Alle kinderen vrolijk aan de groenten met Spoony!

Zijn jouw kinderen ook niet zo dol op groenten? Is het aan tafel ook niet altijd even gezellig tijdens het eten? Spoony heeft daar iets op bedacht. Zij laten kinderen op een speelse manier stiekem toch hun dagelijkse portie groenten eten. Wij leerden Spoony kennen, toen mijn meiden mee mochten doen met een fotoshoot. En gastblogger Wiedeke was ook meteen enthousiast na het zien van mijn Insta Story en wilde het graag ook proberen met haar dochter. Ze deelt haar ervaring met Spoony vandaag en ik mag ook een pakket verloten.

Alle kinderen vrolijk aan de groenten met Spoony!

Een tijd geleden zag ik dat er modellen gevraagd werden door Spoony. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar als moeder van non-groenten-etende meiden en diëtist, was ik wel meteen geïnteresseerd in hun missie.

Het achter van Spoony

Phaedra Mensen is oprichtster van Spoony. Met een achtergrond in marketing en innovatie en moeder van drie dochters, verbaasde zij zich erover dat koekjes, repen, snoep allemaal heel aantrekkelijk gemaakt worden voor onze kinderen. Terwijl groenten meestal gewoon groenten blijven en niet zo aantrekkelijk voor kinderen zijn. Toch weten wij allemaal hoe belangrijk en gezond groenten zijn.

Maar liefts 65% van de kinderen krijgt er dan ook véél te weinig van binnen. Vaak omdat ze het niet lekker vinden en je als ouder blij bent als ze tenministe 1 hap eten. Vandaar dat ze Spoony bedacht om van het eten van groenten een feestje te maken. Spoony heeft dan ook heerlijke soepen en linzenpasta, maar bovenal ook lekker recepten met ‘verstopte’ groenten en leuke spelletjes om te spelen tijdens het eten.

Fotoshoot

Nadat ik mijn meiden had opgegeven voor de fotoshoot, had ik eigenlijk gedacht er niet veel meer van te horen. Vaak komen er veel reacties op dit soort oproepjes. Maar verrassend genoeg mochten mijn meiden op een regenachtige woensdagmiddag naar een kookstudio Roosmarijn komen in Bloemendaal. Naast dat ze eerst een kopje heerlijke Spoony Tomaten Parika Soep kregen, vonden ze al snel het spelletje dat bij de soep hoort. De opdrachten van het spelletje waren om steeds een paar happen soep te nemen. In no-time was het bord leeg – ik wist niet wat ik zag!

We moesten even wachten tot de meiden aan de beurt waren, maar ze vermaakten zich prima met de spelletjes en proefden ondertussen een aantal van de Spoony-recepten. Voor de fotoshoot mochten ze zelf brownies met courgette maken. Met veel plezier stonden ze in de keuken met als resultaat ook erg leuke foto’s van de meiden.

Thuis uitproberen

Als dank voor de fotoshoot kregen beide meiden een flinke tas mee naar huis met verschillende Spoony-producten, spelletjes, recepten en ingrediënten om thuis mee aan de slag te gaan. Erg populair waren meteen de Slurp Soep knijpzakjes. Deze zakjes soep zijn ideaal voor onderweg. Door de handige, vrolijke verpakking slurpt je kind zijn dagelijkse portie biologische groenten lachend naar binnen. In een handomdraai warm gemaakt!

Op mijn Instagram storie had Wiedeke, de moeder van een vriendinnetje van de meiden meteen heel enthousiast gereageerd dat zij wel interesse had in deze producten omdat haar dochter ook geen grote groentenfan is.

Mijn kind is geen groentenfan

In de Instagram stories van Mama’s Liefste las ik dat Fleur en haar meiden naar een gezonde kookworkshop waren geweest en haar dochters ook nog eens lekker groenten gegeten hadden, Dit maakte mij heel erg benieuwd… Onze dochter van 6 at eigenlijk ‘alles’ toen ze nog geen tanden had en ik verse groente- en fruithapjes klaarmaakte. Maar het ging mis toen we overgingen op gezond eten met structuur… waar mijn nichtjes enthousiast alles proefden, dol waren en zijn op sushi, hield mijn dochter haar kaken stijf op elkaar. Keek ernaar en keek met haar armen over elkaar en neus omhoog de andere kant op.

Lees ook: Groentefrietjes, trappen ze daarin???

