokken, schoenen en soms een rok, waren we klaar om de dag te beginnen. Dag ochtendstress en 3 blije mensen in huis.

Ik beken... slapen in de kleren voor morgen

Nu ik met mijn blog begonnen was, leek onze oplossing mij een leuk onderwerp om over te schrijven – Ik beken mijn kinderen slapen in de kleren voor morgen. Deze plaatste ik in mijn eerste blogjaar, maar daar kwamen toen nog niet zoveel reacties op. Afgelopen september had ik op een avond nog geen blog klaarstaan voor de volgende dag en besloot deze blog eens af te stoffen en opnieuw te plaatsen. Nu waren er wel reacties, veel positieve reactie ook. Een enkeling schreef dat ze er niet voor zouden kiezen omdat het niet fris is om in je kleren waarin je slaapt naar school te gaan. Op zich een begrijpelijk punt, maar bij een dreumes van 2-3 jaar zag ik daar snel niet zo’n probleem in.

Viraal

Niet veel later ontving ik een mailtje van Omdenken! Ze hadden mijn blog voorbijzien komen en vroegen of ze mijn verhaal op hun website mochten plaatsen en delen op Facebook. Superleuk en ik zei meteen ja. Een paar weken later was ik op een avond met vriendinnen in de stad, toen mijn zus appte mij dat ze mijn verhaal op Facebook was tegengekomen en dat er al veel reacties op waren. Toch wel nieuwsgierig keek ik even en ja hoor, binnen een uur al 200 reacties! Deze waren echter niet allemaal even positief. Hele epistels werden er onder het Facebookbericht gepost. Het was een schande dat ik mij als moeder omver liet lopen door mijn dochter. Wat moest er later wel niet van haar worden, als ze tegenslagen zou krijg te verwerken in de echte wereld en meer van dat soort uitlatingen. Gelukkig kon ik er wel om lachen, want mijn dochter is nu 9 en ik denk dat het wel goed met haar gaat komen.

Thuis keek ik samen met mijn vriend nog eens en er waren toen ruim 500 reacties. We hebben er een paar gelezen en verbaasde we ons over deze moraalridders en hun boze reacties. Gelukkig ook wel een hoop ouders die het wel een prima oplossing vonden en sommige die bekende hetzelfde te doen. De volgende dag kreeg ik mailtje van de redactie van Omdenken. Ze hadden wel verwacht dat het verhaal stof zou doen opwaaien, maar zoveel en zo naar dat hadden ze niet verwacht. Ze hoopte dat ik er niet teveel van geschrokken was.

Een paar dagen later werd de blog ook nog een keer gepost op de Facebook pagina van Kiind Magazine. Ook daar weer veel reacties op, maar gelukkig veel met een mildere toon. Mogelijk omdat de ouders die dit blad lezen ook achter de Pick Your Battles methode staan.

Ook Good Girls Company schreef er een blog over, omdat zij had gehoord dat er moeders zijn die dit doen. Zij vroeg zich met name af hoe je dat doet als je met je kleren aan wilt slapen en waarom het voor hen niet werkt.

Maar de klap op de vuurpijl was wel dat vorige week ook de Facebook Pagina van Loedermoeder mijn blog deelde. Binnen een uur kreeg ik een melding van mijn websitehost dat er extreem veel verkeer op mijn blog was. Aan het einde van de dag was mijn blog meer dan 4.000x gelezen. En natuurlijk ook hier weer boze reacties op deze Facebook post. Terwijl ik toch had verwacht dat een Loedermoeder dit wel zou begrijpen.

Moraaldridders en haters online

Gelukkig kan ik lachen om al die reacties van moeders die, het er op zijn zachts gezegd, niet mee eens met mij zijn. Ik heb nergens op gereageerd, want ik snap de commotie erom heen niet zo. Want heel eerlijk, waar gaat het over!!! Mijn dochter slaapt in een legging in plaats van een pyjamabroek en mag die vervolgens de volgende dag aanhouden. Ik droeg vroeger als kind wel een pyjama, maar droeg die dat wel de hele week, elke avond.

