Kleurrijke kleding

Kleurrijke kleding, hoe combineer je dit het beste?

De eerste maanden van het jaar staan bekend om het koude en gure weer. Veel mensen hoor je dan klagen over vermoeidheid, humeurig, minder zin om leuke dingen te doen en gevoelens van somberheid en nutteloosheid. Deze symptomen zijn beter bekend als een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) oftewel de winterdip of winterdepressie. Een van de manieren om deze maanden een beetje goed door te komen is om lekker kleurrijke kleding te dragen. Dit verbetert niet alleen jouw humeur maar ook die van de mensen om je heen. Vandaag een paar tips hoe je kleurrijke kleding kunt combineren.

Combineren van kleurrijke kleding

Het combineren van kleuren in kleding is een kunst die veel mensen niet beheersen. Veel mensen vinden het moeilijk om kleuren op een manier te combineren die modieus en stijlvol is. Gelukkig is er een eenvoudige manier om te weten hoe je de beste kleuren in kleding kunt combineren, en dat is door gebruik te maken van een kleurenwiel.

Kleurenwiel

Een kleurenwiel is een cirkel die alle kleuren van het spectrum bevat, inclusief primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Het is een geweldig hulpmiddel om te bepalen welke kleuren goed bij elkaar passen. Er zijn twee basisprincipes voor het combineren van kleuren: complementaire kleuren en aangrenzende kleuren.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel staan. Bijvoorbeeld, blauw en oranje, rood en groen, en geel en paars. Deze kleuren zorgen voor een opvallende en contrasterende look. Het is belangrijk om te onthouden dat deze kleuren elkaar versterken, dus je wilt ze in gelijke mate gebruiken. Als je bijvoorbeeld een oranje broek en een blauwe sweater van Nukus hebt, dan kun je beter geen accessoires toevoegen die ook blauw zijn.

Aangrenzende kleuren

Aangrenzende kleuren zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel staan. Bijvoorbeeld, rood, oranje en geel of blauw, groen en paars. Deze kleuren creëren een subtielere look die vaak rustiger aandoet dan complementaire kleuren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kleuren in balans zijn, zodat ze elkaar versterken in plaats van tegenwerken. Als je bijvoorbeeld een groene blouse en een blauwe broek hebt, dan kun je accessoires toevoegen die paars of blauwgroen zijn.

Tinten en accenten

Naast deze twee basisprincipes, is het ook belangrijk om te variëren met verschillende tinten en accenten van dezelfde kleur. Dit helpt om interessantere outfits te creëren en om ervoor te zorgen dat je kleding niet saai wordt. Bijvoorbeeld, als je een blauwe rok hebt, kun je een paarse blouse van Morgan De Toi toevoegen in een verschillende tint.

Betekenis van kleurrijke kleding

Bij het kiezen van kleurrijke kleding is het ook goed om de kleuren te kiezen die bij je persoonlijkheid en stijl passen. Felgekleurde kledingstukken zoals rood, geel en blauw kunnen bijvoorbeeld een gevoel van opwinding en energie geven, terwijl zachte, pastelkleuren een gevoel van rust en kalmte kunnen creëren.

  • Rood: opwinding, energie, warmte
  • Oranje: vriendelijkheid, warmte, opgewektheid
  • Geel: opgewektheid, vrolijkheid
  • Groen: rust, harmonie, natuur
  • Blauw: rust, vertrouwen, kalmte
  • Paars: mystiek, luxe, verfijning
  • Zwart: kracht, elegantie, formele gelegenheden.

Tot slot, het is belangrijk om te onthouden dat er geen harde regels zijn voor het combineren van kleuren in kleding.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

One thought on “Kleurrijke kleding, hoe combineer je dit het beste?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.