Mamachallenge #10 – Klusjes in het huishouden

Klusjes

Aan het begin van de zomervakantie heb ik me aangemeld voor de Mamachallenge 2016. De bedoeling is om in de vakantie 10 vastgestelde opdrachten uit te voeren en deze te delen op je blog. Er doen gezellig nog een heleboel andere Mamabloggers mee met hun invulling van de challenge. Onder aan deze blog zal ik de links posten van de andere mama’s die deze challenge ook al hebben uitgevoerd.

Vandaag de challenge; Klusjes in het huishouden

Het normale leven begint weer

mamachallenge 2016Vandaag is de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar. Daarmee komt er een einde aan de vakantietijd waarin we heerlijk lekker de regels wat los hebben gelaten en vaak gedaan hebben waar we zin in hadden. Ook de Mamachallenge komt daarmee aan het einde. Vandaag dus ook de laatste challenge en daarmee heb ik ze alle 10 afgerond. Het was erg leuk om deze opdrachten uit te voeren en steeds opnieuw te bedenken hoe ik ze kon invullen. Benieuwd naar alle andere challenges? Onderaan de blog vind je links naar de andere negen challeges. Ik hoop dat jullie het net zo leuk hebben gevonden om ze te lezen.

Klusjes in het huishouden

De laatste challenge is “Samen aan de slag in het huishouden / Klusjes voor kinderen”. Voor wie mij goed kent, snapt wel dat deze challenge als laatste in overgebleven. Ik ben namelijk niet zo’n goede en georganiseerde huisvrouw. In mijn dromen ben ik het liefste een Stepford Wife, bij wie alles aan kant is met keurig gestreken kinderen en een huis dat altijd naar zelf-gebakken-koekjes ruikt. Helaas is het allemaal wat minder georganiseerd en bakken we zelden koekjes. Ik doe het huishouden vaak even snel tussendoor, als het echt moet en niet anders meer kan. Ik heb van alles geprobeerd om het te beter te organiseren, maar dat lukt me gewoon niet. Ik heb altijd wel iets anders (leukers) te doen.

1506627_10152519887597401_6970657296752243480_n

Ik ben het eens dat het goed is om kinderen een taak te geven in het huishouden. Hiermee maak je ze bewust van de zaken die meespelen om een huishouden te draaien. Daar zullen ze dan ook hun hele leven profijt van hebben. Toch hebben mijn meiden maar weinig vaste klusjes. Dit komt omdat ik alles zelf dus vaak even tussendoor doe, maar ook omdat ik in mijn jeugd heel veel in huis MOEST doen. Mijn stiefmoeder kreeg MS en kon daardoor niet zoveel en ik kreeg dus meer huishoudelijke klusjes. Dat meehelpen in het huishouden door kinderen goed is voor hun latere leven, heeft daarmee bij mij ook averechts gewerkt. Ik moest stofzuigen, aardappels schillen, koken en strijken. Al deze taken werden voor mij een straf en ook daarom laat ik ze nu nog steeds liever liggen. Omdat ik het nu zelf bepaal en kan. Dit is zeker ook de reden dat ik er bij mijn meiden minder streng mee om ga.

Kinderen helpen in het huishouden

Toch denk ik dat we ergens een tussenweg moet zijn. Mijn oudste dochter is nu 7 jaar, bijna 8. Haar taak in ons huishouden is nu eigenlijk alleen het tafeldekken en sinds kort ook Oude Poes eten geven. Tuurlijk helpt ze me af en toe met het koken en moet ze haar kamer opruimen. Over dat laatste hebben we wel veel strijd. Omdat ik eigenlijk wel wilde weten wat normaal is om je kind te laten doen in huis, ging ik er wat googelen. Op de blog van Huisvlijt kwam ik een mooi lijstje tegen. Eerlijk gezegd schrok ik er ook wel van, want er is ook al veel wat ik eigenlijk mijn jongste dochter (bijna 4) meer in kan stimuleren om zelf te doen.

Klusjes voor kinderen

Goede voornemens

Het begin van het schooljaar is eigenlijk ook weer een goed moment om te staren met goede voornemens. Ik denk dus dat we deze week maar eens met het gezin aan tafel gaan zitten om eens naar deze lijst gezamelijk te kijken en afspraak te maken. Ik denk dat Grote Zus blij zal zijn om te zien dat ook haar jongere zusje meer zal moeten gaan helpen en dat er nog een heleboel klusjes zijn die ze nog niet hoeft te doen. We zullen een mooie overzichtje maken en deze op een zichtbare plek hangen. Misschien ook dat ik een mooie printable hiervoor kan gebruiken zoals die van Momsatwork of GezinnigHet belangrijkste is dat ze de ernst van meehelpen in zien, maar dat het toch ook wel leuk moet blijven.

klusjes_voor_kinderen   klusjestijd-02 (1)

 Wat laat jij je kinderen in het huishouden doen?Mamachallenge

Mamachallenge 2016

Andere mamabloggers die deze opdracht hebben uitgevoerd zijn;

* Glim.org ging aan de slag met haar zoon
* Janske maakte een Duplo wasserette
Lotus Writings ging schoonmaken met haar peuters
* Lodiblogt ging weer eens afwassen
* Saskia’s Wereld vond ook het lijstje van Huisvlijt
* Leven als Mama deed samen de was
* Mama’s met thee ging de kinderkamers opruimen

Vind alle blogs over de Mamachallenge 2016 op de Mamachallenge Linkparty van MizFlurry

MIjn Mamachallenge 2016 tot nu toe

# 1 Doe een leuke activiteit in de buitenlucht (met je kind)
# 2 Houdt een Beautydag (met of zonder kind)
# 3 Gepikt van Pinterest
# 4 Versturen van echte post
# 5 Picknicken
# 6 Samen koken
#7 Binnenactiviteit buiten
#8 Back to school
#9 Pay it forward; word Stamceldonor

Spread the love

4 thoughts on “Mamachallenge #10 – Klusjes in het huishouden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.