Waarom gehoorverlies een veel voorkomend probleem bij volwassenen

Voorkom gehoorverlies bij volwassenen

Gehoorverlies is een veelvoorkomende problemen onder ouderen. Dit kan worden veroorzaakt door veroudering, overmatige blootstelling aan geluid, of een erfelijke aandoening. Gehoorverlies kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Hoe je dit kunt voorkomen en wat je er aan kan doen, vertel ik je graag vandaag.

Oorzaken van gehoorverlies

Volgens onderzoek lijdt één op de drie volwassenen van 65 jaar en ouder aan gehoorverlies. Toch zullen veel minder mensen dit willen toegeven. Er bestaat toch een soort taboe op. Wat weer kan leiden tot frustratie en verwarring in familierelaties en andere interacties. Als het slechte horen te lang genegeerd wordt, kan dit de moeilijkheden van het horen ook verergeren. Hieronder zijn enkele oorzaken van gehoorverlies bij volwassenen.

1. Oorsmeerophoping

Jarelange slechte hygiëne in de oren kan leiden tot een ophoping van oorsmeer of vocht in het oor. Dit kan het ervoor zorgen dat geluid moeilijk door het oor reist. Vaak kan de huisarts dit overtollige oorsmeer verwijderen.

2.  De blootstelling aan lawaai

Langdurige blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot blijvende schade aan het gehoor. Het vervelende van gehoorverlies door lawaai is dat het pijnloos gebeurt en vaak over een lange tijd.

3. Trommelvliesinfecties

Als je trommelvlies wordt doorboord of beschadigd raak na een infectie, luchtdruk of na het inbrengen van vreemde voorwerpen, kan dit leiden tot gehoorverlies. Veel oudere mensen hebben last van oorinfecties die het gevolg zijn van andere aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk, wat schade aan hun trommelvliezen kan veroorzaken en de oorzaak kan zijn van slecht horen.

4. Binnenooraandoeningen

Binnenooraandoeningen zoals de ziekte van Menière en auto-immune binnenoorziekte kunnen ook leiden tot gehoorverlies bij ouderen. Bij de ziekte van Menière zijn er ook vaak klachten zoals constante duizeligheid en een piep in het oor. Bij een auto-immune binnenoorziekte keert het afweersysteem van het lichaam zich tegen zichzelf en kan dit gehoorverlies veroorzaken.

5. Trauma of tumor

Gehoorverlies kan ook worden veroorzaakt bij ouderen vanwege tumoren zoals akoestische neuronale. Deze zorgen ervoor dat het oor “vol” voelt en een constant piepgeluid. Hersen- of schedelletsel kan ook bijdragen tot gehoorverlies.

6. Otosclerose

Otosclerose is een erfelijke botziekte waarbij zich sponsachtig bot vormt rond het slakkenhuis. Deze aandoening komt alleen voor in het bot rond het slakkenhuis. Als dit op de grens van het midden- en binnenoor gebeurt, dan kan dit gehoorverlies en oorsuizen veroorzaken.

7. Ototoxische medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot gehoorverlies. Ototoxische medicijnen zijn onder andere bepaalde antibiotica, lisdiuretica, sommige geneesmiddelen voor chemotherapie, en aspirine in grote hoeveelheden.

8. Presbycusis

Presbycusis is een perceptief verlies, veroorzaakt door veroudering bij mensen. Het gebeurt vaak geleidelijk als we ouder worden. Geluiden worden afgedempt en veroorzaken zo veel onduidelijkheden bij alledaagse interacties. Vaak is dit herkenbaar wanneer er vaker gevraagd wordt aan anderen om te herhalen wat er gezegd is of als het volume van de TV vaak erg hard staat.

Behandelingen van gehoorverlies

In enkele gevallen van gehoorverlies kan dit eenvoudig behandeld worden door het verwijderen van oorsmeer of een andere blokkade in het oor. Indien dit niets helpt zijn er twee andere oplossingen tegen slecht horen.

1. Hoortoestellen

Hoortoestellen zijn een goede oplossing voor de meeste soorten en oorzaken van gehoorverlies. Gehoorapparaten zijn elektronische en batterij-aangedreven apparaten, die geluiden versterken in het menselijk oor. Zo kan iemand met gehoorproblemen, deze geluiden toch goed waarnemen. Het Nederlands bedrijf, Oor Profs, biedt verschillende soorten hoortoestellenaan.

2. Cochleaire implantaten

Een cochleair implantaat is een elektronisch hoortoestel dat chirurgisch geplaatst wordt in het oor van een patiënt. Cochleaire implantaten zijn geschikt voor mensen met zeer ernstig gehoorverlies. Ze kunnen worden geïmplanteerd in één of beide oren. Ze werken door de conversie van geluiden om te zetten in elektrische signalen. Deze worden uitgezonden op de zenuwen rond het slakkenhuis en uiteindelijk geïnterpreteerd door de hersenen als geluid.

Conclusie

Gehoorverlies is een zeer ernstig probleem onder ouderen. Dit kan leiden tot veel vervelende situaties en vermindering van kwaliteit van leven. Het is dus van groot belang om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.