Vanaf wanneer kun je jouw kind een eigen smartphone geven?

Het staat natuurlijk hartstikke schattig als je dochter van vier op de bank zit en met haar kleine vingertjes op jouw oude smartphone aan het swipen is. Of je zoontje van vijf staat in de gang tegen de deurpost geleund hele verhalen via het mobieltje van zijn vader te vertellen aan opa. Leuk, maar ook verantwoord? Vanaf wanneer kun je jouw kind het beste een eigen smartphone geven?

Vanaf wanneer kun je jouw kind een eigen smartphone geven?
Shutterstock door Dean Drobot

Vanaf welke leeftijd kunnen ze hun eerste echte smartphone gebruiken? Op welke manier gaan ze daar dan veilig mee om en kun of moet je daarover afspraken met je kinderen maken? Zo’n beetje vanaf 8 jaar, als ze in groep vier zitten, kun je verwachten dat de kinderen beginnen te vragen om een telefoon. Veel kinderen in die groep hebben dan al een telefoon. Een eigen telefoon, wel te verstaan.

Niets missen

Als echte wereldburgers van acht willen ze niets meer missen en overal bij zijn. Je kunt ze natuurlijk vertellen dat het geen speelgoed is en dat het serieus geld gaat kosten. En dat ze dat geld zelf maar bij elkaar moeten zien te sparen. Al snel zullen ze afhaken. En wachten tot ze twaalf zijn. Dan, op de middelbare school gekomen, hebben ze echt een smartphone met een a71 hoesje nodig.

Veilig

Lesrooster, agenda en huiswerk worden via de smartphone gedeeld en een eigen telefoon is dus vanaf 12 jaar nodig. Maar dan wel met een deugdelijk hoesje. Vroeger gingen we elkaar, via een van tevoren bepaalde volgorde, met de vaste huistelefoon opbellen om te vertellen dat het eerste lesuur uitviel. Dat werkte toch nooit helemaal goed en dus stond de helft van de klas toch bij een dicht lokaal. Maar de smartphone wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt als onderwijsattribuut. Bijvoorbeeld om even iets op te zoeken op het internet. Of om als camera te gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch als je als moeder tijdig wordt geïnformeerd of Pietje thuis eet of bij een vriendje. Handig dus, een smartphone, maar laat ze hem wel veilig gebruiken. Geef er een hoesje bij. Bij elk merk zijn perfect passende hoesjes verkrijgbaar. Samsunghoesje, iPhonehoesje en natuurlijk voor alle andere merken een smartphonehoesje.

Lees ook: De vrolijke en veilige kinderkoptelefoon van Grixx


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.