Tips voor thuisonderwijs / Homescholing – Part II

De eerste week van het thuisonderwijs zit er op en het ziet er naar uit dat we daar voorlopig nog wel even aan vastzitten. Ik had deze post eigenlijk al aan het begin van de week willen posten, maar mijn dagen worden alweer aardig gevuld met het zoeken naar een balans tussen thuisonderwijs en thuiswerken. Gelukkig kan ik zeggen dat het deze keer een stuk beter gaat dan de vorige keer. Nu weet ik ook dat dit niet voor iedereen zo is. Believe me; been there – done that. De vorige keer was het thuisonderwijs alles behalve een lolletje en eindigde ik ongeveer in een burn-out. Ik heb dan ook weinig leuke herinneringen aan die periode. Deze keer sta ik er anders in en deel ik graag een aantal tips om de homescholing wat leuker te maken en soepeler te laten verlopen. Daarnaast heb ik ook een heel leuke winactie van Nextory voor je klaarstaan!

Tips voor thuisonderwijs Homescholing - Part II

Thuisonderwijs – part II

Het was voor veel ouders even slikken toen het bericht kwam dat de scholen opnieuw dicht zouden blijven na de kerstvakantie. En zoals het er nu naar uit ziet zou het dus ook nog wel eens kunnen duren tot aan de voorjaarsvakantie – zucht. Met forse euhh frisse tegenzin storten veel ouders zich nu ook weer op de combinatie van het thuiswerken en thuis onderwijs geven. Mocht het weer een groot drama worden, lees dan snel verder en wie weet kunnen deze tips je er doorheen slepen. Toi Toi Toi!

Lees ook: Thuiswerken met kinderen, hoe organiseer je dat?

Tips voor Tafels oefenen

Onze jongste dochter zit nu in groep 4 – voor de tweede keer. De tafels hebben we dan ook tijdens de vorige lockdown uit den treuren geoefend. Eigenlijk had ik dus gehoopt dat het deze keer een eitje zou zijn, maar helaas…. Alles lijkt wel te zijn weggezakt en we beginnen weer van vooraf aan. Maar gelukkig hebben we nu een paar trucjes om die lange vellen met sommen snel te maken. Deze tips zijn dan ook zeker toepasbaar voor andere rekensommen.

Touwtje springen

Bij het zien van een vel vol met sommen, sloeg bij mijn dochter altijd alle stoppen door en was er geen land meer met haar te bezeilen. Omdat ik ergens had gelezen dan het maken van sommen makkelijker gaat als je beweegt, hebben we nu de afspraak dat zij mag touwtje springen, terwijl ik de som voorlees en het antwoord dan oplees. Zo overziet ze het een stuk beter en gaan we als een speer door de sommen heen en kunnen we het halfuurtje bewegen ook meteen afstrepen.

Op het doel schieten

Een andere actieve manier om de tafels te oefenen is om de antwoorden van de tafel(s) buiten op de schuurmuur te schrijven met stoepkrijt en er dan een grote cirkel om heen te zetten. Bij het opnoemen van de som moet de bal op de juiste uitkomst worden geschoten. Geen schuurmuur? Dan kun je dit ook doen op de grond en moet er in de juiste cirkel gesprongen worden. En als je niet naar buiten wilt, dan kun je ook memoblaadjes op de tafel plakken en met de vliegenmepper op het goede antwoord slaan. Gegarandeerde lol!

Bingo

Het lievelingsspel van mijn dochter is Bingo. Op het internet vond ik een site waar je je eigen bingokaarten kunt maken. Vul hierop de uitkomsten van de tafel(s) die je wilt oefenen en spelen maar!

Tafelposter

Bij ons op de WC hangt al langere tijd een grote tafelposter met alle tafels van 1 t/m 12. Wanneer er tijdens homescholing naar de WC gegaan wordt (favoriete smoes) worden de tafels hardop voorgelezen. Dat helpt enorm bij het stampen van deze rijtjes 🙂

Handige websites voor rekenen en de tafels

Van school hebben we ook een paar handige websites gekregen om de tafels en het rekenen te oefenen. Zeker op de foto met de tafelkleurplaat kreeg ik veel reacties op Instagram.

Natuurlijk is Squla ook altijd leuk om te doen voor kinderen. Mocht je school een abonnement hebben, dan kun je daar tijdens de schooluren ook gebruik van maken.

Tips bij lezen

Een ander hekelpunt is bij ons ook het lezen. Zeker nu is het belangrijk om ook thuis zoveel mogelijk leesmeters te maken. Omdat mijn dochter dyslexie heeft, moeten we al veel lezen, maar dat gaat niet altijd met evenveel plezier. Maar we hebben het tij nu een beetje kunnen keren. Sinds een week hebben wij een abonnement op Nextory. In eerste instantie was hij voor mij voor de nodige ontspanning, maar het is mijn dochter die er nu het meeste gebruik van maakt.

