Kraamtijd - door de ogen van een vader

Kraamtijd – door de ogen van een vader

Met vaderdag in aantocht, vandaag een blog van papa Nick, vader van twee prachtige dochters. Regelmatig denkt hij nog wel eens terug aan de kraamtijd van zijn meiden, de oudste inmiddels bijna 23 jaar. Hij neemt jullie mee terug naar die tijd en geeft zijn kijk op deze bijzondere tijd met zijn (nieuwe) gezin.

Kraamtijd door de ogen van een vader

Kraamtijd

Wat mij dan is bijgebleven? De bevalling sla ik maar even over; een groot drama met 36 uur weeën en na thuis te zijn begonnen uiteindelijk toch naar het ziekenhuis. Daar aangekomen bleek ik alle belangrijke papieren in de haast te zijn vergeten en kon ik dus nog terug naar huis, mijn vrouw alleen achterlatend in het (toen nog) Academisch Ziekenhuis Leiden.

Overslaan

Toen ik na een kleine drie kwartier en flink wat rubber op mijn autobanden minder de verloskamer weer in kwam, werd net alles in gereedheid gebracht om het arme kind met een tang te dwingen de wereld te betreden. Dat lukte overigens pas toen een arts met één voet op de tafel om af te zetten zich ermee ging bemoeien en en passant maar even het sleutelbeentje van mijn dochter had gebroken. Overslaan maar even dus, zoals ik schreef. Nee, dan het vervolg eenmaal weer thuis. Heel kort kregen we even een kennismakingsbezoek van de kraamhulp en na een bliksembezoek van mijn schoonfamilie en een buurvrouw waren we plotseling… met z’n drieën!

Wachten

Wat een bizarre situatie! Daar lagen we dan op bed; een totaal afgematte vrouw die het ondenkbare had volbracht, een pasgeborene met een botbreuk en dus pijn en, ja ook ik had geleden, een vader die niet meer wist waar hij het moest zoeken. Een volledig hulpeloos klein meisje en haar twee ouders die van toeten noch blazen wisten. Want wat nu? Geen idee. Beetje fles (wilde m’n dochter echter niet), schone luier en voor de rest denk ik dat we voornamelijk geslapen hebben. Heel veel geslapen. En wachten op wat er komen ging. En dan, de volgende ochtend, na een onrustige, onwerkelijke nacht, was ze daar: onze geweldige, niet te evenaren, op iedere vraag een antwoord hebbende kraamhulp! Opeens werd het weer licht in huis. Hop, hop, hop, kind in bad, moeder helpen, was opvouwen, beschuitjes klaarmaken, bezoek binnenlaten, flesje maken, met vader samen buiten sigaretje roken, even stofzuigen, bezoek wegsturen, avondeten klaarzetten. Hop, hop hop, tot morgen! Wat een genot, wat een kanjer!

Fruit

Wat mij nog het meest is bijgebleven: iedere middag maakte ze voor mijn vrouw (en een aantal keer ook voor mij!) een prachtig groot glas vol met vers fruit. Met een suikerrandje en in mijn herinnering zelfs een parasolletje, maar het kan ook zijn dat ik dat laatste er inmiddels gewoon bij heb verzonnen. Hoe dan ook: zoveel liefde voor het vak, voor ons en onze dochter. En hoe we haar na een week of zo, toen ze weer een ander gezin de tijd van hun leven ging geven, enorm misten. Ik krijg er nu nog bijna tranen van in m’n ogen. Dat het ook anders kan hebben we gemerkt na de geboorte van onze tweede dochter. Prima kraamhulp ook hoor, zeer bekwaam en zo, maar zonder die enorme passie en betrokkenheid als bij de eerste.

Lees ook Leuk ideetjes met fruit op een bord

Jammer

Ik weet niet precies hoe het tegenwoordig precies geregeld is, hoeveel dagen de kraamzorg nu duurt, hoeveel uur per dag en wat ze allemaal (mogen) doen. Het zal allemaal wel minder geworden zijn. Hoe jammer! Want bij ons was het de kers op de kraamtijd. En zo’n kraamverzorgende gun je iedereen…

Hoe hebben jullie de kraamtijd beleefd?

Foto Vader & Baby: door Halfpoint/Shutterstock

Spread the love

23 thoughts on “Kraamtijd – door de ogen van een vader

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.