Decemberbonus? Liever een novemberbonus!

De maanden mei en december zijn altijd zeer welkome maanden wat betreft salaris. In die maanden ontvang ik namelijk vakantiegeld en mijn eindejaarsuitkering. Hiermee kan ik dan de gaten vullen die in de loop der maanden zijn ontstaan of eindelijk de vaatwasser vervangen. Elk jaar eind november bekruipt me echter steeds dezelfde vraag; waarom krijgen we die bonus eind december en niet eind november, aan het begin van de dure december maand?

decemberbonus

Wel of geen decemberbonus

Het krijgen van een bonus in december is niet iets wat iedereen krijgt, want een eindejaarsuitkering is niet in de wet geregeld. Bij mij is het opgenomen in mijn cao en krijg ik een eindejaarsuitkering.
Ook kan het zijn dat je een dertiende maand ontvangt. Dit is ook niet wettelijk bepaald en toch ook wat ander dan de eindejaarsuitkering. Een dertiende maand is een bruto uitkering van het maandsalaris.shutterstock_503635039-1 Een eindejaarsuitkering is een percentage van het bruto jaarsalaris. Dit percentage ligt meestal tussen de 4 en 8 %. Soms wordt ook een ‘vloer’ afgesproken: een vast bedrag dat je minimaal ontvangt.

Een eindejaarsuitkering is een vorm van loon. Je moet hierover dan ook gewoon loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) en premies werknemersverzekeringen betalen. Omdat het om eenmalige inkomsten gaat, geldt het bijzonder tarief voor loonheffing van 52%.
In je cao of arbeidscontract staat of je een eindejaarsuitkering of dertiende maand krijgt en hoe hoog deze is. Wil je weten of jij recht hebt op een eindejaarsuitkering of dertiende maand? Kijk dan in je cao, bedrijfsregeling of arbeidscontract.

Decemberbonus of liever novemberbonus

Ik ben uiteraard heel erg blij dat ik aan het einde van het jaar volgens mijn cao een shutterstock_354523007eindejaarsuitkering krijg. Ik wil dus zeker niet overkomen als een klager! Maar toch vraag ik me elk jaar weer af waarom we deze betaling niet een maandje eerder kunnen ontvangen. Net als het oorspronkelijke kerstpakket, is het een geste van de baas voor het gedane werk en om de feestmaand te ondersteunen. Het Kerstpakket om de kersttafel aan te vullen en de bonus voor de portemonnee. Maar om de decembermaand feestelijk te kunnen onderhouden, lijkt het mij dus veel handiger om deze bonus aan het begin van de maand (dus eind november) te ontvangen in plaats van eind december, als alle feestdagen bijna allemaal weer voorbij zijn…

Krijg jij een decemberbonus? en wat vind jij? de bonus uit november of toch eind december?

bron; FVV
Afbeeldingen; Shutterstock

Spread the love

11 thoughts on “Decemberbonus? Liever een novemberbonus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: