Sparen voor je kind – hoe kun je dat het beste doen?

Wie kinderen heeft moet goed nadenken over de toekomst. Waar nu de meeste kosten nog gaan aan luiers, eten, kleding en extraatjes, later zal dat naar studiekosten en wellicht een rijbewijs. Deze bedragen zijn een stuk hoger en daarom is het verstandig nu alvast te beginnen met sparen voor je kind. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, maar welke past het beste bij jou en je situatie?

Sparen voor je kind

Ken je het gezegde kleine kinderen kleine zorgen, grote(re) kinderen grote(re) zorgen? Nou dat geldt ook zeker als het gaat over geldzorgen. Tegen de tijd dat ze van de middelbare school afkomen, willen ze wellicht verder studeren, op kamers, een rijbewijs halen of mss wel op wereld reis. Als ouders gun je je kinderen natuurlijk die vrijheid, maar daar hangt wel een prijskaartje aan en vaak een flinke. Om die kosten een beetje voor te zijn is het verstandig nu al te beginnen met sparen voor je kind of kinderen.

Kinderspaarrekening

Veel banken bieden speciale kinderspaarrekeningen aan. Deze kun je direct na geboorte al afsluiten en hebben dan vaak ook een leuk presentje of je krijgt bonusrente. Wie had bijvoorbeeld niet de beroemde Leeuwknuffel of -spaarpot van de ING (vroeger Postbank). Vaak is het bij deze kinderrekeningen dat je een klein bedrag elke maand spaart en bij de 18e verjaardag van je kind, komt het geld pas vrij. De rekening veranderd dan in een reguliere rekening en kan je kind zelf beschikken over dit bedrag.

  • Voordeel: Hogere spaarrente / bonus rente
  • Voordeel: Klein bedrag per maand storten
  • Nadeel: Geld staat vast tot 18e verjaardag
  • Nadeel: Mogelijk schenkbelasting als het bedrag op de 18e verjaardag ineens vrij komt.

Vrij opneembare spaarrekening

Tegenwoordig kun je al eerder beginnen aan je rijbewijs en studeert je kind al voor zijn 18e. Dan is het niet handig dat het spaargeld pas later vrij komt. Wil je liever het geld zelf in beheer houden, dan is een vrij opneembare spaarrekening wellicht een betere keuze. Hierbij kun je ten alle tijden bij het spaargeld en het dus eerder gebruiken, mocht dat nodig zijn.

  • Voordeel: Spaargeld altijd opneembaar
  • Nadeel: Lagere spaarrente

Deposito sparen

Dan is er ook nog de spaardeposito. In dit geval heb je al een (groot) bedrag gespaard en zet je dat voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Bij deze rekening is het niet toegestaan om tussentijds geld op te neen. De depositorente ligt doorgaans hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening.

  • Voordeel: Hogere spaarrente
  • Voordeel; een wisselende rentekoers
  • Nadeel: Geld staat aantal jaren vas
  • Nadeel: Reeds in bezit zijn van een geldbedrag

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om te sparen voor later, naast een oude sok onder je matras. Het is dus verstandig goed na te denken welke vorm het beste bij je past; heb je al een bedrag, wil je er altijd bij kunnen, of kun je het voor een paar jaar missen. Ook is het verstandig om de verschillende banken te vergelijken voor de beste rentedeal en overige extra’s en voorwaarden.

Spaar jij voor je kind(eren)?

Spread the love

18 thoughts on “Sparen voor je kind – hoe kun je dat het beste doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.