De warmtepomp kan het huis continu verwarmen zonder dat er aardgas nodig is. Geen gas, wie wil dat nou niet! Warmtepompen hebben de toekomst en door nieuwe ontwikkelingen en huidige subsidies is het aanschaffen ervan erg aantrekkelijk. Dit artikel helpt je met handige informatie en tips.
Het nut van een waterpomp?
Warmtepompen halen energie uit de lucht, bodem of grondwater en zetten deze om in bruikbare energie. Het is erg efficiënt! Door het gebruik van gas komt CO2 vrij in de atmosfeer, wat leidt tot opwarming van de aarde. Met een warmtepomp verwarmt de lucht of grondenergie in huis voor een groot deel het huis, terwijl je weinig of geen gas gebruikt. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd.
Soorten waterpompen
Als je huis overal isolatie heeft, zoals dak, vloer, gevel en HR-glas, dan heb je een hybride warmtepomp nodig. Het gebruik van een hybride in combinatie met jouw huidige cv-ketel kan jouw gasverbruik aanzienlijk verminderen. Denk eraan om de uitstoot van kooldioxide met 25% te verminderen! Heb je een slecht geïsoleerde woning? Denk aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Doe het dan eerst! Op deze manier kun je het meeste rendement behalen.
Stel dat je een cv-ketel hebt die 12 jaar of ouder is, dan kun je het beste een volledig elektrische waterpomp gebruiken. Isoleer hier ook jouw huis goed! Als je huis goed geïsoleerd is en het is gebouwd na 2000, kun je het beste kiezen voor een complete warmtepomp als cv-installatie.
Is jouw huis na 1974 gebouwd? Dan kies je best voor een geventileerde warmtepomp. Jouw woning is waarschijnlijk voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.
Waarom zou je er eentje aanschaffen?
Waterpompen zijn soms meer dan 500% efficiënt en zijn uitstekende warmtebronnen. Dit komt doordat een groot deel van de benodigde energie die vrijkomt (gratis) wordt onttrokken aan de omgeving: de aarde, het water of de lucht. Je hoeft dus maar een kleine hoeveelheid energie aan te schaffen om (gratis) energie om te zetten in bruikbare energie. Er zijn al duizenden tevreden warmtepompgebruikers in Nederland en al over de wereld. In Scandinavische landen is er bijna niemand meer die nog aardgas gebruikt, warmtepompen worden al langer gebruikt.
Tips voor als je er eentje wilt instaleren!
Zo koop je niet zomaar waterpompen. Er zal veel informatie op jouw weg verschijnen. Neem eerst alle informatie door. Daarna kun je de verschillende aanbevelingen van lokale warmtepompexperts het beste vergelijken met prijsaanbevelingen. Via verschillende websites kun je eenvoudig offertes aanvragen. Er is geen verplichting om verschillende offertes te ontvangen. Vergelijk prijzen en bespaar zo veel mogelijk.
Uitgelichte foto: Waterpomp info