Je kraamtas klaarmaken dit moet je meenemen

Je kraamtas klaarmaken: dit moet je inpakken

Als toekomstige ouders verheugen jullie je natuurlijk op de komst van je baby. Bij de talloze voorbereidingen voor de grote dag is het samenstellen van je kraamtas een heel belangrijke. Of je nu voor de eerste keer ouder wordt of al ervaren bent, liefst thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis, het is van groot belang dat alles al voortijd gereed staat. Zo kun je je verblijf op de kraamafdeling, gepland of niet, zo aangenaam mogelijk te maken. Hier vind je enkele handige tips van wat er zeker niet mag ontbreken in je kraamtas.

Kraamtas voor de grote dag

Wanneer je hoogzwanger bent, vermijd je liefst alle stress. Het is daarom verstandig om ruim op tijd je ziekenhuistas alvast in te pakken. Hierbij moet je denken aan een maand voor de uitgerekende datum. Voor een overzichtelijke organisatie, pak je twee aparte tassen in: eentje met benodigdheden voor je aankomst in het ziekenhuis en de bevalling, en de tweede met alles voor jou en je baby tijdens de rest van het verblijf. Het is verstandig om een checklist met alle benodigdheden te maken en ook je partner bij de voorbereidingen te betrekken.

Comfortabele kleding voor mama en baby

Voor de grote dag kun je het beste een comfortabel, loszittend nachthemd in een donkere kleur meenemen, en warme sokken. Voor de rest van je verblijf op de kraamafdeling kun je het beste outfits meenemen waar jij je goed in voelt. Kies geschikt en comfortabel ondergoed uit. Denk ook aan extra nachthemd, een kamerjas en pantoffels in je kraamtas. In Nederland mag je in principe enkele uren na de bevalling al naar huis, bij een keizersnede na minstens 48u. In geval van complicaties kan het ziekenhuisverblijf wel langer duren. Houd hier rekening mee en voorzie ook extra kledingstukken zodat je zeker niets te kort komt.

Natuurlijk moet je ook kleding voor je baby inpakken. Reken op een rompertje, pyjama en een paar sokjes per dag. Afhankelijk van het seizoen kun je ook truien meenemen voor over het rompertje. Voeg luiers, mutsjes, slofjes, een slaapzak en een eerste knuffel toe. Kies kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is, omdat je zelf misschien nog niet zo gemakkelijk kan bewegen. Denk ook aan een speciale outfit voor de eerste foto’s met je kleine schat, en een warmer tenue voor als jullie de kraamafdeling verlaten en het buiten koud is.  

Toilettas voor mama en baby

Pak je toiletspullen in alsof je op reis gaat. Voor een snelle opfrisbeurt kan droogshampoo van pas komen. Kies ook items uit die je comfort en zelfvertrouwen bieden, zoals een geurende douchezeep of een hydraterende crème. Neem maandverband mee voor hevige menstruaties: na de bevalling kunnen er de eerste dagen bloedingen optreden, of het nu via een vaginale bevalling of een keizersnede is.

Dan zijn er ook nog de benodigdheden voor het eerste badje van je baby en de dagelijkse verzorging. Dit zijn onder andere milde zeep, badcapes, een gewone en een badthermometer, luiers, watten en fysiologische zoutoplossing voor de verzorging van de ogen en het neusje. De kraamkliniek zorgt meestal voor kompressen en ontsmettingsmiddel voor de verzorging van de navelstreng. Sommige kraamklinieken voorzien in luiers, wattenschijfjes en handdoeken, andere niet: vraag dit op voorhand bij je verloskundige na.

Belangrijke documenten

Zorg ervoor dat je ook alle administratieve documenten zoals je paspoort en verzekeringsinformatie in een mapje doet, zodat je ze makkelijk bij de hand hebt. Neem ook je medisch dossier van je zwangerschap en je geboorteplan mee, zodat je het medisch personeel kunt informeren over je voorkeuren.

Alles voor borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan zijn kledingstukken die langs voren opengaan en een borstvoedingsbeha erg handig. Stop ook zaken zoals borstkompresssen en tepelcrème in je toilettas. Je kunt ook een borstvoedingskussen kopen om jezelf makkelijk te positioneren. Deze is ook heel fijn om mee te slapen, dus vergeet hem zeker niet om mee te nemen naar het ziekenhuis.

Een draagdoek

Zodra je kleintje geboren is, wil je niets liever dan hem of haar voortdurend dicht bij je houden. En dat gevoel is wederzijds, want niets is zo rustgevend voor een baby’tje als lekker tegen zijn ouders aan liggen. Een draagdoek is een slimme oplossing, want het biedt een geruststellende nabijheid voor je pasgeborene, terwijl jij je handen vrij hebt. Lichtgewicht, verstelbaar en gebruiksvriendelijk: Ergobaby’s nieuwe Aura Draagdoek is een veelzijdige keuze voor ouders die op zoek zijn naar ergonomisch comfort met een focus op duurzaamheid. De Aura Draagdoek is gemaakt van zacht, rekbaar textiel uit duurzame materialen. Zo biedt hij niet alleen perfecte en veilige ondersteuning, maar laat hij ook de intimiteit van huid-op-huidcontact toe, waar je zo naar hunkert tijdens de eerste dagen met je baby’tje.    

Ook niet vergeten in je kraamtas te stoppen

Omdat de bevalling vaak best even kan duren is het slim om een (puzzel)boek of tablet (met opladers) mee te nemen in je kraamtas. Zo kun jij je bezig te houden terwijl je wacht. Naar muziek luisteren kan je helpen ontspannen, dus vergeet niet je koptelefoon of Bluetooth-speaker mee te nemen. Je wil zeker de eerste momenten met je baby vastleggen en in contact staan met je dierbaren terwijl jij in het ziekenhuis ligt. Zorg ervoor dat je een extra oplader voor je telefoon in je geboortetas doet, en eventueel een camera. Honger? Voorzie energierijke snacks, zoals noten, mueslirepen en gedroogd fruit of je favoriete snoepjes. Neem ook wat voor je partner mee.

Met deze spullen in je kraamtas ben je goed voorbereid om je baby met een gerust hart te verwelkomen. Vergeet niet dat elke bevalling uniek is, dus pas je tas aan je specifieke behoeften en persoonlijke voorkeuren aan. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de tas ergens opbergen waar je er makkelijk aankunt op de grote dag! En als je van plan bent om naar huis te rijden, vergeet dan niet om een autostoeltje te installeren om je baby’tje veilig naar huis te brengen.

Lees ook: De geboortelijst; Alles wat je (niet) nodig hebt voor de komst van je eerste baby

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Ergobaby

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.