Alles geprobeerd

Beloningen, extra schermtijd, een chocolaatje na het eten, het leverde niets op. De strijd aan gaan – hadden we gelezen – moesten we ook niet doen en het toetje ontzeggen was ook beter van niet. Dus we hielden ons er braaf aan. Gelukkig at ze wel brood en hartig beleg, vlees en vis ging ook. Pasta – zonder saus natuurlijk – dat vond ze zelfs lekker. Aardappels ook, maar rijst werd al lastiger. Toen ik frietjes van zoete aardappel had gemaakt, keek ze me ook wantrouwend aan en na een minuscuul hapje met lange tanden, werd de neus weer opgeheven en de armen gingen weer over elkaar.

Met fruit was dit overigens ook het geval. Appels, peren en bananen. Waar andere kinderen dol zijn op verse aardbeien, druiven, mandarijntjes, frambozen, watermeloen, mango, of besjes… onze kleine dame kijkt ernaar. En dat is het. Je begrijpt dat ik dan ook superenthousiast was dat ik het Spoony ‘groentepretpakket’ mocht proberen!

Spoony goodiebag

Spoony Goodiebag

Toen we de papieren tas vol verse ingrediënten van Spoony kregen, reageerde onze dochter heel enthousiast! Er zat namelijk (onder andere) een prachtige oranje winterpeen in en die zouden we dan mooi aan het paard van Sinterklaas kunnen geven. Eenmaal thuis keken we wat we het weekend gingen klaar maken en hoe we van gezond groenten eten een spel zouden kunnen maken… ik was benieuwd. We hadden het dochterlief al verteld, dat we dit weekend samen zouden gaan koken en zij had bedacht dat we zouden beginnen met op zaterdagavond de pizzaatjes en dan zondagochtend de ‘koekjes’ – waarmee ze de kwarkbolletjes bedoelde – als ontbijt. Zo gezegd, zo gedaan.

Samen de keuken in voor Spoony kabouterpizza’s

Aangezien vriendlief degene in huis is die koken leuk en ontspannend vindt, ging hij zaterdag aan het einde van de middag met dochterlief de keuken in, om kabouterpizza’s te maken. Alle ingrediënten (een courgette, een blikje tomatenpuree, wat Italiaanse kruiden, een bakje cherrytomaatjes en 1 bolletje mozzarella) zaten samen met een speels receptkaartje in de papieren tas.

Samen in de keuken is altijd leuk en al helemaal als je zelf met een scherp mes plakjes courgette mag snijden. Daarna gingen ze op de bakplaat met bakpapier en mochten we ze ‘versieren’. Volgens het recept moesten we er de tomatenpuree op doen, een beetje kruiden, twee dunne plakjes tomaat en een beetje mozzarella. Vervolgens 10 minuten in de oven op 200 graden en voila, de kabouterpizza’s zijn klaar om ‘gespeeld’ te worden! Want, bij ieder recept van Spoony zit namelijk een spel, zodat je kind spelenderwijs goed eet. Wij hebben overigens een aantal kabouterpizza’s zonder tomatenpuree gemaakt, omdat dochterlief de tomatensmaak wel erg overheersend vindt. Wij hebben hiervoor in de plaats een beetje Boursin gebruikt. Dat viel voor haar beter in de smaak.

Het spel

We moesten allemaal 6 kabouterpizza’s op ons bord leggen en een ‘doolhof-hindernis’ afleggen. Op zich wel een grappig concept, maar dochterlief vond het wel wat saai, omdat je wel heel vaak je pizza’s moest eten ?. Maar, alle pizza’s waren aan het einde van het spel op. Dat wel. Vond zij ze echt lekker? Mwa, ze at ze eerlijk gezegd toch meer omdat ‘het moest’. Maar, het begin is er en ze heeft toch 6 plakjes courgette op en wat tomaatjes! In die zin is er een doel bereikt.

Maar als ik heel eerlijk ben, weet ik niet of ik zelf iedere avond de energie en zin zou hebben om spelletjes te spelen tijdens het eten. Want ook nu, bleef het eten toch met lange tanden gaan.

Spoony Wortel kwarkbolletjes

De volgende ochtend, zondagochtend 06.30 uur. Dochterlief was ze er al klaar voor en meldde zich vol enthousiasme in alle vroegte bij ons bed. Ze kroop tussen ons in en fluisterde of we al ‘gezonde bolletjes koekjes’ gingen maken, want dat mocht toch als ontbijt? Dat hadden we toch afgesproken? Toch? Omdat het gezond was? We wisten het nog even te rekken, maar de vraag werd steeds dwingender…. Ik draaide me nog een keer om, mompelde wat en inmiddels had dochterlief haar vader overtuigd dat het echt tijd was om op te staan. En zo stonden vader en dochter op zondagochtend om 08u in de keuken om Spoony’s wortelkwarkbolletjes te bakken. Natuurlijk werd het recept goed gelezen en opgevolgd!

