Een gezonde maaltijd snel op tafel met De Snelle GezinsKrat

Gezond eten staat bij de meeste mensen wel op hun lijstje met goede voornemens. We zijn ons steeds meer bewust dat vers koken, zonder zakjes en pakjes goed voor ons en onze kinderen is. Maar vaak hebben we niet voldoende tijd om elke dag uitgebreid in de keuken te staan. Althans dat denken wij. Met De Snelle Gezinskrat hoeft dat niet. Deze maaltijdbox levert alles voor 3 maaltijden voor het hele gezin en je kunt binnen 30 minuten aan tafel. Wij gingen de uitdaging aan.

De Snelle Gezinskrat week 3

Als (werkende) moeder en diëtist wil ik graag 2 dingen; een verse, gevarieerde maaltijd op tafel en niet te lang in de keuken staan. Ondanks mijn beroep en liefde voor alles wat met eten te maken heeft, is koken helaas niet mijn sterkste punt. Daarbij vind ik de vraag “wat eten wij vandaag?” misschien wel de lastigste en kan ik ook iets leukers verzinnen dan door de supermarkt lopen. Het principe van de maaltijdbox is mij dan ook op het lijf geschreven. Eerder probeerden wij al eens de maaltijden van Hello Fresh, Albert Heijn en Marly Spoon. Deze week mochten wij de Snelle GezinsKrat uitproberen.

De Krat

De Krat is geen nieuwe maaltijdbox, maar bestaat al sinds 2010. Eerst werden op kleine schaal alleen in Amsterdam de maaltijden in houten kratjes thuisbezorgd. Ze onderscheiden  zich door alleen gebruik te maken van seizoensproducten. Zij wilden graag mooie, lokale en duurzaam gekweekte kwaliteitsproducten leveren, die in de supermarkt moeilijk of niet te krijgen waren. Door ze samen met vlees, vis, kaas, brood, zuivel, eieren en bijbehorende recepten in een mooie krat aan huis te leveren, werden deze producten beschikbaar voor een breder publiek. Ze steunden daarbij ook meteen de lokale boeren en telers. Het concept werkte en werd in 2014 als beste getest door Kassa. Inmiddels is de Krat actief in heel Nederland.

De Krat

In totaal zijn er 4 verschillende kratten waaruit je kunt kiezen:

  • de Gemakskrat; een goedgevulde maaltijdbox met precies de ingrediënten voor 3 verrassende maaltijden, waarvan 2x vlees/vis en 1x vegetarisch, met om de week vis. De gerechten zijn in ca. 45 minuten klaar en lekker gezond met veel groenten!
  • De Gemakskrat Vega; een vegetarische maaltijdbox met 3 maaltijden met veel variatie in peulvruchten, vegaburgers, eieren, kaas etc. Ook deze staan in ca. 45 minuten op tafel.
  • De Weekendkrat Extra; een culinaire inspiratiekrat met 2x vlees/vis en 8 verschillende groenten, maar ook wekelijks heerlijk brood en delicatessen zoals bijv. kaas of jam of boerenyoghurt. De 8 online recepten brengen je op ideeën. Ideaal voor de creatieve thuiskok die (ook) graag zijn eigen ding doet!
  • De Snelle Gezinskrat bevat een kant & klare maaltijd, een snel klaar maaltijd (30 min) en een extra inspirerende maaltijd (+/-45 min). Allemaal zijn het gevarieerde en gezonde recepten met veel groenten!. De boxen zijn zo samengesteld dat ze lekker zijn voor jong & oud.

De Snelle Gezinskrat

Op maandag werd de Snelle Gezinskrat bij ons aan huis afgeleverd. Dit werd gedaan door de Post.nl. Van te voren had ik netjes een berichtje ontvangen over hoe laat de bezorging zou zijn. Zo hoefde ik niet de hele dag thuis te wachten op de bezorging. De krat werd alleen een paar uur eerder bezorgd. Gelukkig was ik gewoon thuis en kon ik hem in ontvangst nemen.

De Snelle Gezinskrat week 3

Het eerste wat mij opviel was de hoeveelheid prei. Nu ben ik daar niet zo gek op, dus ik hield mij hart vast. Verder zaten er in de krat 3 bakjes met pasta met vis (het kant&klare gerecht), een zak met broodjes, een aantal blikken, 4 worsten en wat tomaten, ui en citroen. Ook waren er 2 potjes met kruiden en een zakje met voor mij onbekende groenten. De preien bleken later niet alleen prei te zijn, want er zat ook nog selderij onder verstopt. Omdat ik de krat pas na het eten had verwacht, stopte ik alles in de koelkast en zou vanaf dinsdag beginnen met koken

Dag 1; cassoulet

We kozen de eerste dag voor de cassoulet, een Franse boerenschotel met bonen en venkelworst. Dit was ook het eerste gerecht in het boekje en omdat ik zelf die avond niet zou mee-eten, maar een vriendinnetje van Grote Zus wel, kwam dat mooi uit met de vier worstjes. Precies binnen 30 minuten was de schotel klaar. Naast de bonen had ik ook spitskool gesmoord, dus het was zeker een gerecht met veel groenten.

