Wie kinderen heeft moet goed nadenken over de toekomst. Waar nu de meeste kosten nog gaan aan luiers, eten, kleding en extraatjes, later zal dat naar studiekosten en wellicht een rijbewijs. Deze bedragen zijn een stuk hoger en daarom is het verstandig nu alvast te beginnen met sparen voor je kind. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, maar welke past het beste bij jou en je situatie?
Ken je het gezegde kleine kinderen kleine zorgen, grote(re) kinderen grote(re) zorgen? Nou dat geldt ook zeker als het gaat over geldzorgen. Tegen de tijd dat ze van de middelbare school afkomen, willen ze wellicht verder studeren, op kamers, een rijbewijs halen of mss wel op wereld reis. Als ouders gun je je kinderen natuurlijk die vrijheid, maar daar hangt wel een prijskaartje aan en vaak een flinke. Om die kosten een beetje voor te zijn is het verstandig nu al te beginnen met sparen voor je kind of kinderen.
Kinderspaarrekening
Veel banken bieden speciale kinderspaarrekeningen aan. Deze kun je direct na geboorte al afsluiten en hebben dan vaak ook een leuk presentje of je krijgt bonusrente. Wie had bijvoorbeeld niet de beroemde Leeuwknuffel of -spaarpot van de ING (vroeger Postbank). Vaak is het bij deze kinderrekeningen dat je een klein bedrag elke maand spaart en bij de 18e verjaardag van je kind, komt het geld pas vrij. De rekening veranderd dan in een reguliere rekening en kan je kind zelf beschikken over dit bedrag.
- Voordeel: Hogere spaarrente / bonus rente
- Voordeel: Klein bedrag per maand storten
- Nadeel: Geld staat vast tot 18e verjaardag
- Nadeel: Mogelijk schenkbelasting als het bedrag op de 18e verjaardag ineens vrij komt.
Vrij opneembare spaarrekening
Tegenwoordig kun je al eerder beginnen aan je rijbewijs en studeert je kind al voor zijn 18e. Dan is het niet handig dat het spaargeld pas later vrij komt. Wil je liever het geld zelf in beheer houden, dan is een vrij opneembare spaarrekening wellicht een betere keuze. Hierbij kun je ten alle tijden bij het spaargeld en het dus eerder gebruiken, mocht dat nodig zijn.
- Voordeel: Spaargeld altijd opneembaar
- Nadeel: Lagere spaarrente
Deposito sparen
Dan is er ook nog de spaardeposito. In dit geval heb je al een (groot) bedrag gespaard en zet je dat voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Bij deze rekening is het niet toegestaan om tussentijds geld op te neen. De depositorente ligt doorgaans hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening.
- Voordeel: Hogere spaarrente
- Voordeel; een wisselende rentekoers
- Nadeel: Geld staat aantal jaren vas
- Nadeel: Reeds in bezit zijn van een geldbedrag
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om te sparen voor later, naast een oude sok onder je matras. Het is dus verstandig goed na te denken welke vorm het beste bij je past; heb je al een bedrag, wil je er altijd bij kunnen, of kun je het voor een paar jaar missen. Ook is het verstandig om de verschillende banken te vergelijken voor de beste rentedeal en overige extra’s en voorwaarden.
Nicole says:
Wij hebben gewoon een extra spaardoel geopend op onze rekeningen (dat is bij ing, weet niet of andere banken dit ook hebben). De rente is mega laag maar ik doe het vooral omdat er dan iig geld apart gezet wordt. Niet voor de rente die het (amper) oplevert.
Vlijtig Liesje says:
Ja, maar ik heb gewoon maar 1 spaarrekening voor alle vijf. Daar sluis ik zoveel mogelijk geld naar door.
alexa says:
ik zou denk ik gaan voor geld op een eigen rekening sparen (ouders rekening) en dan daar sparen voor het kind. mocht er dan toch iets gebeuren dan kan je altijd geld geven en komt het niet pas vrij op je achttiende 🙂
Manon says:
Ik heb nog geen kinderen, maar ik denk dat ik zelf een aparte spaarrekening zou openen voor mijn kinderen
Bianca says:
Ik geef wekelijks geld voor in de spaarpot (gewoon een klein bedrag), en ik probeer elke maand een X bedrag op de spaarrekening te zetten voor later x
Tessa says:
Ik heb zelf geen kinderen, maar ik denk dat ik gewoon een aparte rekening zal openen voor hen, later.
Kool-Family says:
Onze kids hebben een aparte spaarrekening waar we maandelijks iets op storten. Aan familie vragen we ook voor de verjaardagen om liever geld op hun rekening te zetten dan bergen speelgoed te kopen…
carrieremamma says:
wat een leuke en handige blog. Wij zijn er hier thuis ook over na aan het denken hoe we dit willen doen!
Lonneke Rempt says:
Hier zijn mijn vriend mee bezig. Wij willen ook een spaarrekening openen voor onze dochter en dan maandelijks een bedrag opzetten.
Merel says:
Handig overzicht. Wij hebben voor de oudste een vast bedrag per maand op een spaarrekening die vrijkomt met haar 18e.
Jana says:
Mijn ouders hadden een kinderspaarrekening voor mij, dit kwam voor ons het beste uit! Wat een interessant artikel wel!
Chantal says:
Wij hebben nog geen kinderen maar wij sparen wel voorals er misschien ooit een kamertje ingericht moet worden. De fundering is gelegd zullen we maar zeggen.
Jamey says:
Ik denk wel dat ik het ga doen. Mijn ouders deden dit vroeger ook voor mij, en ik moet zeggen dat het toch wel erg goed uit kwam achteraf!
Sandra says:
Handig om al die informatie zo bij elkaar te hebben. Ik heb zelf geen kinderen, dus ook die zorg niet. Ik zal eens aan mijn zusje vragen wat zij in de planning heeft, want niet sparen (zoals mijn ouders deden) was achteraf niet zo heel handig. 😉
Melanie says:
Handig zo’n overzicht. Ik heb voor allemaal een spaarrekening.
kim says:
Handig dit! Wij hebben voor beide meisjes op dit moment een spaarpot voor zolang wij nog niets anders passend hebben gevonden
TessaC says:
Sparen voor èn met kinderen is altijd en goed idee. Zo leren ze zelf ook dat er gespaard moet worden voor speciale dingen. Jammer dat de rente zo laag staat…
Diana says:
Helaas heb ik nog geen kinderen maar vond het wel fijn dat mijn ouders voor mij vroeger hebben gespaard. Om mijn 18de kreeg ik toegang en helaas was het ook weer snel op.