Zijn de maaltijdboxen een bedreiging of zegen voor de biologische sector?

Sinds de introductie van HelloFresh heeft de bekendheid van biologisch geteeld eten een enorme toevlucht genomen. Het was de eerste een landelijke bekendheid genoot met hun maaltijdboxen. Het bracht deze nieuwe dienst onder de aandacht van het grote publiek en voor je het wist verbond elke supermarkt zich met de box of bedacht er zelf eentje. Zo heeft de grootste grootgrutter sinds enige tijd zijn eigen maaltijdboxen namelijk de Allerhande Box. Veel van dit biologische eten, zoals groente- en fruitpakketten zijn via biologische webshops te koop. Erg handig en makkelijk voor de consument dus. De instapdrempel wordt dus zo laag mogelijk gemaakt. Maar de populariteit brengt ook weer nieuwe wrijvingen met zich mee.

maaltijdboxen door stockcreations shutterstock

David staat wederom tegenover Goliath

In de de uitgebreide keuze van de boxen is namelijk ook een duidelijke splitsing te zien, Zo is er inmiddels ook een tak ontstaan in de branche die zegt zich meer in te zetten voor de lokale boer en ondernemer. Zo zijn er onder andere ook biologische online winkels zoals Marley Spoon, Kievitamines en Beebox maar ook de Streekbox en De Krat. Allen profileren zich behoorlijk als partijen die zich inzetten voor het welzijn en de bescherming van de lokale teler. Om ervoor te waken dat de boeren niet worden uitgeknepen door de supermarkten zeggen ze zelf. Dat brengt ons bij de kernvraag

Is er sprake van machtsmisbruik door de supermarkten?

Het inkopen van de biologische producten door supermarkten gebeurd in feite door 5 grote inkooporganisaties. Superuni en Ahold zijn de grootste en hebben een behoorlijke invloed op de lokale ondernemer die het platform van supermarkten gebruikt als afzetmarkt voor hun producten. Veel van de boeren moeten heel wat geld investeren om aan de normen en eisen van de biologische producten te kunnen voldoen. Inkooporganisaties daarentegen sluiten vandaag de dag direct met de boeren hun contracten af. Deze kennen de afhankelijkheid van de boer tov de supermarkt en kunnen de inkoopprijs behoorlijk drukken. De lage aanbiedingen waar de organisaties mee komen moeten door de boer bijna wel geaccepteerd worden want anders ligt faillissement op de loer. Dus er is zeker een een vorm van machtsmisbruik in dat opzicht. Maar een keerzijde zien we ook.

maaltijdbox door wavebreakmedia Shutterstock

Naamsbekendheid een zegen voor de lokale of regionale biologische shop

De kleinere regionale webshop op het gebied van biologische producten profiteert ook weer van de naamsbekend van de grote jongens. Want de naamsbekend van de bekendere merknamen hebben er ook voor gezorgd dat de kleine biologische teler kon meeliften op het het succes. En dat is op hun beurt dan ook weer handig, zeker als je het budget en de middelen voor een campagne niet hebt zoals HelloFresh e.d. wel hebben.

Lees ookHet kan prima suikervrij – ook voor kinderen

Conclusie

De ene en het andere versterkt of verzwakt elkaar wel degelijk. Maar het is vooral aan de consument om hier een oordeel over te vellen. Wat ook zeker zou moeten wegen is de kwaliteit van de maaltijdboxen. Want ook de service en de verleende dienst van de dienst zelf kan veel zeggen over het product. Hier is een onderzoek naar gedaan. Lees deze zeker eens door en bepaal daarna vooral zelf waar je je biologische waar haalt.

Heb jij wel eens een van deze maaltijdboxen bestelt?

Uitgelichte foto door stockcreations/shutterstock
Overige foto door wavebreakmedia/shutterstock

Spread the love

26 thoughts on “Zijn de maaltijdboxen een bedreiging of zegen voor de biologische sector?

 • Sowieso ben ik niet zo’n grote fan van maaltijdboxen. Vind het al snel heel erg op elkaar lijken, en het feit dat ik niet weet waar alles vandaan komt speelt ook vaak een grote rol voor mij.. Maar goed, voor veel mensen is het een uitkomst en het zorgt ook voor minder voedselverspilling denk ik .. Dusja, voor- en nadelen zeker?

