(Woensdag) Middagactiviteiten tijdens de Lockdown – wat kunnen we doen?

Omdat wij het schoolprogramma zoveel mogelijk aanhouden, is het vandaag dan ook woensdagmiddag – speelmiddag. Normaal wordt er dan volop gespeeld met vriendinnetjes, maar nu zullen we toch iets anders moeten verzinnen. In deze Coronatijd worden er dan ook veel leuke initiatieven verzonnen. Hier een paar tips op een rijtje voor de ontspanningsmomentjes.

Woensdagmiddag Lockdown - wat kunnen we doen?

Natuurlijk kunnen we deze dagen goed gebruiken om samen meer tijd door te brengen. Denk hierbij aan gezellig samen spelletjes spelen, in de keuken aan het bakken gaan of even lekker naar buiten. Maar er zijn nog veel meer andere activiteiten die nu speciaal worden georganiseerd voor de kinderen. Vaak zijn deze zo georganiseerd dat jij wellicht thuis ook nog iets gedaan krijgt.

Dagelijkse educatieve liveshow Zapplive Extra

Om ouders en docenten te ontzorgen en kinderen toch de mogelijkheid te geven iets te leren, biedt NPO Zapp een breed scala aan educatieve programma’s. Nieuw is de liveshow Zapplive Extra die dient als nationale huiskamer waar kinderen hun vragen kunnen stellen en les krijgen van experts. Het live-programma is een alternatief lesrooster dat elke middag aanhaakt bij educatieve Zapp-programma’s die gaan over onder anderen biologie (de Smerige Quiz), wetenschap (Willem Wever) en natuur (Freeks Wilde Wereld).

Nieuw is ook Het Klokhuis Maakt, een creatief programma waarbij kinderen masterclasses krijgen van Klokhuis-presentatoren en experts. Tijdens de uitzending komen deskundigen middels videoverbindingen aan het woord. Kinderen kunnen hun vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning en worden tips gegeven hoe je de dagen thuis het beste doorkomt.

Schooltv Thuis biedt ouders de video’s van Schooltv, zodat zij zelfstandig met hun kinderen aan de slag kunnen om bijvoorbeeld tafels te leren met Fruit op Tafel, te leren lezen met Letterjungle en de Snapje?-video’s te bekijken voor handige ezelsbruggetjes. Docenten kunnen afspeellijsten maken en doorsturen naar hun leerlingen en zo hun noodgedwongen ‘onderwijs op afstand’ verlevendigen. Schooltv is beschikbaar via schooltv.nl, waar eenvoudig op leeftijd, leerjaar, vak of thema geselecteerd kan worden, of via NPO Start.

Andere Zapp programma’s

Ondertussen blijft ook het NOS Jeugdjournaal, met het ochtendjournaal om 08.45 uur en het avondjournaal om 19.00 uur, de vertrouwde plek waar de jeugd op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws.   

Ook voor de allerkleinsten is de programmering aangepast. Kinderen uit de onderbouw kunnen ’s ochtends terecht bij Zappelin. Op het themakanaal Zappelin Extra zijn de hele ochtend programma’s voor peuters te zien en ’s middags voor zowel peuters als kleuters.   

Zapplive Extra is een samenwerking tussen NPO Zapp en KRO-NCRV en wordt vanaf woensdagmiddag 18 maart elke doordeweekse dag van 13.00 tot 15.30 uur uitgezonden op NPO Zapp en NPO Start. 

Voor een totaaloverzicht van Zapp-programma’s over corona kunnen kinderen terecht op zapp.nl/corona. 

Frozen 2 op Disney Plus

Eigenlijk zou Frozen 2 pas over 3 maanden beschikbaar zijn op Disney Plus, maar vanwege het Coronavirus is deze gisteren al beschikbaar gekomen op de streamingdienst van Disney. Disney laat in een verklaring weten het belangrijk te vinden “in deze moeilijke tijden wat plezier naar families te kunnen brengen”. Gistermiddag keken al zoveel mensen ernaar, dat wij er niet tussen kwamen. Wij hebben hem daarom bewaard voor de woensdagmiddag.

Om Frozen 2 te zien moet je wel lid zijn van de streamingsdienst. Naast alle Disneyfilms vind je hier ook films van Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic. De kosten zijn €6,99 per maand (€69,99 per jaar). Opzeggen kan maandelijks, dus wellicht is het voor deze tijd een kleine investering om over na te denken.

Gratis TV-zenders bij Ziggo en KPN

VodafoneZiggo en KPN hebben besloten om de komende weken in verband met de huidige coronacrisis in Nederland de betaalzenders voor alle klanten op te zetten. De betaalzenders zullen zijn tijdelijk gratis te bekijken zijn. Hiermee willen de providers mensen tegemoetkomen die noodgedwongen thuiszitten vanwege de coronacrisis. Het gaat onder meer om de zender Film1, waarop de hele dag door speelfilms worden getoond.

De providers denken ook aan jonge kinderen. Zo stelt VodafoneZiggo het zogenoemde Kids & Comedy-pakket open en zendt Ziggo extra kinderprogramma’s uit op het eigen kanaal 13. Later op de avond zal op deze zender cabaret te zien zijn. De actie loopt vooralsnog tot 13 april, melden de twee bedrijven.

Lockdown Games

Geen zin om voor de buis te zitten, maar speel je liever een spelletje samen? Log dan in bij de Lockdown Games van Das Box, een fotospel om thuis te spelen tegen andere gezinnen. Kinderen kunnen vanaf nu op woensdagmiddag en zondagmiddag tussen 14u en 16u plezier beleven met opdrachten en raadsels die speciaal werden aangepast aan quarantainetijden en perfect thuis uit te voeren zijn.

Nu buiten spelen niet meer kan, organiseert Das Box Lockdown Games - sfeerbeeld buitenspel  
Copyright afbeelding: Das Box

Hoe werkt het?

Elke woensdag- en zondagochtend zullen op de website van het bedrijf een spelcode en een reeks opdrachten voor die dag te vinden zijn. Het spel verloopt via een messenger chatbot en is volledig gratis en zelfstandig te spelen. Per opdracht worden punten uitgereikt, zo ontstaat een rangschikking tussen de deelnemers en wordt uiteindelijk ook een winnaar gekozen. 

De Lockdown Games worden gratis georganiseerd zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Wie wil meedoen kan nu al surfen naar dasbox.nl/doemee. Reageer snel, want vol= vol

Lees ook:
3 weken geen school! Met deze tips en dit dagschema houd je het thuis gezellig
Thuiswerken met kinderen, hoe organiseer je dat?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

13 thoughts on “(Woensdag) Middagactiviteiten tijdens de Lockdown – wat kunnen we doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.