Nextory

Nextory is een streaming service voor audioboeken en e-books. Met een flexibel maandelijks abonnement heb je toegang tot meer dan 200.000 nationale en internationale boeken, waaronder ook veel kinderboeken. Deze boeken zijn beschikbaar als luisterboek, maar ook in geschreven vorm. Op deze manier hoopt Nextory de animo voor lezen te vergroten en zo het leven van mensen te verrijken met mooie verhalen, want helaas bleken steeds minder mensen te lezen. Met deze streaming service heb je nu je eigen bibliotheek binnen handbereik.

Concentreren

Toen mijn dochter hoorde dat alle e-books van Harry Potter te vinden zijn in de app van Nextory, was ze meteen enthousiast. Sinds ze de films hebben gezien, zijn mijn beide meiden mega harrypotterfans. In eerste instantie was ik van plan om haar na het thuisonderwijs er naar te laten luisteren, bleek al snel dat ze zich heel goed kon afsluiten met het luisterboek op haar koptelefoon. Nu mag ze er dus naar luisteren tijdens het maken van haar taakjes. Omdat ze zo graag verder wil in het boek, ga ze zelfs na het eten nog even wat werkjes doen. Zo werkt ze lekker vooruit – en mag ze wat later naar bed. 🙂

Lezen en luisteren

Van een andere moeder kreeg ik ook de tip om tijdens het luisterboek, zelf mee te lezen in het echte boek. Zo heb ik al gezien dat de boeken zoals Pluk en Otje op de app staan, maar ook de boeken van Joshua Douglas en mijn Grote Boek van Madelief. Allemaal boeken die we thuis ook in de kast hebben staan. Door tijdens het luisteren ook mee te lezen, maken ze toch leesmeters en hebben ze tijdens het luisteren ook de plaatsjes in het boek.

Ontspannen

Natuurlijk is lezen ook voor de ontspanning. Dus de streaming service is ook zeker voor de moeders en vaders, die even de drukte in huis willen ontvluchten. Heerlijk even terugtrekken met je koptelefoon op en een goed boek. Dit kan op de bank met een dekentje en een kop thee, in bad of tijdens een goede wandeling buiten. De app Nextory is er voor iedereen.

Benieuwd naar Nexstory? De streaming service is nu voor 30 dagen gratis te proberen. Na deze eerste maand wordt je abonnement automatisch omgezet in een betaalabonnement. Voor het Gold membership betaal je in dat geval in plaats van €11,99 slechts €9,99 totdat je je abonnement stopzet. Voor een gezinsbundel betaal je €14,99 (2 gebruikers), €19,99 (3 gebruikers) of €23,99 per maand (4 gebruikers). Aanmelden kan heel simpel via www.nextory.nl

Doe ook mee aan mijn winactie en maak kans op een Nextory Goldmembership voor 3 maanden

Digitale kinderboeken voor maar 1 cent bij Bol.bom

Bij Bol.com kun je nu verschillende e-books voor kids aanschaffen voor maar €0,01 per stuk. Hoe fijn is dat! Er is keuze uit boeken zoals ‘Woezel en Pip in de winter’ of ‘Alle Kleuters’ van Carry Slee, maar ook ‘Cleo & Bast: De krankzinnige kunstroof’, ‘Juf Braaksel en het Meesterbrein’ en nog veel meer! Om deze luisterboeken en audioboeken voor 1 cent te kunnen ontvangen moet je wel even de Kobo app via de App store of Google Play store downloaden.

Bekijk hier alle digitale boeken

Overige tips

Mocht je nu een dag hebben waarop het hele thuisonderwijs echt niet gaat, mail de juf of meester dat je het geprobeerd hebt, maar het gewoon even niet gaat. Ze zullen daar zeker begrip voor hebben. Wellicht dat je met één van deze tips er toch een leuke (en educatieve) dag van kan maken.

Geschiedenis

Zoek op YouTube naar de filmpjes van SchoolTV Welkom bij de Romeinen of Welkom in de 80-jarige oorlog. Leerzaal en heel grappig. Ook bij het Klokhuis zijn er veel leuke sketches te zien op hun Youtubekanaal. De wat oudere kinderen vinden misschien het videodagboek van Anne Frank wel interessant om te kijken.

Even geen schermtijd, maar wel geschiedenisles? De stripboeken van Van Nul tot Nu zijn dan zeker een aanrader. In 5 delen komt de hele Nederlandse geschiedenis voorbij, van de eerste mens in ons land, Romeinen en Bataven, de Gouden Eeuw en de Franse tijd, naar opkomst van handel en industrie, de twee wereldoorlogen, de oliecrisis en de val van de Berlijnse muur tot aan de invoering van de Euro. Feiten en jaartallen worden met veel humor en beeld toegankelijk gemaakt.

