Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je baby. Huidproblemen komen vaak voor bij baby’s en kunnen voor veel hoofdbrekens zorgen. Er zijn diverse problemen waarmee je kindje te maken kan krijgen. Baby acne en eczeem zijn vormen van huidproblemen die veel op elkaar lijken, maar toch wezenlijk anders zijn. In dit artikel kijken we naar deze twee aandoeningen. Wat zijn de verschillen en hoe kun je ze herkennen?
Wat is baby acne?
Baby acne, ook wel neonatale acne genoemd, is een veelvoorkomend huidprobleem bij pasgeboren kindjes. Je kunt het herkennen aan de kleine rode of witte bultjes op de wangen, kin, neus en soms op het voorhoofd. Het lijkt wat op jeugdpuistjes bij tieners, maar heeft een andere oorzaak. Baby acne ontstaat meestal in de kraamtijd en de eerste weken na de geboorte en verdwijnt vanzelf binnen enkele weken tot maanden. De precieze oorzaak is niet volledig bekend, maar men vermoedt dat het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. De hormonen van de moeder, die nog in het lichaam van de baby circuleren, kunnen de talgklieren stimuleren en tot acne leiden. Daarnaast moet de huid van een pasgeborene moet zich nog ontwikkelen, wat kan zorgen voor een tijdelijke verstopping van de poriën. Sommige baby’s krijgen acne als reactie op irriterende stoffen zoals speeksel, melk of wasmiddel.
Wat kun je doen tegen baby acne?
Het goede nieuws is dat baby acne meestal geen behandeling nodig heeft en vanzelf verdwijnt. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de huid van je baby te ondersteunen. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Knijp de puistjes niet uit en wrijf er niet overheen. Gebruik lauw water en een milde babyzeep om het gezichtje van je baby schoon te houden. Gebruik vette crèmes en oliën. Deze kunnen de poriën verder verstoppen en de acne verergeren. Was babykleertjes en beddengoed met een mild wasmiddel zonder parfum.
Wat is eczeem?
Eczeem, ook bekend als constitutioneel eczeem of atopisch dermatitis, is een chronische huidaandoening die vaak voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. Het veroorzaakt een rode, jeukende, droge en soms schilferige huid. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt vaak voor op de wangen, achter de oren, in de knieholtes en de elleboogplooien en soms over het hele lichaam. Eczeem is meestal een erfelijk. Als eczeem, astma of allergieën in de familie voorkomen, is de kans groter dat je baby eczeem ontwikkelt. De huidbarrière is bij eczeem zwakker, waardoor de huid sneller uitdroogt en gevoelig is voor irriterende stoffen. Sommige baby’s reageren op bepaalde voedingsmiddelen, wasmiddelen, stof, dieren of temperatuurveranderingen.
Wat kun je doen tegen eczeem?
Als je kindje een milde vorm van eczeem heeft kun je dagelijks een vette, ongeparfumeerde crème of zalf om de huidbarrière te versterken. Vaseline of lanettecrème zijn hier geschikt voor. Heeft je kindje erg veel last van eczeem, krabt het veel en raken de plekken ontstoken? Neem dan contact op met je huisarts. In sommige gevallen moet het eczeem behandeld worden door een dermatoloog. Je krijgt dan vaak een corticosteroïdenzalf voorgeschreven. Hierdoor zal de eczeem aanzienlijk verbeteren. Het is wel belangrijk om de zalf niet te lang te gebruiken en je te houden aan de smeerschema’s van de arts.
Wat kun je nog meer doen?
Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om je kindje te helpen. Als je kindje erg veel krabt is het belangrijk om de nageltjes zo kort mogelijk te houden en eventueel anti-krabhandschoentjes te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de huid van je kindje zo vet mogelijk te houden. Ook als je kindje geen eczeemplekken heeft. Bij eczeem heeft de huid een minder goede barrière en door de huid vet te houden kun je ervoor zorgen dat er toch iets van barrière is dat bacteriën buiten de deur houdt .
Hoe herken je het verschil tussen baby acne en eczeem
Het verschil is niet altijd even makkelijk te zien, maar over het algemeen kun je baby eczeem herkennen aan de kleine rode of witte bultjes, soms met kleine ontstekingen. Bij eczeem zie je vaak rode, schilferige en droge plekken. Baby acne komt daarnaast vooral in de eerste weken na de geboorte voor. Eczeem ontstaat meestal wat later, meestal zo’n 3 tot 6 maanden na de geboorte. Bij baby acne heeft je baby daarnaast geen jeuk en bij eczeem wel. Hoewel baby acne en eczeem er soms hetzelfde uitzien, zijn ze duidelijk verschillend in oorzaak, symptomen en behandeling. Baby acne verdwijnt vanzelf en heeft weinig verzorging nodig. Eczeem is een langduriger huidprobleem dat om een goede huidverzorging vraagt. Door goed naar de huid van je baby te kijken en de juiste maatregelen te nemen, kun je het ongemak verminderen en ervoor zorgen dat je kleintje zich prettig voelt. Bij twijfel is het altijd goed om een arts te raadplegen.