Wat mij wel raakt is hoe andere moeders de noodzaak voelen om andere moeders naar beneden te halen. Natuurlijk hoef je het er niet mee eens te zijn, maar haal je schouders op en lees verder. Waarom de behoefte om meteen een oordeel neer te leggen. Meerder reacties waren dat ik mijn dochter nu al verpest had voor haar verder toekomst. Want wat als kinderen op die leeftijd het al voor het zeggen krijgen. Wij als ouders er alles aandoen om een driftbui te voorkomen? Dan zal ze nooit sterk genoeg in haar schoenen staan om zijn straks in de maatschappij zich staande te houden. Ouders zijn tenslotte te baas te allen tijde en niet de kinderen. En als ik daar als ouder niet tegen kan, dan had ik gewoon niet aan kinderen moeten beginnen en mijn eierstokken meteen laten afknippen….

Iedereen die mijn dochter kent, weet dat zij een heel lief, vriendelijk en beleefd meisje is. Van het slapen in haar kleding voor morgen heeft ze echt geen trauma opgelopen. Ze is ook geen verwend prinsesje dat het woord NEE niet kent. Ik ben in de gelukkige positie dat ik mijn dochters een veilige thuis kan bieden. Met 2 ouders, en nog belangrijker zonder enige fysieke of geestelijke mishandeling. Natuurlijk hebben wij thuis regels en afspraken, maar we maken niet van alles een punt en kiezen daarbij dan soms voor een andere oplossing.

Voor een keer zal ik toch reageren op al die negatieve reacties reageren en voor de mensen die de blog niet goed hebben gelezen of begrepen

 • Mijn dochter was toen 2 jaar en ging naar bed in een legging en t-shirt
 • Nee, mijn dochter slaapt dus niet in een spijkerbroek en trui
 • Nee, mijn dochter zweet niet heel erg ’s nachts – net als meeste kinderen op die leeftijd
 • Ja, als ze was doorgelekt met haar luier, kreeg ze wel iets schoons aan
 • Nee, mijn dochter rook niet naar slaap de hele dag of kwam gekreukeld uit bed
 • Nee, wij gaan niet elke driftbui uit de weg, maar kiezen er voor om er niet de dag mee te beginnen – pick you battles
 • Ja, ik heb ’s ochtends een ochtendhumeur, maar dat leek mij geen reden om niet aan kinderen te beginnen of mijn eierstokken voortijdig te laten verwijderen
 • Nee, ik slaap zelf ook niet in mijn kleren voor morgen
 • Tenslotte; ik wens alle moeders die het beter weten (ook al ben je pas 6 weken moeder) bij de opvoeding van hun hopelijk beetje temperamentvolle kinderen heel veel succes.

Goed voornemen 2018

Lieve mama’s, laten we alsjeblieft allemaal voor het nieuwe jaar als goed voornemen op onze lijst zetten, dat we elkaar meer steunen bij de opvoeding van onze kinderen. We zoeken hierin allemaal onze eigen weg en maken beslissingen waarvan wij denken dat die het beste is voor onze kinderen. Geen van ons weet nu of we daarbij de juiste beslissing nemen. Dat zal later pas blijken als ze groot zijn en zelf terugkijken op hun jeugd. Zolang onze kinderen bergen liefde, steun en zelfvertrouwen van ons meekrijgen komt dat allemaal wel goed. Maar laten we wel het goed voorbeeld voor onze kinderen zijn in hoe met elkaar om te gaan, helemaal op social media. Er is al genoeg ellende in de wereld en grotere problemen dat wat je kind ’s nachts in bed aan heeft

Ik wens jullie allemaal heel veel liefde, steun en zelfvertrouwen in het opvoeden van jullie kinderen in 2018

Spread the love

32 thoughts on “Aan alle Moraalridders en haters online – mijn best gelezen blog van 2017

 • Fleur, ik vind je geweldig. Als persoon, als blogger en ook als moeder. Je bent echt een lieve vrouw en ik ben dankbaar dat ik je afgelopen jaar beter heb leren kennen en hoop dat dit in 2018 nog meer gaat worden.