Educatieve programma’s op NPO Zapp/Zappelin tv

Kinderzender NPO Zapp/Zappelin biedt ouders en leraren een helpende hand door educatieve programma’s op het tv-kanaal uit te zenden. Basisschoolkinderen kunnen vanaf maandag 18 januari de gehele middag terecht op de kinderzender voor programma’s als Studio Snugger, Willem Wever en De Proefkeuken.

De programma’s zijn een aanvulling op de bestaande programmering van NPO Zapp en zijn iedere schooldag vanaf 13.00 uur te zien. Het educatieve middagblok begint met Zappsport Thuis, gevolgd door uitzendingen van Studio Snugger, Welkom bij de Romeinen, De Proefkeuken en natuurprogramma’s als Zapp Your Planet, Willem Wever en Topdoks. In de ochtend blijven educatieve programma’s voor de kleuters in een herkenbare programmering op NPO Zappelin met Sesamstraat, De Boterhamshow en de Beestenbrigade.

Lesmateriaal Schooltv thuis
Al vanaf maart weten ouders en leerkrachten de educatieve programma’s van NPO Zapp en Zappelin goed te vinden. Ze maken volop gebruik van het lesmateriaal voor peuters, kleuters en leerlingen in het basisonderwijs. Mede dankzij de video’s van Schooltv thuis kunnen kinderen uit de onder- en bovenbouw zelfstandig leren. De video’s zijn ingedeeld op onderwerp, leeftijd of leerjaar en zijn te vinden via schooltv.nl/thuis, on demand via NPO Start en op het themakanaal NPO Zappelin extra.

Rijk aanbod educatieve programma’s
Een overzicht van alle programma’s is te vinden op zapp.nl/leren. Hier is het rijke aanbod van educatieve programma’s gebundeld, maar zijn er ook handige uitlegvideo’s te vinden over diverse thema’s. De coronaspecials van het NOS Jeugdjournaal, Topdoks en Het Klokhuis zijn ook terug te vinden op de pagina

Proefjes doen

Op de website van Nemo vind je allemaal leuke proefjes, die je gewoon thuis kunt uitvoeren met allerdaagse spullen. Heel leuk en leerzaam. Wist je trouwens dat veel musea, nu ze dicht zijn, leuke dingen online organiseren? Kijk op de site van museumkids voor meer tips.

Lekker buiten

Pauze? Ga naar buiten! Haal een frisse neus met de dagelijkse #OERRRbuitenbreak tips. Want naast al het thuis werken, moet je niet vergeten om ook af en toe pauze te nemen. Met de OERRR buitenbreak ga je lekker de deur uit en haal je een frisse neus, zodat je er daarna er weer lekker tegenaan kan gaan. Tijdens de lockdown geeft OERRR je elke dag een buitenspeeltip. Maak bijvoorbeeld een lekkere vogelsnack van een appel. Vul hem met zaadjes en hang hem op. En nou maar kijken welke vogel er komt smikkelen!

Een grote nieuwe hobby voor velen is in deze lockdown het wandelen geworden. Vaak vinden kinderen dat minder leuk maar kijk eens op de website Kidsproof of die van de plaatselijke VVV, want bij ons in de stad Leiden zijn er diverse leuke speurtochten te vinden. Daarmee vermaak je de kinderen zeker een paar uur buiten en leer je meteen de stad en zijn geschiedenis beter kennen – en heb je meteen ook je gescheidenisles voor de dag weer gehad. Ik zeg win-win!

Grabbelpot

Met de start van de tweede ronde thuisscholen, hebben we een grabbelpot in het leven geroepen. Eén van de dingen die ik de vorige keer erg miste, was de tijd om dingen samen te doen. Dus hebben we samen een heel aantal briefjes nu in een potje gedaan met leuke dingen die we kunnen doen als het thuiswerk klaar is. Denk daarbij aan lekker bakken (bijvooorbeeld de regenboogkwarktaart, cupcake en koekjes), filmmiddag met popcorn, fruitspiesjes maken, ijsje halen na het eten, puzzelen, beautymiddag, zwemmen op het dakterras en het mogen kiezen van het avondeten. Ik kan je zeggen dat het hier een groot succes is en een mooie belonig na het harde werken.

Mocht jij nog een leuke tip weten om het thuisonderwijs en de lockdown 2021 leuker te maken, laat hem dan gerust hier achter!

Schrik niet! Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking en bevat affiliatie linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate.

Spread the love

16 thoughts on “Tips voor thuisonderwijs / Homescholing – Part II

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.