Een kindvriendelijke tuin: waar let je op?

Dat jouw tuin een veilige plek moet zijn voor jouw kinderen, dat spreekt voor zich. Maar waar let je dan eigenlijk op? Wat is er mis met gewoon een doorsnee tuin? En welke gevaren kun je heel simpel voorkomen door op dingen te letten bij het aanleggen of veranderen van je tuin? En hoe richt je het leuk in voor je kind?

Een kindvriendelijke tuin: waar let je op?

Tuin leuk maken voor je kind

Om maar met het leukste te beginnen: hoe maak je de tuin nu uitdagend voor je kind? Je kan dit bereiken door speeltoestellen neer te zetten of een trampoline, maar je kan ook aan heel andere dingen denken. Maak een soort blotevoetenpad, bijvoorbeeld.

Koop tuinmeubelen, die speciaal voor je kleintje zijn. Ga je een tuinset kopen? Zorg dan dat je ook een kindertuinmeubel erbij koopt. Een leuke tuinstoel in kinderformaat is heel leuk, maar wat dacht je van een echt kinderzithoekje? Waar de kinderen lekker kunnen kleuren en met hun duplo kunnen spelen, gewoon heerlijk buiten in de tuin.

Verder is natuurlijk een zandbak erg leuk voor je kinderen. Een eigen moestuintje doet het ook erg goed. Dat kan gewoon in de volle grond, maar zeker voor een kleinere tuin is een bak net zo praktisch. Heb je ruimte voor een speelhuisje? Dat wordt zeker gewaardeerd!

Let op de gevaren!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt helaas ook voor buiten. Zorg dat je tuin goed afgezet is, zodat je kleintje er niet zomaar uit kan vertrekken. Nu zijn kinderen erg slim, dus kijk goed of ze zelf het hekje of de poort niet kunnen openen en of er geen andere ontsnappingsmogelijkheden zijn. Een gat onder de heg is zo gevonden…

Uiteraard zijn vijvers in de tuin nu uit den boze. Maar denk ook aan giftige planten en scherpe voorwerpen. Speeltoestellen zijn leuk, maar ook hier is enige voorzichtigheid op zijn plek. Natuurlijk moet je kind wel gewoon kunnen spelen en ontdekken. Door enige voorzorgsmaatregelen te nemen kan je wel ellende voorkomen.

Zorg voor een zachte ondergrond, geen uitstekende delen, let op of er geen splinters aan houten toestellen uitsteken en een trampoline is veiliger met een net er omheen (of graaf het in). Vaak wordt er een gazon aangelegd als zachte ondergrond. Daarbij is het wel belangrijk dat je het juiste graszaad kiest voor speel activiteiten. Uiteraard blijft een toeziend oog de meest veilige oplossing…

Lees ook: Maak zelf een speelparadijs voor je kind


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

One thought on “Een kindvriendelijke tuin: waar let je op?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.