  Vind het ook knap dat je niet hebt gereageerd, ik zou die neiging heel erg hebben en weet niet of ik me had kunnen inhouden.

 • Ik vind deze (en ook de blog waar je viral mee ging) geweldig! Je hebt hartstikke gelijk en vind je oplossing echt ubercreatief. Omdenken noemen we dat inderdaad. De azijnpissers mogen lekker zuren in een hoekje. 😉 Tof om te zien dat – mede hierdoor – je blogcijfers verviervoudigd zijn. Die heb je maar nooit te pakken!

 • Bij het lezen van sommige reacties wilde ik ook reageren, dus des te knap dat je het niet hebt gedaan. Je hebt het in deze blog alsnog heel mooi verwoord en ik vind bovendien dat je gelijk hebt. Er zijn véél ergere dingen dan je peuter laten slapen in een legging. Uiteindelijk doen we toch allemaal maar wat in de hoop dat het goed uitpakt? Want die jongen uit de achterbuurt kan eindigen als CEO en dat meisje uit het keurige gezin dat volgens de regeltjes leeft in de goot. Ik geloof er heilig in dat bescheidenheid de mens siert en ieder huisje zijn kruisje heeft, dus dat oordelen vanachter je computer echt een graadje (of twintig) minder kan. Bovendien zijn er in deze discussie opmerkingen gemaakt die echt alle grenzen van fatsoen overschrijden. Nou ja, ik vind je (zoals je wel weet denk ik) een fantastisch mens en een geweldige moeder! 🙂 Op naar een liefdevoller 2018!

 • oh whaha kwam dat bij jou vandaan 😉 tja je vraagt er nu toch om hoor hihi een reactie. Persoonlijk vind ik zelf in “kleding” slapen totaal niet comfortabel, een legging ook te strak, daarom zou ik dit toch niet toepassen bij ons zoontje.
  Laat mij maar lekker onhandig doen dan :p Al zal ik ons zoontje natuurlijk sowieso al geen legging aan doen.
  Hier werkt de trick.. wie heeft zich het snelste aangekleed altijd erg goed haha.
  ( Vaak in combi met papa die zich aan kleed en ik die dan ons zoontje aankleed)

 • Er zullen altijd mensen zijn die in alles iets slechts zien. Als het voor jullie gemakkelijker is dat ze slaapt in haar kleding voor de volgende dag dan moet je dat zeker niet veranderen. Je moet uiteindelijk doen wat voor jullie het beste is. Laat die anderen maar praten.

 • Haha, oh hilarisch. Wel jammer dat je je alsnog geroepen voelt om je mening te verdedigen. Mensen nemen zichzelf vaak té serieus en dan heb ik het vooral over moeders. Als we het over kinderen hebben, weten we het opeens zoveel beter dan een ander. Ik vind het een fantastische creatieve oplossing voor een niet zo groot maar wel irritant probleem. Vooral als je ’s ochtends al niet op je best bent haha. En wat mooi dat je blog zo gegroeid is. Op een mooi 2018 Fleur. We zien elkaar vast snel weer. Dikke XX

 • Grappig, ik had dit verhaal inderdaad voorbij zien komen op facebook. Enige wat ik dacht, fijn als dit voor jullie werkt vooral doen! Ik snap best dat je niet wilt opstaan met driftbuien van je kind. Ik word soms al gek van die van mij en die is erg rustig in de ochtend haha. Ik heb ook serieus met verbazing de reacties op facebook toen gelezen, mensen gaan soms echt te ver met hun mening. Wel fijn hier aan is dat je zo gegroeid bent en ik hoop en wens voor je dat die groei in 2018 doorgaat!

