Gin Tonic is een echte klassieker onder de cocktails. Gin en Tonic zijn natuurlijk de basis. Maar wist je dat er ontzettend veel verschillende soorten gins en tonics zijn? Daarbij kun jij je drankje ook nog extra op smaak brengen met extra toevoegingen. In dit artikel lees je alles over hoe je de lekkerste Gin Tonic maakt.
Gin
Gin is een sterk en kruidig alcoholisch drankje, gemaakt van graan en jeneverbessen. Gin heeft een lange geschiedenis en is ontstaan in de zeventiende eeuw in de Nederlandse stad Schiedam. In de achttiende eeuw werd Gin steeds populairder in Engeland en werd het drankje ook bekend als ‘Mother’s ruin’, vanwege het feit dat veel vrouwen verslaafd raakten aan Gin. Tegenwoordig is Gin weer helemaal in en komen er steeds meer verschillende soorten op de markt, neem bijvoorbeeld Gordon’s Gin of de Bombay. Het verschil wordt gemaakt door de verschillende aromaten die worden toegevoegd tijdens het stoken van de gin.
Tonic
Puur wordt de gin vaak als te sterk ervaren en drinkt men het graag met een verfrissende en soms wat zoete Tonic. Net als bij de Gin, zijn er ook veel verschillende soort tonic verkrijgbaar. Het is daarom belangrijk om te weten welke Tonic bij welke Gin past. Wij hebben hieronder een aantal combinaties voor je op een rijtje gezet:
– Indian Tonic Water: dit is een klassieke combinatie die je nooit verkeerd kunt doen. De Indian Tonic Water heeft een frisse smaak en een grotere bubbel dan de meeste tonics en sluit perfect aan bij de meeste Gins, zoal de Gordon’s Gin.
– Aromatic Tonic Water: deze Tonic heeft een kruidige smaak door de kruiden die erin zitten. Deze Tonic is perfect voor een kruidige Gin.
– Orange Tonic Water: deze Tonic heeft een frisse smaak met een lichte sinaasappelsmaak. Deze Tonic is perfect voor een Gin met een citrusachtige smaak.
– Standaard Tonic: hiermee bedoel ik de tonics van grote frisdrankmerken. Deze zijn vaak erg zoet van smaak en daarom minder goed voor het maken van deze cocktail, maar dat blijft natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Gin Tonic
De perfecte Gin Tonic is afhankelijk van je smaak, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten bij het maken ervan. De verhouding is erg belangrijk, want je wilt niet dat je drankje te sterk of te zoet is. Een goede verhouding is 2:1, twee delen Gin op één deel Tonic. Natuurlijk mogen de ijsklontjes ook niet ontbreken in deze cocktail.
Finishing touche voor de Gin Tonic
Voor een lekkere en verfrissende Gin Tonic is het aan te raden om een citroen of een schijfje limoen toe te voegen. Dit geeft het drankje net wat extra zuurheid en smaak. Klassiek is ook een paar schijfjes komkommer, voor een frisse, maar juist hartigere touche. Naast de citroen en komkommer kun je nog veel meer andere ingrediënten toegevoegd aan deze cocktail, voor de smaak en garnering. Denk daarbij aan fruit zoals frambozen, aardbeien, bessen of sinaasappel. Wil jij je drankje minder zoet maken, kies dan voor kruiden zoals rozemarijn, kardemom of verse munt. Erg lekker vind ik zelf de combinatie van sinaasappel met een kaneelstokje.
We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat inspiratie hebt opgedaan voor het maken van je eigen Gin Tonic.
Uitgelichte foto: Shutterstock