Aan de slag

Natuurlijk eerst de handen goed wassen en dan aan de slag. Wortels werden geraspt, het volkorenmeel, de bakpoeder en de speculaaskruiden in een kom en roeren maar! De rozijntjes moesten gewassen worden en daarna droog gedept, de kwark erbij en alles ging in de kom. Toen was het tijd om te kliederen en kneden!

Het beslag was een lekkere plakkerige bedoening en rook vooral heel erg naar pepernoten! Volgens het recept moesten we bolletjes maken van ongeveer 60 gram die vervolgens 40 minuten in de voorverwarmde oven moesten op 60 graden. Nu hebben wij geen keukenweegschaal, maar dochterlief had bedacht dat als we nu kleinere bolletjes maakten, we er veel meer zouden hebben en dan kon ze er ook een paar meenemen voor de juf, want: de juf die houdt heel erg van gezond eten. Helemaal goed. De hele keuken rook inmiddels heerlijk naar de speculaaskruiden en dochterlief bleek heel geduldig. Want – inmiddels was het al 09.30 uur – maar ze hoefde nog steeds geen boterham: de kwarkbolletjes waren immers het ontbijt.

Eenmaal uit de oven zagen ze eruit als een mix van een soort ambachtelijke krentenbolletjes / muffins, maar dan zonder papiertje. En hoe smaakten ze? Nog best lekker! Vooral toen ze nog wat warm, vers uit de oven kwamen. De volgende dag mocht ze er ook een mee naar school en natuurlijk werd er aan de juf gedacht, die ook een trommeltje vol kreeg. We hadden er immers genoeg!

Ik moet wel bekennen, dat ze na een paar dagen niet meer zo lekker waren, ze werden wat taaier. Inmiddels heeft mijn nichtje (gezond voedingsbeleid op school), deze bolletjes zelf gemaakt en getrakteerd met haar verjaardag!

Tips

 • Als je de kwarkbolletjes maakt, wacht niet te lang met opeten!
 • Superleuk als traktatie, ook leuk te versieren met besjes of aardbeien
 • Bewaar de bolletjes die over zijn in de koelkast, er zit namelijk zuivel door en het kan daarom sneller gaan schimmelen buiten de koelkast

De rest van de tas zat nog vol leuke recepten, die voorzien waren van spelletjes. Erg leuk vormgegeven, maar we hebben ze nog niet allemaal gespeeld. Ook omdat dochterlief twee dagen in de week eet bij de eetclub van de BSO (waar het overigens – gelukkig – een stuk beter gaat met warm eten). Het idee vind ik wel erg leuk en je kunt natuurlijk zelf kiezen of je die avond een spelletje wil spelen en hoeveel tijd je daarvoor hebt.

Ben wel erg benieuwd hoe het bij jullie gaat!

Winactie Spoony pakket is gesloten

 • De winnaar zal ik persoonlijk de winnaar een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
 • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.
Spoony pakket
Spread the love

18 thoughts on “Alle kinderen vrolijk aan de groenten met Spoony!

 • Ik doe graag mee. Met 3 kinderen in huis heb ik wel vaak momenten dat er groenten geweigerd worden. Dan maak ik monsterpannenkoeken (met spinazie), eiermuffins met groenten naar keuze, spaghettisaus met extra groenten maar dan gemixt, worteltaart,… Ook monkeyplatters helpen hier wel soms of rauwe groenten met hummusdip.
  Het is vaak een zoektocht helaas.

 • Wat leuk gedaan zeg!!! Mijn jongste is echt een zeur, 7 jaar. Vaak maak ik verse sauzen van groente dus dan krijgt ze tenminste haar vitamines binnen. En ze moeten altijd alles proberen al is het maar 1 hap. (Wel doorslikken ?) Leuke ideeën!!!