 • Mensen denken alles zomaar neer te kunnen zetten in de virtuele wereld als je een blog heb moet je hier idd mee om gaan niet alle reacties zijn even leuk en aardig maar je moet gewoon doen waar jij/jullie als ouder achterstaan en niet de rest van nederland

 • Oh my, ik heb helemaal niet door gehad dat je blog viraal was gegaan! Gelukkig weet je dat ik met regelmaat onder een steen verkeer 😉 Ik vind het juist een reuze slim idee, in geval van temperamentvolle peuter. Niet te geloven wat er dan voor reacties komen zeg!
  Ik ben in elk geval fan van je, en ik vind het echt geweldig dat je blog zo gegroeid is! Veel succes in 2018 en hopelijk tot gauw maar weer eens!
  Liefs!

 • Mij lijkt dit juist een slimme oplossing. Dit voorkomt veel stress in de ochtend en als je kind er geen last van heeft, waarom niet? Maar goed, jammer weer van al die hatelijke reacties.

 • Wat een super goede tip!
  Ik had je blog al verschillende keren voorbij zien komen ja!

  Maar waarom zou je smorgens een hoop heisa maken als het niet hoeft?
  Je weet nu dat ze er geen trauma aan opgelopen heeft dus mocht ik ooit hetzelfde gaan ervaren neem ik deze fantastische tip zeker mee!
  Liefs maaike

 • Ik vind je een lieverd en ben dankbaar jou nog beter te hebben leren kennen het afgelopen jaar. Je behoort zeker tot één van de liefste blog vriendinnetjes en wens je dan ook niets meer dan heel veel goeds toe voor het nieuwe jaar, je bent een topper

 • Wat een heerlijke artikelen en wat een pracht tips, hier hou ik van. Waarom moeilijk doen als het ook iets makkelijker kan. Wat gaaf dat grote sites je Posts hebben gebruikt! Lijkt me echt een kick!

 • Wat heb je dit goed geschreven! Ik begrijp ook nooit dat mensen zo fel moeten reageren als ze ergens anders over denken. Knap van je dat je niet hebt gereageerd en dat je niks van de reacties aantrekt!

 • Je blog is geweldig. Weet je die negatieve comments heb je altijd overal. Sommige mensen zijn gewoon jaloers en je kunt helaas niet altijd iedereen tevreden stellen. Ik negeer dat soort comments.

 • Ik denk altijd maar zo: de mensen die er wat van vonden en er zo’n uitgesproken mening over hebben zijn zelf vast heel onzeker over hun eigen moederkwaliteiten 🙂 ik heb het ook wel gedaan toen mijn kinderen baby waren. De eerste paar maanden hebben ze geen pyjama aan gehad 🙂

 • Ik blijf me erover verbazen dat mensen zich over zoiets opwinden. Wat interesseert het een ander of jouw kind in een legging slaapt of niet, daar hebben ze zelf toch geen last van?? Als het werkt, good for you. Kan me levendig voorstellen dat je dag een stuk relaxter begint als er niet eerst oorlog gevoerd moet worden. Aan de andere kant ben ik misschien wel jaloers op de mensen die zich hierover opwinden, want daar hebben ze dus kennelijk tijd voor…

 • jeutje, ben met wat doorklikken op deze post terecht gekomen. Mijn nieuwsgierigheid was namelijk gewekt. Maar zijn er werkelijk mensen die het in hun botte hersens (excuse my language) halen om over anderen te oordelen? ach ja, het makkelijke van achter een toetsenbord zitten en anoniem zijn…

 • Ik heb die blog inderdaad ook voorbij zien komen. Mijn kinderen zijn ondertussen bijna volwassen en vroeger was het grote ochtendprobleem het aan trekken van schoenen. Die kan je moeilijk in bed aan doen 🙂 Maar je hebt groot gelijk hoor; als moeder moet je nu eenmaal creatief zijn en naar oplossingen zoeken. De “battles” met je kind kan je beter bewaren voor belangrijke dingen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.