 • Ik ben er ook geen fan van, koop liever mijn ingrediënten zelf. Wij koken zo ook wel vers en gevarieerd. Wij letten er ook op om niet te veel weg te gooien, restjes dagen worden ook creatief aangepakt en belanden lekker op ons bord!

 • Goede blog Fleur! Interessant om te lezen, nooit eerder over nagedacht. Zelf haal ik nooit een maaltijdbox, maar weleens fruit bij de lokale boer. Die hebben heerlijke aardbeien en kersen, zo van het land. Eigenlijk zouden meer consumenten dat moeten doen. Denk dat dat nog het beste is

 • Zeer interessant om te lezen! Zelf ben ik absoluut geen fan van maaltijdboxen. Ik vind het allereerst veel te duur voor wat het is en ik koop liever gewoon zelf al mijn ingrediënten bij de fruitboer of op de markt.

 • Ik heb nog nooit een maaltijd box zoals hello fresh genomen. Ik ga liever zelf mijn inkopen doen. Zo kan ik zelf zien wat ik in huis haal

 • Ik heb nog nooit een maaltijdbox besteld, ik koop liever gewoon alle ingrediënten zelf. Fruit en groenten komen van de markt, de groenteboer of van lokale kraampjes (zoals nu de kersen bijvoorbeeld).

 • Ook wij doen er niet aan, in onze situatie is het goedkoper om het gewoon zelf te halen bij de supermarkt. Simpelweg omdat we het te duur vinden ook. En we gaan vaak lopen of fietsend boodschappen doen, dus ook nog eens beter voor het mileu 😉 In tegenstelling tot die auto die het levert met uitlaatgassen 🙂

  Maar in sommige gevallen is dit ook echt een uitkomst hoor 🙂

 • Ik koop de ingrediënten zelf los en maak aan de hand van mijn weekmenu de gerechten. Jaren geleden toen ik in Engeland woonde (en hier nog niet bekend was) liet ik elke week een doos biologische groente bezorgen. Ik kwam daardoor wel in aanraking met seizoensgroenten die ik zelf nooit zou kopen. Het heeft daardoor wel mijn creativiteit verrijkt, dus ik snap wel dat mensen het doen.

 • Ik heb regelmatig Hello Fresh en vind het wel eens gemakkelijk om niet te hoeven winkelen! Misschien wel niet heel goedkoop, maar wel al fijne receptjes leren kennen hier door!

 • Af en toe bestel ik wel eens een maaltijdbox. Ik ben zelf wel fan van groente en fruit uit eigen tuin. De voornaamste reden daarvoor is dat ik het lekkerder vind dat uit de winkel. Uit eigen tuin zit gewoon meer smaak aan de producten.

 • Ik heb nog nooit een maaltijdbox besteld, omdat ik mijn eten liever zelf samenstel. Wel een interessante invalshoek en zeker iets om over na te denken.

 • Persoonlijk vind ik de maaltijdboxen super handig, maar het grootste nadeel is toch echt wel de prijs. Wij hebben meerdere keren een maaltijdbox gehad, wat echt een uitkomst is als je veel werkt, maar uiteindelijk zijn we er ook weer mee gestopt. Het prijskaartje is niet heel aantrekkelijk. Dan maar zelf onze boodschapjes doen. Dat kan ook bij de lokale boeren en telers 🙂

 • Goed artikel, ik heb hier eigenlijk nog niet eerder overnagedacht, maar je artikel zet me wel aan het denken. Zelf ben ik niet zo van de maaltijdboxen en koop ik mijn groente gewoon in de supermarkt. Misschien is het een idee om toch eens bij lokale boeren uit de buurt wat te gaan kopen.

 • Sylvahna.nl says:

  Ik heb weleens vaker een box van Hello Fresh besteld! Het is makkelijk en ideaal, omdat je er zelf niet over na hoeft te denken en zo eet je ook nog eens iets waar je zelf nooit op was gekomen. Maar ik vind het wel erg duur!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.