Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining | Tips en Tricks

Zindelijk zijn is een grote mijlpaal in het leven van je kindje en voor jou als ouder natuurlijk. Er is een einde gekomen aan de vele luiers en je kindje heeft een grote stap gezet op de weg naar zelfstandigheid. Staat zindelijkheidstraining bij jou binnenkort op de agenda? In deze blog delen we een aantal handige tips en tricks om de zindelijkheidstraining succesvol te laten verlopen. Natuurlijk, hebben we geen wondermiddel en is ieder kind anders. Zie deze tips daarom als extra hulpmiddel voor de zindelijkheidstraining van jouw kindje.

Zindelijkheidstraining | Tips en Tricks

#1 Maak het klein

Als ouder is het heel spannend, die zindelijkheidstraining. En je staat hier dan ook vaak bewust bij stil en maakt hier zelfs tijd voor vrij om ermee aan de slag te gaan. Onbewust leg je hierdoor druk op de zindelijkheidstraining. Je kindje voelt dat er iets te gebeuren staat wat spannend is en zal zich extra bewust zijn van alle veranderingen. Dit kan tot gevolg hebben dat de bekken nog meer wordt aangespannen waardoor de prestatie (de plas of de poep) niet geleverd kan worden.

Maak het plassen of poepen op het potje daarom zo normaal mogelijk en integreer dit al in jullie routine voordat je kindje 24 maanden is. Dus als je kindje wakker wordt doe je de luier af, zet je hem even op het potje en ga je daarna door met aankleden, eten en tanden poetsen.

Voor het slapen gaan, volg je weer hetzelfde ritueel. Tandjes poetsen, even op het potje en daarna luier en pyjama aan. In het begin zal er niks gebeuren op het potje, maar je kind leert dat dit in de routine hoort.

Het potje wordt iets normaals en hoort er gewoon bij. Als je kindje er klaar voor is, vaak rond de 24 maanden, gebeurt het vanzelf. Je hebt dan de ‘window of opportunity’ te pakken en kan vanuit daar geleidelijk aan de slag met het verder zindelijk krijgen van je kleintje.

#2 Ondersteun de toilethouding

Het is voor kinderen best lastig om van nature een goede toilethouding aan te nemen. Daarom is het belangrijk om je kindje daarbij te ondersteunen. Eén van de belangrijkste tips is een krukje bij het toilet. Door de voetjes te ondersteunen, creëer je een meer ontspannen zithouding bij je kindje waardoor deze beter kan plassen en poepen.

Hierbij is het vooral belangrijk om goed op de knieën te letten. Deze kunnen beter wat te hoog dan te laag staan. Als de knieën wat hoger zijn, stimuleer je een betere zithouding en een meer ontspannen bekken. Kinderen spannen van nature hun bekken al meer aan. Als ze dan verkeerd zitten, kan poepen of plassen een ware uitdaging zijn.

Zindelijkheidstraining

#3 Zittend plassen

Het is zo stoer om als papa je zoon te leren om staand te plassen. Toch, is het juist belangrijk om jonge jongetjes te leren om zittend te plassen. Staand plassen vraagt veel extra vaardigheden van je zoontje, terwijl het bewust loslaten van de plas al een grote uitdaging is.

Geef daarom het goede voorbeeld als papa en ga ook zittend plassen. Kinderen kopiëren je graag en als papa altijd staand plast, zorgt dit ervoor dat kinderen dat ook willen kunnen. Ben solidair en plas zittend.

#4 Magisch denken

Vind jij het ook zo heerlijk, die fantasie van je kleintje? De wilde verhalen die ze verzinnen over de blaadjes in de tuin, verzinnen ze ook over het toilet. Want dit is geen toilet, maar een grote oceaan. En daar moet jouw kindje met zijn kleine billetjes boven hangen. Goed vasthouden, want als hij niet oppast, valt hij in de oceaan en misschien zitten er wel krokodillen in die in zijn billen bijten.

Je kunt het zelf moeilijk bevatten, maar de belevingswereld van je kindje is heel fantasierijk. Daarom kan dat toilet best spannend zijn. En spanning creëert extra dicht geknepen billetjes, waardoor er niets gebeurt op het toilet.

Help je kindje daarom een handje door een brilverkleiner te gebruiken. Dit zijn wc-brillen op kinderformaat. Je kindje kan er met zijn billen niet doorheen zakken en kan rustig boven de blauwe oceaan hangen. Ver weg van de krokodillen die in billen happen.

Zindelijkheidstraining

Wat helpt niet bij zindelijkheidstraining?

Klokplassen

Het lijkt de ideale oplossing. Je kindje ieder uur op het toilet zetten om zo een ritme te creëren. En het lijkt ook goed te gaan, want er wordt veel op het toilet geplast en gepoept. Je creëert hier alleen geen zindelijke kinderen mee, maar alleen droge kinderen.

Zindelijkheid is de bewustwording van je kindje dat het moet plassen of poepen en daarna zelfstandig (met hulp) naar het toilet gaan. Door je kindje verplicht ieder uur op het toilet te zetten, leert het niet af te gaan op de signalen van zijn lichaam. En wordt het daardoor technisch gezien niet zindelijk. Het is wel een goede tool om te gebruiken in de weg naar volledige zindelijkheid.

Kort tijdsbestek

Als ouder heb je het druk. Vaak werken beide ouders en komen dingen als zindelijkheid daar nog naast. Toch, werkt het echt niet om er een project van te maken die in de zomervakantie afgerond moet zijn. Je kindje bepaalt het ritme en jij als ouder kunt er alleen maar in meegaan. Zorg er daarom voor dat je zindelijkheid in een vroeg stadium normaliseert, zodat je kindje, als de tijd rijp is, zelf kan aangeven dat hij of zij er klaar voor is.

Je kindje heeft de leiding

De belangrijkste tip is natuurlijk om je kindje te volgen in zijn ontwikkeling en interesse. Leg jezelf daarom niet de druk op om voor een bepaalde leeftijd zindelijk te zijn. Ieder kindje is anders en ook twee kinderen binnen eenzelfde gezin zijn anders. Gun jezelf de tijd en maak het zindelijk worden zo normaal mogelijk!

Lees ook: Bijna 4 jaar en nog niet zindelijk

Heel veel succes met de zindelijkheidstraining !

Dit artikel is geschreven door Eline Maree, pedagogisch hulpverlener en oprichter van online oppasbemiddelingsbureau De Oppaslijn


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.