Kun jij ook niet wachten tot de zomer komt en je alles in huis weer lekker open kunt zetten? Het nadeel is wel dat je daarmee ook de deur openzet voor vervelende insecten. De meest bekende en misschien ook wel de vervelendste zijn mieren, fruitvliegjes en de gewone huisvlieg. Lees hier een aantal tips om je huis insectenvrij te houden deze zomer.
Mieren
Je zou gelijk hebben als je denkt dat mieren met name buiten worden gevonden, waar ze hun nesten maken. Maar toch komen ze ook vaak onze huizen binnen op zoek naar voedsel. In een lange colonne lopen ze regelrecht naar de keuken. Eerst sturen ze een mierenverkenner op pad, die onderweg een spoor van feromonen achterlaat. Zodra er eten is gevonden, maakt hij een pad terug naar het nest om vervolgens meer feromonen achter te laten, waardoor de andere mieren in de kolonie de weg naar het voedsel zullen vinden. Als er suiker is gemorst of je bordje op het aanrecht laat staan, dan duurt het niet lang voordat een leger van deze zwarte insecten over je keukenblad paradeert.
Met deze tips kun je de mieren bestrijden:
- Berg al je voedsel goed op, liefst in luchtdichte containers. Veeg ook alle gemorste etenswaren en dranken meteen weg en laat ook je vaat niet te lang bij de gootsteen staan. Let goed op oliespatten rond het fornuis en maak ook de binnenkant van kasten en onder de keukenkastjes regelmatig schoon.
- Mieren komen ook langs voor overgebleven dierenvoer, dus was ook de voerbakken direct na het voederen af.
- Zorg dat de vuilnisbak goed afgesloten is en zet regelmatig het vuilnis buiten. Vergeet daarbij niet je GFT-container op het aanrecht.
- Blokkeer zo veel mogelijk de toegangsmogelijkheden van de mieren. Volg het spoor terug naar buiten, om te zien waar deze insecten binnenkomen. Vul alle scheuren en spleten die je tegenkomt met kit, vooral rond de deuren en raamkozijnen.
- Als je hebt geprobeerd ze te blokkeren, maar ze blijven binnenkomen, bedek de deuren dan met natuurlijke afschrikmiddelen zoals zout, krijt, kerriepoeder, peper en kaneel. Of leg overal in huis munten van 1, 2 of 5 cent. Mieren houden namelijk ook niet van koper. Om kasten miervrij te houden, week je een paar wattenbolletjes in etherische olie van pepermunt of citrusvruchten en doe ze in de hoeken. Je kunt ook vaseline en talkpoeder gebruiken om deuren te bekleden.
- Mocht niets helpen, dan kun je altijd nog een speciale mierenlokdoos in huis plaatsen of de nesten bestrijden met mierenpoeder. Dit is een effectieve manier om een mierenplaag te stoppen.
Fruitvliegjes
Elke keer weer, zodra het weer warmer wordt, zijn ze er gewoon ineens, de fruitvliegjes. Het lijkt wel of deze insecten magische krachten hebben. In de fruitschaal, bij de prullenbak, ze zijn echt overal. En als ze eenmaal zijn, dan zijn ze ook vastbesloten om te blijven. Ik heb van alles al geprobeerd en vind ook elk jaar weer nieuwe tips. Hier een paar op een rijtje:
- Net als mieren zijn fruitvliegjes vaak te vinden in de buurt van voedsel. Laat dus zo min mogelijk open en bloot liggen. Gooi het eten waar ze op zitten weg en schrob het gebied schoon.
- Kijk naar de afvoer in je gootsteen. Als het verstopt is of niet goed is schoongemaakt, doe dit dan snel. Fruitvliegjes leven en broeden graag in warme, vochtige ruimtes.
- Vergeet niet je vuilnisbakken te controleren op tekenen van fruitvliegactiviteit. Van fruitvliegen is bekend dat ze hun eieren in vuilnisbakken leggen, waardoor de besmetting verergert.
- Maak een val voor de fruitvliegjes. Leg rot fruit in een wegwerpkbakje en dek deze af met huishoudfolie. Prik hier gaatjes in. Wanneer er genoeg van deze vliegende insecten gevangen hebt, gooi je het doosje in een keer weg. Dit kan werken met een glaasje rode wijn en afwasmiddel.
- Koop een echte fruitvliegjesval in de winkel. Deze decoratieve fruitvliegjesvanger vul je met ca 5 ml fruitvliegjesval-vloeistof en plaats hem op de plek waar de fruitvliegjes rondvliegen, bijvoorbeeld in de buurt van een fruitschaal. De val vangt de vliegjes en voorkomt dat ze zich voortplanten. Eens in de 2 weken vervang je de vloeistof, die gewoon door de gootsteen gespoeld mag worden. De val is hervulbaar en zo ben je een zomer verlost van deze vervelende vliegjes.
Huisvliegen
Nog zo’n vervelende groep insecten is de gewone huisvlieg. Huisvliegen komen bijna overal voor waar mensen wonen. Ze leggen hun eieren het liefste op afval zoals rottend organisch materiaal of de uitwerpselen van dieren. Een plaag is misschien geen grote ramp, maar naast heel hinderlijk, kunnen deze vliegen ook zeker wel ziekten verspreiden. Er zijn veel veilige en gemakkelijke manieren om plagen te voorkomen of er vanaf te komen wanneer ze zich voordoen.
- Tip 1 blijft; zorg voor een schoon huis met zo min mogelijk toegang voor vliegen tot je voedsel of kattenbak. Je kunt de vliegen wel doden met een vliegenmepper of oude krant, maar zolang de bron niet wordt aangepakt, zul je er last van blijven houden.
- Er zijn natuurlijke methodes om de huisvlieg buiten de deur te houden door bijvoorbeeld sommige kruiden en bloemen in je tuin te planten of in huis neer te zetten. Kruiden en bloemen die vliegen kunnen afstoten zijn onder meer: basilicum, goudsbloem, lavendel, laurierblaadjes en kattenkruid. Maar denk ook aan Venusvliegenvallen. Dit zijn vleesetende planten die insecten eten. Als je ze buiten plant, eten ze van nature vliegen. Binnen moet je de plant misschien af en toe wel wat vliegen bijvoeren.
- Zet schaaltjes neer met azijn en afwasmiddel en dek deze af met plastic folie en prik er kleine gaatjes in. Vliegen zullen worden aangetrokken door de azijn. Het afwasmiddel zorgt er dan voor dat de vliegen zinken in plaats van dat ze op de azijn kunnen landen.
- Cayennepeper kan huisvliegen afstoten. Meng de peper met water en spuit rond het huis om te voorkomen dat vliegen binnenkomen.
Van welke insecten heb jij vaak last in de zomer?
Lees ook: Doeltreffende bestrijding van wespen
De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock
Kirsten says:
Mieren vinden het altijd leuk om bij ons langs te komen. Dus heb ik in de onderste keukenkastjes borden en bakken staan. En in de bovenste ons eten, in de hoop dat ze er dan minder makkelijk bij kunnen komen. Of dat echt helpt… denk het eerlijk gezegd niet. Want heb vorige week nog overal “zomerse sneeuw” => witte moerenpoeder gestrooid.