Hoe zorg je goed voor jezelf als mama?

Hoe zorg je goed voor jezelf als mama?

Als mama stel jij je gezin voorop. Wie komen er op de eerste plek? Je kind(eren). En dat is natuurlijk heel mooi! Maar cijfer jezelf niet helemaal weg. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Hoe lukt het je nu om ook goed voor jezelf te zorgen? Dit zijn handige tips voor voldoende slaap en een gezonde balans in je leven.

Lekker slapen

Zorg ten eerste dat je goed slaapt. Als je kinderen klein zijn, kan dat best een probleem zijn. Ze worden ’s nachts immers wakker, en dan moet je er toch uit. Hier zijn gelukkig wel een aantal oplossingen voor te bedenken. Ga zelf bijvoorbeeld eerder naar bed toe. Misschien wel veel eerder dan je deed voordat je kinderen had. Maar het kan dan wel zo zijn dat je het moeilijk vindt om de slaap te vatten of doorslaapproblemen hebt. Al kan hier ook een andere reden voor zijn, bijvoorbeeld dat je voor het slapengaan ligt te malen en piekeren. Hoe val je snel in slaap? Het helpt om voor het slapen bijvoorbeeld nog een boek te lezen. Leid jezelf af van je gedachtes. Probeer verder een zo regelmatig mogelijk ritme aan te houden, waarin je dus op tijd naar bed kunt gaan. Richt een donkere slaapkamer in. Licht maakt het namelijk lastiger om te slapen. En zorg daarnaast dat het koel is in de slaapkamer. Verder kan een natuurlijk slaapmiddel helpen om de slaap beter te vatten.

Tijd voor jezelf


Het is uiteraard heerlijk om tijd met je gezin door te brengen. Hoe oud je kinderen ook zijn, grote kans dat je het liefst zoveel mogelijk tijd met ze doorbrengt. Maar vergeet niet dat het ook echt belangrijk is om regelmatig een momentje voor jezelf te pakken. De ene keer kan dat een kort momentje zijn, dan weer wat langer. Maar maak er bewust ruimte voor in je agenda. Zo kun je weer even op adem komen! Met name in drukke periodes heb je dat nodig. Maar ook op momenten dat je bijvoorbeeld vermoeider bent. Tijdens zo’n me-time moment druk je als het ware op de resetknop. Je bent daarna weer helemaal je vrolijke zelf. Minder prikkelbaar en juist wel geduldiger. Wat je doet tijdens je me-time momenten? Dat is helemaal aan jou! Maak een mooie wandeling, ga in bad, zet je favoriete muziek op, lees een boek. Het zijn maar een paar ideeën.

Persoonlijke doelen

Blijf aan je persoonlijke doelen werken. Het is nu wellicht wat lastiger om hieraan toe te komen dan voordat je moeder bent. Wat zijn jouw dromen en passies? Ook als je een gezin hebt, kan dit nog een rol spelen in je leven. Misschien maak je wel graag muziek. Of vind je het leuk om te tekenen en schilderen. Het kan ook zo zijn dat je heel sportief bent, en verschillende sporten wilt uitproberen. Of dat je juist heel goed wilt worden in een specifieke sport. Ga hier lekker mee aan de slag, zo vaak als je er de tijd voor kunt vinden!

Vaker naar buiten

De buitenlucht doet je goed! Ga daarom vaak naar buiten toe. Al ga je maar even een blokje om. Je kinderen kun je gewoon met je meenemen, dat is zelfs hartstikke gezellig. Ga samen een stukje wandelen of fietsen. Of breng een bezoek aan de favoriete speeltuin. Is het lekker weer buiten? Dan doe je hier natuurlijk helemaal goed aan. Maar eigenlijk is het het hele jaar door fijn om de buitenlucht op te zoeken. Maak daar dus zeker werk van.

Laat het gaan

De laatste tip: wees niet (altijd) te kritisch op jezelf. Laat het liever gaan! Het is heus niet erg als je huis een keer niet tiptop op orde is. Of als jij je kinderen eens net wat te lang voor de tv laat zitten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. We zijn immers allemaal maar mensen. Als je maar je best doet, dat is wat uiteindelijk telt. Meer kun je eigenlijk niet doen, toch?

Goed voor jezelf zorgen als mama is belangrijk. Zo ben je de beste versie van jezelf! Jij blij, kind(eren) blij, iedereen blij. En dat is veel waard!

Photo Dreamstime.com

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.