4 types koffiebonen

4 types koffiebonen onder de loep genomen

Als fervent koffieliefhebber denk je vaak aan je kopje koffie, maar denk jij ook aan de koffiebonen die de kern vormen van je kopje zwart goud? Waarschijnlijk niet, maar dat is uiteraard niet meer dan normaal. In deze blog dagen we je uit om toch een keertje na te denken over de 4 verschillende types koffiebonen die aan de basis liggen van de koffie zoals we die kennen.

Wat is een koffieboon?

Zoals we eerder al vermeldden, onderscheiden we 4 soorten koffiebonen: Arabica, Robusta, Liberica en Excelsa. De eerste twee soorten zijn de koffiebonen die het populairste zijn. Deze worden dan ook gebruikt in de befaamde nespresso capsules.

Vooraleer we dieper ingaan op deze 3 soorten, moeten we misschien even kort toelichten wat een koffieboon juist is. Een koffieboon is het zaad van de vrucht die groeit aan de koffieplant. De pitten van deze vrucht worden eruit gehaald en geroosterd. Deze geroosterde pitten zijn dan de koffiebonen.

Arabica

De Arabica koffiebonen zijn met een voorsprong de populairste koffiebonen. Maar liefst 60% van de wereldwijde koffiehandel berust op deze koffiebonen. Deze bonen worden voornamelijk geteeld in Ethiopië, maar zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Arabië van de 7de eeuw, het Yemen van vandaag de dag.

De Arabica koffiebonen zijn de populairste koffiebonen omwille van hun uitstekende kwaliteit. Ze hebben een heerlijke smaak die niet al te bitter is. Hierdoor is het zo populair bij het grote merendeel van de koffiedrinkers. Bitter is nu eenmaal niet de meest populaire smaak die er bestaat.

Robusta koffieboon

De Robusta koffieboon is de tweede meest populaire koffieboon op de markt. Het is afkomstig uit Sub-Sahara Afrika, maar wordt nu voornamelijk geteeld in Afrika, Indonesië en Vietnam. Robusta wordt vaak gemixt met Arabica, dus als je echt pure Robusta koffie wil, moet je goed kijken op de verpakking.

Robusta is een populaire optie omwille van zijn heel goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het is eerder aan de goedkope kant wat van deze koffieboon dus de perfecte budgetvriendelijke koffie maakt. Eén van de bekendste koffies die gemaakt wordt van Robusta koffiebonen is dolce gusto.

Liberica en Excelsa

De rest van de markt wordt opgevuld door Liberica en Excelsa koffiebonen. Liberica kenmerkt zichzelf door zijn pikante aroma en gerookte smaak. Hierdoor is Liberica erg geliefd bij koffiekenners. Deze weten de smaak van Liberica op waarde te schatten.

Excelsa koffiebonen zijn de uniekste in hun soort. Ze kenmerken zichzelf door een fruitige smaak. Ook proef je heel erg de smaak van noten in deze koffiebonen. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van iets aparts.

Hoe drink jij je koffie het liefst?

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.