Billendoekjes voor een schone snoet? Beter van niet

Billendoekjes voor een schone snoet? Beter van niet

Het meest onmisbare product in je luiertas zijn toch wel de billendoekjes! Altijd goed om deze bij de hand te hebben voor een snelle luierwissel, een vieze snoet of een snelle schoonmaak van de kinderstoel. Uit onderzoek van Waarzitwatin blijkt dat 80% van de ouders deze billendoekjes ook wel eens gebruiken voor andere dingen, zoals het schoonmaken van de handjes en het gezicht van kinderen. Maar is dat wel zo verstandig? Toxicoloog Hester Hendriks legt uit waarom je billendoekjes beter alleen voor de billen van je kind kunt gebruiken.

Billendoekjes geen multi-inzetbaar product

Billendoekjes worden veel gebruikt in de dagelijkse verzorging van baby’s, maar niet alleen voor de billetjes. Veel ouders gebruiken deze doekjes ook vaak voor het schoonmaken van de handjes, het gezichtje, oppervlakken waar een baby of kind heeft gezeten en zelfs om vlekken uit kleding te verwijderen. Echter, is dit wel verstandig? Volgens toxicoloog Hester Hendriks is het belangrijk om billendoekjes alleen te gebruiken voor de billetjes.

Hendriks legt uit: “Naast ingrediënten zoals aloë vera, viscose en water, bevatten billendoekjes vaak ook geurstoffen zoals geraniol of limoneen. Sommige baby’s, kindjes en zelfs volwassenen kunnen allergisch zijn voor deze geurstoffen. Bij het gebruik van billendoekjes is het belangrijk om te realiseren dat ze niet bedoeld zijn om in aanraking te komen met slijmvliezen in de mond. Aangezien baby’s vaak hun handen in hun mond stoppen, is het beter om de doekjes niet te gebruiken om het gezichtje schoon te maken of de handjes te reinigen. Op die manier voorkom je dat je kindje onnodig blootgesteld wordt aan chemische stoffen.”

Op de verpakking van de billendoekjes kun je zien of het specifiek bedoeld is voor de billetjes, of dat het ook veilig gebruikt kan worden voor het schoonmaken van handjes en het gezicht, zoals snoetenpoetsers of babydoekjes. Het is dus verstandig om bewust te zijn van de samenstelling van de doekjes en deze alleen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, om zo onnodige blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen te voorkomen.

Pas ook op met schoonmaken van de commode

Daarnaast adviseert Hendriks ook om geen billendoekjes te gebruiken voor het reinigen van oppervlakken zoals het aankleedkussen, de commode, de vloer, speelgoed en de kinderstoel. Het gebruik van billendoekjes laat namelijk een vettige laag achter waar bacteriën kunnen gedijen. Aangezien jonge kinderen veel hand-mond-contact hebben, bestaat het risico dat ze deze bacteriën binnenkrijgen.

Herbruikbare billendoekjes

Naast wegwerpbillendoekjes bestaat er ook een herbruikbare variant die vaker en langer gebruikt kan worden. Deze doekjes zijn wasbaar en bevatten geen toegevoegde chemische stoffen. Soms worden er echter etherische oliën toegevoegd om de herbruikbare doekjes een aangename geur te geven. Hendriks waarschuwt echter: “Houd altijd etherische oliën buiten het bereik van kinderen. Sommige etherische oliën bevatten de geurstof menthol, wat bij baby’s jonger dan 3 maanden kan leiden tot laryngospasme, een krampachtige sluiting van het strottenhoofd.”

Tips voor zwangerschap, baby’s en kinderen

Wil je meer weten over de veiligheid van andere baby- en kinderproducten? Ben je op zoek naar richtlijnen tijdens de zwangerschap? Of heb je een kind met een allergie? Bezoek dan waarzitwatin.nl voor nuttige tips en adviezen. Op deze website vind je gedetailleerde informatie over chemische stoffen in producten, wat dit betekent en hoe je producten veilig kunt gebruiken. Het is een waardevolle bron voor meer inzicht en het bevorderen van veiligheid in het gebruik van diverse producten.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.