Ontzorg je kinderen; regel een uitvaartverzekering

Ontzorg je kinderen; regel een uitvaartverzekering

De dag dat je mama of papa wordt en je kleintje voor het eerst in je armen houdt, dan bruist het leven in je armen. Nadenken over later volgt wellicht niet direct, maar het zal zeker door je hoofd spoken: ‘Wat als ik er straks niet meer ben.’ De gedachte is heel logisch en iets waar we allemaal een keer bij stil zullen moeten staan. Je wilt immers je familie en vooral je kinderen goed achterlaten. Dit doe je natuurlijk met een uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering; ontzorg je nabestaanden

De uitvaartverzekering is wellicht niet de leukste verzekering die je afsluit in je leven, maar wel een heel belangrijke. De uitvaartverzekering zorgt er namelijk voor dat er geld is voor je nabestaanden om je uitvaart te kunnen betalen. Een uitvaart in Nederland kost nu tussen de € 7000 en € 11000 euro. Kies je voor een begrafenis dan ben je vaak duurder uit dan wanneer je kiest voor een crematie. Verder hangen de kosten af van de keuze voor de kist, de kaarten, de rouwstoet en meer. Allemaal kosten die bij je nabestaanden komen te liggen als je geen uitvaartverzekering afsluit.

Veel geregel tijdens het rouwen

Wanneer een dierbare overlijdt, dan komt er gewoon veel af op de nabestaanden. Het is misschien niet iets waar je aan moet denken nu, maar probeer het toch even. Jij bent er niet meer en je kinderen moeten een intens verdriet verwerken én allerlei zaken regelen. En al die zaken kosten geld. Dan is het toch fijn dat jij van te voren weet dat ze zich daar in ieder geval geen zorgen over hoeven te maken tijdens het hele rouwproces.

Maandelijkse premie

Net als bij een andere verzekering betaal je de premie voor de uitvaartverzekering maandelijks. Wist je dat wanneer je deze verzekering op jonge leeftijd afsluit de premie uiterst laag is? Het is heel simpel; als je €9000 euro wil hebben voor de uitvaart en je bent nog jong dan gaat de verzekeringsmaatschappij uit van een lange looptijd om dit geld bij elkaar te krijgen. Dat betekent dus dat een lage premie volstaat. Daarom is het goed om dus als je 20 tot 30 jaar bent al zo een verzekering af te sluiten. Het ligt overigens aan de verzekeringsmaatschappij en de geboden polis of je kind tot 18 jaar is meeverzekerd of niet. Door verschillende polissen te vergelijken, ontdek je dit al snel. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten polissen om uit te kiezen. Lees de voorwaarden goed door of vraag advies over wat het beste bij jouw situatie past.

Bespreekbaar maken

Het is niet een onderwerp wat je even voor het huiswerk maken of tijdens de afwas op tafel gooit: de dood. Het is immers een onderwerp wat we het liefste zoveel mogelijk willen vermijden. Begrijpelijk, maar ook jammer. Want dood gaan we allemaal een keer en het is juist belangrijk dat naast je partner ook je kinderen weten wat je zou willen als dat gebeurt. Neem er daarom de tijd voor, leg de mobieltjes weg, zet desnoods een doos tissues op tafel en praat erover. Lopen de emoties hoog op? Laat ze lekker oplopen en respecteer dit. Soms kan er een aanleiding zijn die het al makkelijker maakt over die drempel van dit gesprek te stappen. Het overlijden van een grootouder bijvoorbeeld van jezelf of van vrienden van je kinderen. Stel ook vragen en laat de kinderen ook vragen stellen. Vertel ook over je uitvaartverzekering en dat de kinderen wellicht zijn meeverzekerd of een eigen verzekering hebben.

Boeken over doodgaan

Wil je het gesprek beginnen, maar weet je niet precies hoe? Er zijn tal van kinderboeken die over rouw en de dood gaan. Van prentenboeken tot voorleesboeken en boeken die kinderen zelf kunnen lezen. Deze boeken zijn er om kinderen te helpen begrijpen wat dood zijn inhoudt, maar kunnen ze ook voorbereiden op een uitvaart. Dergelijke boekjes liggen vaak al bij de Rouwkamer, maar het is goed om je kinderen alvast om te laten gaan met het fenomeen doodgaan.

Een zorg minder

Je zal in het leven je geregeld overal zorgen over maken. Helemaal als je kinderen hebt. Je wilt ze immers als die ene dag komt goed achterlaten. Met een uitvaartverzekering weet je in ieder geval dat ze niet voor de kosten opdraaien van je begrafenis of crematie. Wil je ze verder rondom de dood ontzorgen? Schrijf een brief met daarin wat je zou willen qua uitvaart. Denk hierbij aan muziek, bloemen en de versnaperingen in de rouwkamer. Verandert je idee hierover dan schrijf je gewoon een nieuwe brief. Vergeet niet te vertellen hoeveel je van je kinderen houdt of andere verhalen die je nog met ze wilt delen. Zo help jij je kinderen met het rouwproces en de uitvaart, terwijl de verzekering de kosten dekt.

Image by Freepik

Spread the love

One thought on “Ontzorg je kinderen; regel een uitvaartverzekering

  • Wat een mooi en confronterende blog!

    Helaas zelf pas geleden erachter gekomen dat ik kanker heb wat niet te genezen valt. Er gaat vanalles door je hoofd want de jongste is pas 7 jaar. Gelukkig wel een uitvaartverzekering en via de site van hun kan je al heel veel wensen vast leggen zodat je “partner en kinderen” minder belast zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.