De Snelle Gezinskrat week 3 De Snelle Gezinskrat week 3

Dit gerecht werd wisselend ontvangen. Kleine Zus en het vriendinnetje vonden het (op het worstje na) niet zo lekker, maar Grote Zus en Papa’s Liefste wel. Wel vond iedereen het erg pittig. Ik dacht eerst dat het door de knoflook kwam, maar ik was vergeten dat ik een kruidenmengels met chilivlokken erdoorheen had gedaan.

Dag 2; gesmoorde prei met feta, eieren en een broodje

Omdat het vandaag woensdag was en ik dus ook iets meer tijd had om te koken, besloten we voor de prei te gaan. Niet mijn lievelingsgroenten, maar bij het lezen van het recept, zag ik al snel dat het wel erg leek op één van mijn favoriete recepten; Shakshuka. Ook Grote Zus zag er wel een beetje tegenop, want voor haar is ei een ingrediënt waar ze niet zo dol op is. Ik besloot dan ook ipv de 6 eieren er maar vier te gebruiken. De broodjes gingen in de oven en als snel rook de keuken heerlijk.

De Snelle Gezinskrat week 3 De Snelle Gezinskrat week 3

Het was een zeer geslaagde maaltijd. De Shakshuka met prei was net zo lekker als met tomaten en paprika. Ook Grote Zus vond het erg lekker (zonder ei) en de meiden smulden ook van de broodjes. Dit gaan we zeker nog eens eten.

Dag 3; kabeljauw met spinazie en pasta

Omdat Kleine Zus tegenwoordig op donderdagmiddag naar Street Dance gaat, was het erg fijn dat we een kant & klare maaltijd hadden. Wel een visgerecht en daar doen we (wederom) Grote Zus geen plezier mee. De bereiding van deze kant en klare maaltijd viel echter niet mee. In het receptenboekjes stonden namelijk andere bereidingstijden dan op de verpakking. Zo zouden de bakjes ook in de magnetron kunnen, maar dat durfde Papa’s Liefste vanwege het aluminium toch niet aan. Ik schepte de 3 bakjes daarom over in een ovenschaal met deksel en zetten het in de oven.

Helaas bleek dat toch niet zo goed te werken, want bij het opscheppen was alles nog koud. Gelukkig was het een voorgegaard gerecht, maar toch heb ik de bordjes daarna alsnog in de magnetron gezet. Daarna was het gelukkig wel warm en was het een prima gerecht. Pasta gaat er altijd wel in. Papa’s Liefste moest daarna nog sporten, dus die was ook wel blij met dit lichte gerecht.

Wat vonden wij ervan?

Ik ben groot fan van maaltijdboxen. Heerlijk dat je de boodschappen in huis hebt en ’s avonds niet meer de vraag “Wat eten we vandaag?” Deze box is speciaal opgesteld uit duurzame producten van lokale boeren en bedrijven en voor gezinnen met kinderen, waarvan de ouders niet te lang in de keuken willen staan.

Het eerste gerecht was dan ook inderdaad binnen 30 minuten klaar, maar vonden de kinderen wel wat te pittig. Het 2e gerecht nam wat meer tijd in beslag en was een groot succes bij iedereen. Tot slot hadden we een kant en klaar gerecht, maar kostte toch nog wel tijd voordat het klaar was, maar ik hoefde daarvoor niet in de keuken te blijven. De portie groottes waren voor ons wel wat te veel. Makkelijk konden we er de volgende dag nog een persoon van eten of kon er iemand blijven eten.

De kosten van deze krat is €68 per week. Heel eerlijk vind ik dat wel wat aan de hoge kant, helemaal omdat we eten ervan overhouden. Ik zou graag deze krat voor 2 personen willen bestellen. Dit kan overigens wel bij de andere kratten van de De Krat. Wellicht dat we die ook nog eens zullen uitproberen.

Samenwerking

 

 

 

 

Spread the love

One thought on “Een gezonde maaltijd snel op tafel met De Snelle GezinsKrat

  • Tsja, cliche, maar waar planning is alles, zeker als je een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Planning betekent voor mij dat ik aan het begin van de week vaak in het weekend al nadenk over een weekmenu. Wat ga ik koken, welke ingredienten heb ik nodig, kan ik ingredienten voor meerdere maaltijden gebruiken of combineren, hoe lang is iets houdbaar, welke producten heb ik nog in de voorraadkast of vriezer, wat kan ik de komende week nog makkelijk bijhalen? Ik heb in principe 2 boodschappenmomenten in de week, ik zit er namelijk echt niet op te wachten om elke dag de supermarkt in te gaan. Zonder planning raak ik 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.