Morgen is het Nationale Pannenkoekdag. Elk jaar op de derde vrijdag van maart gaan duizenden leerlingen op school aan de slag om pannenkoeken te bakken voor de ouderen in de buurt. Dit jaar zou het evenement voor de 14e keer worden georganiseerd. Helaas zal het niet door kunnen gaan vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht en om de kwetsbare ouderen te beschermen, worden er ook geen pannenkoeken gebracht. Heel spijtig, maar natuurlijk kunnen we er thuis nog wel een pannenkoekenfeestje van maken. Hier alvast wat leuke recepten, ook voor volgend jaar.
De op vrijdag 20 maart geplande 14de editie van Nationale Pannenkoekdag gaat vanwege het coronavirus niet door. De initiatiefnemers, Koopmans en Tefal, nemen geen enkel risico en hebben alle scholen laten weten dat zij geen pannenkoekpakket zullen ontvangen. ‘We realiseren ons dat het zowel voor de 85.000 leerlingen als de 89.000 ouderen die dit jaar zouden meedoen een grote teleurstelling is. En ook voor alle juffen, meesters, ouders en andere vrijwilligers die hebben meegeholpen bij de voorbereidingen tot nu toe. Toch hebben we dit besluit genomen, omdat juist ouderen een kwetsbare risicogroep zijn voor het coronavirus. Ook wij betreuren het dat dit pannenkoekfeest voor jong en oud niet doorgaat, maar de gezondheid van iedereen staat bovenaan,’ aldus de initiatiefnemers. ‘We kijken – net als iedereen – uit naar Nationale Pannenkoekdag in 2021. Volgend jaar organiseren we deze inmiddels Nederlandse traditie op vrijdag 19 maart.’
Thuis pannenkoeken bakken
Nu kunnen we helaas geen pannenkoeken bakken voor de ouderen, maar de kinderen zullen het zeker kunnen waarderen om er thuis een pannenkoekfeestje van te maken. Zelf haal ik meestal kant&klare pannenkoeken. Maar nu we wat meer tijd hebben, kunnen we ze zeker deze keer zelf gaan bakken. Van mijn lieve Belgische vriendinnetje kreeg ik een paar heerlijke recepten toegestuurd.
Zelf pannenkoeken bakken recepten
Basisrecept voor pannenkoeken
- 250 gram
- 500 gram
- 2 eieren
- snufje zout
- boter
- eventueel een zakje Vanillesuiker
Eigenlijk is het recept voor pannenkoeken heel simpel; 1 kop meel/bloem, 2 koppen melk en 2 eieren is de basis waar je altijd van uit kan gaan. Hiermee maak je dan ongeveer 8-10 pannenkoeken. Belangrijk is om de meel of bloem met het snufje zout eerst door een zeef te doen, zodat er geen klontjes komen in je beslag. Voeg daarna de eieren en de melk toe. Klop het daarna door elkaar, met een garde of een mixer. Mocht je van zoete pannenkoeken houden, dan kun je er een zakje vanillesuiker aan toevoegen.
Verwarm een koekenpan met een anti-aanbaklaag op het fornuis en laat een klontje boter erin smelten. Het makkelijkste gebruik je een soepopscheplepel om het beslag in de pan te gieten. Draai de pan rond, zodat de hele bodem bedekt is met beslag. Zet het vuur wat lager en bak de bovenkant van de pannenkoek droog en de onderkant lichtbruin. Draai de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant. Bak tot al het beslag op is. Let op de eerste pannenkoek hoort te mislukken.
Kaaspannenkoek met appel (recept zonder ei)
Kaaspannenkoeken zijn hier erg populair. Meestal doe ik een paar plakken kaas tussen 2 kant&klare pannenkoeken en zet deze dan voor 1 minuut in de magnetron. Maar dit recept is mogelijk nog lekkerder!