 • Mijn kinderen eten ook niet graag groente soms kan het helpen als het bij een bepaalde winkel wegkomt als ze er bijvoorbeeld een spaaractie hebben wat ze intereseerd. Graag zou ik met dit pakket de kids nog beter aan de groenten willen krijgen zeker met wat tips

 • Ik doe mee! Mijn jongste eet letterlijk alles, mijn zoontje lust daarentegen helemaal niets. Wat fruit betreft blijft het alleen bij appel en druif. Na je blogpost ben ik erg benieuwd naar dit pakket, mijn zoontje is dol op spelletjes dus dit zou hem wel moeten motiveren. Mijn groentetip is soep maken. Ik maak soep met veel groente en breng deze lekker op smaak. Daarna haal ik de staafmixer erdoorheen, zo kunnen ze geen stukjes groente in de soep weigeren en heb je een lekkere maaltijdsoep. Onze kinderen vinden gehakballetjes of knapperbolletjes in de soep erg lekker.

 • Tamara Jongkees says:

  Wat een leuk pakket voor tijdens de vakantie. Tijdens het tv kijken een bakje snackgroenten in hapklare stukken werkt hier goed.Dan wordt het gedachteloos opgegeten.

 • Eén van mijn kleinkinderen is helemaal niet gek op groente en is een moeilijke eter.
  Als we gaan eten, dan krijgt ze een beetje groente en een aardappeltje op haar bord. En als ze het op eet, dan krijgt ze een lekker gehaktballetje van mij . Daar is ze gek op. En dat werkt echt bij ons.
  Dus niet het vlees gelijk met het eten op het bord.
  Als ze dat ook op heeft, mag ze een lekker toetje uitkiezen.
  Ik weet wel, bij oma is het eten anders, maar toch…
  Thuis doet mijn dochter dat precies zo.
  Het idee van : Groenten eten is een kinderspel, vind ik erg leuk.
  Ik volg Bloglovin en doe graag mee voor het Spoony pakket.

 • O wouw wat leuk! Ik doe mee! ?Mijn zoontje van 6 moet veel groente eten omdat hij geen fruit mag vanwege een intolerantie. De manier waarop ik mijn kinderen aan de groenten krijg is dat ik ze vaak wat rauwkost geef als ze achter een filmpje zitten. Zo krijgen ze lekker hij vitaminen al binnen en hebben we minder gezeur aan tafel. ??

 • Ziet er leuk uit!Ik heb hier thuis een moeilijke eter van 6. Ik lees graag want ik ben erg benieuwd naar de tips. Bij ons krijgen ze ook vaak pas het vlees als de rest op is, dat kan nog wel eens helpen.

 • Wendy de graaf says:

  Onze dochter maakt de heerlijkste salades.. Normaal eet ze geen salade… Maar een zelfgemaakte is heerlijk.
  Wortel sla ei komkommer etc..

 • Ik doe graag mee, sla en pasta zijn hier de beste dingen om allerlei groenten in te verstoppen. Maar zoonlief is echt lastig, die vist er alles uit, weet het op een of andere manier toch te vinden. En de laatste tijd komt er elke week wel iets bij wat hij dan ineens ook niet meer lust!

 • Jess Kniest says:

  Ohhh wow dit klinkt echt als een uitkomst!
  Ik heb niet echt een groente geheim maar de enige manier waarop mijn dochter groente eet, is als we spaghetti eten en we de saus door de blender halen :O
  Nieuwe smaken zijn helemaal niet te doen, wat een drama zeg!
  Mijn ouders noemen het karma, ik was vroeger ook een hele moeilijke eter en krijg het nu dus dubbel en dwars terug.

 • Loes van der Hek-den Harder says:

  Ons groentegeheim: wij noemden alles wat op haar bord lag naar wat voor haar bekend was en ze lekker vond. Bijvoorbeeld: alle aardappels zijn ‘frietjes’. Puree is platgeslagen frietjes, gekookte aardappels zijn minder knapperige frietbonken. En voor groente werkte dit ook goed: bietjes zijn rode boontjes. Het ging er vervolgens in als zoete koek.
  Verder geldt bij ons de regel: één hap proeven / eten zonder uitspugen. Daarna mag je het weigeren (of opeten, ook prima), al krijg je dan geen ander eten ter vervanging. Dat ze altijd een hap moest nemen maakte dat ze gewend raakte aan de smaak, en nu lust ze bijna alles!

 • Ik doe mee! Ik vind het idee heel leuk en wil het graag uitproberen.
  Groentegeheim: moes van courgette door het pannenkoekenbeslag! De pannenkoeken worden prachtig groen van kleur en de kids proeven eigenlijk niks van de courgette… Verder wil Geertje van 6 best vaak snacks als komkommer, cherry tomaatjes, worteltjes.
  De kids moeten minstens 3 happen groenten eten!

 • Mijn zoontje is 4 maar ik zou het echt graag willen proberen want groente en fruit kunnen van hem niet bestaan. We proberen echt can alles dus wie weet…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.