Wat is mediation en hoe kan het je helpen?

Wat is mediation en hoe kan het je helpen?

Wanneer er in je gezin een vervelende situatie ontstaat, dan wil je dat als ouder natuurlijk zo goed mogelijk oplossen. Maar het kan ook zijn dat de oplossing niet direct duidelijk is of dat je er samen niet helemaal uitkomt. In zo’n geval zou je de hulp van een mediator kunnen inschakelen om te zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt.

Wat is mediation en hoe kan het je helpen?

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarin je samen probeert een oplossing te vinden voor een lopend conflict of een nieuwe situatie. Het proces wordt ook wel conflictbemiddeling genoemd. Een mediator, een neutrale derde persoon, begeleidt deze gesprekken. Een mediator zorgt voor een rustige sfeer, op een neutrale locatie. Zo krijgt iedereen de ruimte om zijn verhaal te doen in een veilige omgeving. De mediator stelt vragen over de situatie en het eventuele conflict. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk tot een oplossing of afspraak te komen.

Wanneer schakel je een mediator in?

Bij mediation wordt vaak meteen gedacht aan het begeleiden van een scheidingsproces. Hierbij kan een mediator ook zeker goed van pas komen, vooral als de scheiding een vechtscheiding dreigt te worden. De mediator kan in zo’n situatie zorgen voor rustige gesprekken, waarin het vinden van een oplossing het hoofddoel is. Zo kunnen er conflicten en dreigende situaties worden vermeden. Wanneer er ook kinderen in de scheiding zijn betrokken, kan de mediator ook bemiddelen in het maken van afspraken die moeten worden gemaakt voor een ouderschapsplan.

Maar een mediator kan ook worden ingeschakeld in andere situaties. Denk bijvoorbeeld aan een verstoorde verhouding binnen het gezin of de familie, een langlopende ruzie of het vormgeven van een nieuw samengesteld gezin. In deze situaties gaat het niet om een scheiding. Toch is het ook dan van belang dat er op een goede manier afspraken worden gemaakt. Hierbij is het voor iedereen van belang dat de situatie niet volledig uit de hand loopt en dat iedereen de ruimte krijgt om zijn zegje te doen.

Lees ook: Echtscheiding: jurdische, praktische en emotionele tips

Verschillende soorten mediators

Er zijn veel verschillende situaties waarin een mediator van toegevoegde waarde kan zijn. Om die reden zijn er ook veel verschillende mediators te vinden, met elk een andere specialisatie. De meeste mediators bieden hun diensten aan voor bemiddeling in scheidingen. Maar er zijn ook mediators die zich specialiseren in arbeidsconflicten, familieconflicten of gezinsmediation. Je kan online veel informatie vinden over de verschillende mediators bij wie je zou kunnen aankloppen. Je kan ook altijd advies vragen bij de GGD.

Spread the love

3 thoughts on “Wat is mediation en hoe kan het je helpen?

  • Goed dat dit bestaat! Mijn ouders hebben gelukkig geen mediator nodig gehad toen ze uit elkaar gingen, maar heel wat van mijn klanten (ik werk in een sector waar er wel regelmatig eens scheidende koppels over de vloet komen) zouden dit wel goed kunnen gebruiken! Zeker als er kinderen mee gemoeid zijn..

  • Het is inderdaad verstandig om een mediator te vinden die past bij je eigen situatie. Ik heb in het verleden ook eens een mediator ingeschakeld tijdens een conflict op mijn werk. Je kan ook altijd een kennismakingsgesprek inplannen natuurlijk.

  • Bedankt voor het delen van dit artikel over mediation op de arbeidsplek. Ik geloof dat veel mensen hier baat bij hebben. Soms kom je er simpelweg niet uit met een andere partij. Dit wordt alleen maar moeilijker wanneer er emoties in het spel komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.