- 250 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 appels
- 150 geraspte kaas
- kaneel
- zout
- basilicum
Schil de appels, verwijder het klokhuis en rasp ze. Zeef de bloem en meng de melk er al roerend doorheen. Voeg de appel samen met de kaas door het beslag. Voeg een mespuntje kaneel en zout toe. Bak van het beslag kleine pannenkoekjes. Snijd ondertussen de basilicum fijn. Garneer de pannenkoekjes ermee als ze klaar zijn.
Bananenpannenkoeken (recept zonder bloem)
Bananenpannenkoeken zijn een goed alternatief voor mensen met een glutenallergie of overgevoeligheid. Deze pannenkoekjes zijn heel makkelijke te maken en zeker een succes!
- 1 (overrijpe) banaan
- 2 eieren
- eventueel kokosvet
Prak de overrijpe banaan fijn en meng de 2 eieren er door heen. Klop het samen tot een homogene massa. Verhit de koekenpan met een klein beetje kokosvet. Dit zal de pannenkoekjes een lekker kokossmaakje geven. Houd je daar niet van, dan kan het ook prima met gewone boter.
Tip 1: eet deze pannenkoekjes met pindakaas, hagelslag of chocopasta
Tip 2: wanneer de bananen op de fruitschaal te bruin worden om te eten, kun je ze schillen en bewaren in je vriezer. Zo heb je altijd bananen in huis voor je pannenkoekjes (of bananenbrood).
Gekleurde pannenkoeken
Voor kinderen kun je er een nog groter feest van maken door gekleurde pannenkoeken te bakken. Deze kun je zelf kleuren met voedselkleurstof, bijvoorbeeld van Dr Oetker. Om de pannenkoeken nog specialer te maken kun je er zo hele kunstwerken van te maken, zoals OnneDi en Rutger hieronder doen.
Ben je op zoek naar een makkelijker manier, dan kun je ook je metalen koekvormpjes gebruiken. Zet er eentje in het midden van de pan en doe daar een beetje van de ene kleur beslag in. De andere (met of zonder kleur) beslag kun je dan aan de buitenkant van het vormpje gieten. Zo ontstaat er een mooi (gekleurd) hartje of bloemetje in het midden van je pannenkoek. Dit idee vond ik bij Ed & Fred. Ik dacht ook dat zij gekleurde pannenkoekenmix in de winkels verkochten, maar ik kan het nergens meer vinden. Wel hebben ze lekkere Squeezy Tubes met beleg voor de pannenkoek (en brood).
Lees ook; Pannenkoeken Kunst
Beleg op je pannenkoek
Je pannenkoek kun je beleggen met wat je maar in huis hebt. Ga voor een zoete pannenkoek met suiker of stroop. Ook chocoladepasta of jam zijn prima om op je pannenkoek te smeren. Mocht je pannenkoeken als toetje eten, is ijs natuurlijk ook erg lekker. Maar denk ook eens aan hartig beleg zoals kaas, ham, spek, tomaat of shoarmavlees. Je kan het zo gek niet verzinnen of het smaakt prima op een pannenkoek.
Extra leuk zijn ook de Pret Producten van Leentjes Amsterdam. Omdat zij de gewone poedersuiker, strooisels en stroop een beetje saai vonden, kwam zij met Poeder Pret (te vinden in alle grote supermarkten), Strooi Pret (bij de Jumbo) én Stroop Pret (bij de Plus). Aan de producten van Leentjes Amsterdam worden geen kunstmatige kleur-, smaak- of geurstoffen toegevoegd. Om de mooie kleuren te krijgen gebruiken zij alleen natuurlijke kleurstoffen, kleurstoffen uit fruit en plantjes.
Nicole Orriëns says:
Wat een variatie aan pannenkoeken is dat nog. Ik ben verrast. Zelf kom ik niet verder dan een simpele pannenkoek waar ik stroop op doe.
Marie says:
Ik heb nog niet eerder pannenkoeken zonder ei gebakken, maar wil het graag eens uitproberen. Toevallig heb ik nu ook geen eieren in huis, dus kan ik het gelijk proberen! De combinatie appel en kaas lijkt mij erg lekker overigens!