Champagne

Champagne, een heel bijzonder drankje

Nog maar een maandje en dan beginnen de feestdagen. Daarbij hoort natuurlijk lekker eten met familie en vrienden, maar ook zeker een glaasje bubbels. Hoe drink je Champagne eigenlijk het beste en bij welke gelegenheid? Vandaag nemen we een kijkje in de wereld van Champagne en vertel ik je meer over deze mousserende wijn uit Frankrijk!

Champagne, een heel bijzonder drankje

Champagne is een mousserende wijn die alleen in de Franse streek Champagne geproduceerd wordt. Als het niet daar vandaan komt, mag het niet deze naam dragen. Denk maar bijvoorbeeld aan de Cava uit Spanje, Prosecco uit Italië en de Riesling uit Duitsland en de Elzas. Allemaal mousserende wijnen, maar dus geen echte Champagne. Omdat de vraag naar Champange vele malen groter is dan het aanbod, is deze wijn nogal prijzig, maar ook het proces om Champange te maken is duurder dan zijn andere soorten. Bij deze van oorsprong Franse méthode traditionnelle, vindt de tweede gisting, dit is wanneer de belletjes ontstaan, plaats in de fles. Bij andere mousserende wijn gebeurt deze tweede gisting in een gesloten tank, de zogenoemde méthode charmat of cuve close. Dat maakt deze wijnen aanzienlijk goedkoper. Maar zeker niet minder lekker.

Verschillende soorten Champagne

Wie wel eens goed gekeken heeft op het etiket van een Champagnefles, las daar misschien Brut of Demi-sec op. Dit zegt iets over de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan de Champagne om de smaak wat zoeter te maken.

Extra-brut0% suiker toegevoegd – zeer droge Champagne
Brut    1% suiker toegevoegd – meer dan 85% van alle Champagnes is brut
Extra-sectussen de 1% en 3% suiker toegevoegd
Demi-sectussen de 3% en 5% suiker toegevoegd
Douxtussen de 8% en 15% suiker toegevoegd

Shutterstock - Champagne

Hoe drink je Champagne?

Allereerst hangt het nauw met de serveertemperatuur. Als het drankje te warm is, gaat het spuiten. Maar als het te koud is, smaakt het minder lekker. De ideale temperatuur voor deze consumptie is tussen de 8 en 10 graden Celsius.

Ook het soort glas waar je uit drinkt speelt een belangrijke rol. Zo is er de flûte. Dit is een hoog smal glas met een hoge voet. Door de hoogte en de smalle opening van het glas blijft de bubbel langer in de wijn. Door de hoge voet, pak je het glas minder snel vast en blijft het beter op temperatuur. Sommige mensen drinken liever uit een coupe. Dit is een breder glas. Hierdoor gaan de bubbels sneller uit het drankje.

Bij welke gelegenheden drink je Champagne?

Omdat de echte Champagne een duur drankje is, open je dus vaak niet zomaar een fles. Mensen bewaren deze wijn dan ook vaak voor bijzondere momenten. De bubbels in de wijn worden ook vaak geassocieerd met feest. En het is een drankje met een status: als je deze wijn kunt schenken, ben je rijk. Maar wat zijn nu voorbeelden van bijzondere momenten?

  • Het vaakst wordt deze wijn geassocieerd met Oud en Nieuw, samen proosten wij op een nieuw jaar.
  • Op een huwelijksfeest, een verbinding voor het leven.
  • Tijdens een verjaardag, bijvoorbeeld bij mijlpalen zoals 40, 50 of 60 jaar.
  • Na een diplomauitreiking, om te proosten op deze mooie prestatie.
  • Of bij het kopen van een nieuw huis, een grote aanschaf die je niet dagelijks doet.
  • Er zijn nog voorbeelden genoeg te noemen: alles wat jij een belangrijk moment vindt telt mee.

Lees ook: Must Have voor je Oud & Nieuw Party

Hopelijk ben je nu goed geïnformeerd over dit bijzondere drankje. En hoe je de feestdagen ook doorbrengt, graag proosten wij alvast op een heel fijne tijd en op een mooi 2020!!


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.