3 fabels voor het kopen van zomer kinderschoenen

3 fabels over het kopen van zomerse kinderschoenen

Een tijdje terug heb ik de kledingkasten van mijn meiden weer eens flink uitgemest en helemaal zomerklaar gemaakt. Een rotklus, maar heerlijk als alles weer netjes opgevouwen op stapeltjes ligt of hangt aan een hangertje. Meteen werd ook duidelijk dat ze eigenlijk niet zoveel nieuwe kleren deze zomer nodig hebben ;). Maar… dat was wel even anders met de schoenen. Die lieve voetjes groeien als knol, dus nieuwe zomerschoenen zijn hard nodig. Ik ging dus even snel online shoppen, maar waar let je op? Vandaag 3 fabels over het kopen van kinderschoenen.

3 fabels voor het kopen van zomerse kinderschoenen

De laarzen, moonboots en alle (gevoerde) sneakers zijn weer netjes opgeruimd en hebben plaats gemaakt voor heerlijk luchtige zomerschoenen. Deze week ging ik online shoppen en kwam uit bij onder andere Esprit.nl. Maar waar let je nu op bij het kopen van schoenen? Vaak wordt er gedacht dat je dure schoenen moet kopen, geen slippers of al tweedehands schoenen. Maar is dat wel zo?

Lees ook; Het moederleed dat kleding ruimen heet

1. Koop altijd stevige en dure kinderschoenen

Er wordt ook wel gezegd dat je beter niet kunt bezuinigen op de aankoop van een paar stevige kinderschoenen, ook in de zomer. Toch hoeven goedkopere kinderschoenen niet perse heel slecht te zijn. Juist schoenen met een soepel zool, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, zijn zeer goed voor de ontwikkeling van een kindervoetje. Door de soepele zool kan de voet zich beter afwikkelen. De voeten worden zo beter gebruikt en dat weer zorgt voor een beter looppatroon. Schoenen moeten vooral lekker zitten en niet klemmen of pijn doen. Dat zorgt ook veel meer speelplezier.

Wel is het goed om een paar dichte schoenen in de kast te hebben staan, ook in de zomer. Deze schoenen beschermen de voeten bij het spelen tegen stoten en scherpen voorwerpen. Ideaal dus voor een middag in de speeltuin of tijdens een zomerse wandeling door het bos. Hoe leuke zijn deze kinderschoenen voor jongens en meiden van Esprit?

2. Slippers zijn slecht voor de voeten

Een slipper is eigenlijk niet meer dan een dun zooltje met een klein bandje tussen de tenen. Veel steun en bescherming geven deze schoenen niet. Maar juist daardoor misschien wel een goede (kinder)schoen. Belangrijk is dat schoenen genoeg ruimte geven, zodat de tenen vrij kunnen spreiden, buigen, bewegen en groeien. Bij het lopen op slippers komt de hiel ook los van de ondergrond en wikkelt de voet zich helemaal af. Slippers bieden alleen geen bescherming voor de voet en ook is het niet de bedoeling er te lang op te lopen. Het advies voor het lopen op slippers is niet meer dan 2 uur. Maar het fijne van slippers bij kinderen is dat ze ze ook snel weer uitdoen en lekker op blote voeten verder lopen en spelen. Lopen op bloten voeten is misschien nog wel het beste wat er is voor je voeten. Wanneer je op bloten voeten loopt, worden de spieren en de botmassa in de voet versterkt. Zeker belangrijk voor voetjes in de groei.

3. Kinderschoenen kun je niet doorgeven

Vaak lees je dat je kinderschoenen beter niet kunt doorgeven. Dat blijkt dat ook niet helemaal waar te zijn. Schoenen die niet versleten zijn, kunnen best nog een ronde mee en worden doorgegeven aan een jonger broertje of zusje. Natuurlijk is het wel belangrijk te kijken of de vorm van de voeten een beetje overeenkomen met elkaar. Ook belangrijk is dat de voorganger geen last heeft gehad van voetinfecties, zoals voetschimmels. Om die reden zijn tweedehands zomerse kinderschoenen van de rommelmarkt of van Marktplaats een minder goed idee, omdat je dan niet weet wie ze daarvoor gedragen heeft.

Heeft je kind last van hypermobiliteit of moeilijke voetjes, zoals een platvoet, klompvoet of holvoet, dan is het wel beter om te kiezen voor een stevige schoen, eventueel met een speciale inlegzool. Voor je het beste advies kun je dan terecht bij een specialist, zoals een podotherapeut.

Waar let jij op bij het kopen van zomerse kinderschoenen?

Uitgelichte foto; Door ESB Professional / Shutterstock
Bron; Consumentenbond

Spread the love

18 thoughts on “3 fabels over het kopen van zomerse kinderschoenen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.