Duurzaam leven met een gezin: 3 simpele tips

Duurzaam leven met (jonge) kinderen? Het lijkt in de praktijk soms onmogelijk te zijn. Denk alleen maar aan de vele wassen die je draait, de kleding waar ze soms binnen enkele maanden al uitgegroeid zijn, het afval dat jullie produceren en nog maar te zwijgen over het water- en energieverbruik. Bovendien wil je met een gezin ook wat van je comfort behouden. Een volledige verandering gaat veel jonge gezinnen dan ook te ver. Tegelijkertijd is duurzaam leven een belangrijk maatschappelijk onderwerp en steeds meer mensen zien hier de noodzaak van in. Het goede nieuws is dat duurzaam leven met een gezin ook niet al te lastig hoeft te zijn. De kleinste veranderingen kunnen al helpen. Met behulp van de volgende drie tips draag jij al jouw steentje bij aan het milieu. 

Energieverbruik verminderen 

Met een gezin verbruik je logischerwijs ook meer energie. Er zijn meer mensen in huis en je hebt ook meer dingen nodig. Toch neemt dat niet weg dat het ook dan mogelijk blijft om te besparen, maar hoe verminder je het energieverbruik zonder onnodig op comfort in te leveren? 

Dit lukt al door zeer eenvoudige aanpassingen door te voeren. Online led lampen bestellen als je nu nog voornamelijk conventionele verlichting gebruikt bijvoorbeeld. Hier valt dan nog heel veel winst te behalen. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde huishoudelijke apparaten niet of minder te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de wasdroger. Dit is absoluut een luxeproduct. Dit betekent niet dat je hem helemaal niet meer mag gebruiken. Soms is dit ook gewoon handig. Bijvoorbeeld om een dekbedovertrek snel droog te krijgen of om op een regenachtige dag toch nog je kleren te drogen. In de meeste gevallen kan kleding echter heel eenvoudig buiten gedroogd worden. Zeker nu de zomer weer voor de deur staat. Dit zijn hele simpele dingen. Ze kosten weinig moeite, maar leveren wel veel op. Zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Doe hier dan ook je voordeel mee. 

Minimaliseer je wasgoed 

Met kinderen lijkt het wel alsof je kunt blijven wassen. Er zijn zelfs gezinnen waar dagelijks meerdere wassen worden gedraaid. Naast dat dit natuurlijk ongelooflijk veel werk is, kost het ook heel veel energie en is het slecht voor het milieu. Daarom is het goed om eens te kijken of je kunt minimaliseren. Moet alle kleding wel direct de was in na een dag dragen? Denk bijvoorbeeld aan het hemdje of de romper van je kind. Is deze na een dag echt al vies? Meestal kan deze nog prima een dag mee. 

Was je ook wekelijks ongelooflijk veel handdoeken? Besef dan goed dat deze echt wel meerdere keren gebruikt kunnen worden. Je bent immers schoon als je je na het douchen afdroogt. Geef daarom elk gezinslid twee of hooguit drie handdoeken per week en laat ze deze op een zichtbare plek in de badkamer ophangen. Als je telkens je eigen handdoek gebruikt, is deze prima meerdere keren te gebruiken. 

Koop meer tweedehands 

Dit geldt met name voor speelgoed en kleding. Daar wordt elk jaar weer ongelooflijk veel geld aan uitgegeven. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Probeer daarom zo veel mogelijk tweedehands te kopen.

De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.