Je hebt in je huis, met een schuin dak, een zolderruimte die tot dat moment alleen voor opslag dienst doet. Nu gaat je oudste kind naar het voortgezet onderwijs en zal er meer huiswerk gemaakt moeten worden. Om daarvoor een rustige plek in huis te maken is het plan om de zolder om te vormen tot een studeerruimte. Om daglicht te krijgen en ook de mogelijkheid om naar buiten te kunnen kijken, zou er een dakkapel kunnen worden gemaakt. Maar dat is nogal ingrijpend en dus duur. Heb je wel eens een lichtkoepel overwogen? Graag vertel ik mee over deze oplossing.
Lichtkoepel
Een lichtkoepel is letterlijk een koepelvormig raam in een dak om meer licht in een ruimte krijgen, maar we zullen hier ook andere vormen noemen. Door middel van een voorbeeld zullen we de overwegingen bespreken, die een rol spelen bij de realisatie van een lichtkoepel.
Lichtkoepel vs dakkapel
Het grootste voordeel van een lichtkoepel ten opzichte van een dakkapel is dat het plaatsen veel minder duur is. Dit komt met name omdat er bij het plaatsen van een dakkapel nog veel meer aan de zolder zal moeten gebeuren, zoals isolatie en het maken van wanden. Uiteraard is het wel zo dat bij het plaatsen van een dakkapel je wel meteen veel meer vloerruimte zult krijgen.
Keuzes voor plaatsing
Voordat je een lichtkoepeloverkapping gaat maken, moeten er enige keuzes worden gemaakt. Naast keuzes als positie en grootte, zijn er nog andere. Moet de lichtkoepel open kunnen of niet. Als die open moet kunnen, moet dat dan handmatig of elektrisch. Kan die open, dan moet er op worden gelet dat de lichtkoepel niet kan gaan lekken. Als de lichtkoepel open kan of kan worden verwijderd, dan kan dat heel prettig zijn bij een brand. Of je wilt sowieso de mogelijk hebben om het dak op te kunnen gaan, bijvoorbeeld voor reparatie en onderhoud.
Wil je op een of andere manier zonnewering inbouwen? Dat kan eerder een rol spelen als de lichtkoepel op het zuiden staat. Welk materiaal gaan we gebruiken. Bruikbare materialen zijn glas, polycarbonaat en acrylaat (beter bekend al plexiglas). Polycarbonaat is het sterkste. Acrylaat is minder sterk dan polycarbonaat. Glas is het zwakste van de drie, maar is duurder dan polycarbonaat. Als je bang bent voor inbraak, dan kan veiligheidsbeglazing worden toegepast. Vormen voor lichtkoepels zijn rond, vlak, vierkant of rechthoekig, en piramidevormig. Verder kun je kiezen hoever de koepel gaat uitsteken. Hoewel dat met name een factor is bij platte daken, zoals een lichtkoepeloverkapping.
Afbeelding van Shutterstock door Lost_in_the_Midwest
Vince says:
Wij denken er ook over na om een lichtkoepel te plaatsen. We willen ons dak laten renoveren, zodat we meer licht in onze woning hebben. We weten alleen nog niet op welke plek we deze koepel gaan plaatsen.