In een land als Nederland, waar veel mensen een fiets hebben, is fietsendiefstal aan de orde van de dag. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om diefstal te voorkomen. De onderstaande tips helpen je op weg, en zijn geschikt voor zowel thuis als onderweg.

Voorkomen dat je fiets wordt gestolen met deze tips! Geen kans op fiets diefstal
Foto door Olexander Kozak

Kies het beste slot

Er zijn allerlei soorten fietssloten om fietsen mee te beveiligen. Welke voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren. Allereerst zijn sommige sloten groter en zwaarder om mee te nemen. Ook is het natuurlijk belangrijk hoe veilig een slot is. Het is handig als je een slot neemt welke lang genoeg is om de fiets vast te maken aan objecten. Sowieso is de regel dat je altijd meerdere sloten moet gebruiken, om de fiets veilig op slot te zetten.

Geen kans op fiets diefstal
Foto door Olexander Kozak

Hoe weet je wat een goed slot is?

Elk soort slot kan dieven maar voor een bepaalde tijd tegenhouden. Een slot is dan ook nooit een echte garantie dat je fiets niet meer wordt gestolen. Voor sloten bestaat er een keurmerk (bijvoorbeeld het ART keurmerk), welke aangeeft hoe veilig een slot is. Dit keurmerk geeft ook aan waar het slot op getest is en hoe lang deze dieven hopelijk kan tegenhouden.

Berg je fietssleutel op een veilige en herkenbare plek. Een sleutelkluis is ook het overwegen waard. Kijk bijvoorbeeld is bij deze sleutelkastjes van Slotenspeciaalzaak.nl.

Maak de fiets altijd vast

Door de fiets aan voorwerpen vast te maken, kunnen dieven deze zo niet met slot en al optillen en meenemen. Daarom is het slim om altijd een kettingslot met voldoende lengte aan te schaffen. De meeste fietsenrekken zitten vast in de grond, waardoor deze ideaal zijn om de fiets aan vast te maken. Zet de fiets nooit alleen aan het voorwiel vast, want dan is deze makkelijk los te halen.

Geen kans op fiets diefstal
Foto door Olexander Kozak

Let op losse onderdelen

Niet alleen een fiets kan gestolen worden, maar ook natuurlijk ook alle losse onderdelen op een fiets. Denk hierbij aan een kinderzitje, navigatiehouder, een bel of snelbinders. Daarom is het slim om zo min mogelijk losse onderdelen op de fiets te hebben. Doordat dieven deze vaak makkelijk los kunnen halen, vergroot dit de kans op diefstal flink.

Moderne beveiligingstechnieken

Tegenwoordig zijn er veel moderne beveiligingstechnieken om fietsen te beveiligen. Thuis kun je een camera plaatsen en eventueel een alarm op de schuur installeren. Daarnaast kun je ook een GPS-tracker in het frame plaatsen, welke ervoor zorgt dat je altijd de locatie van de fiets op je telefoon kunt zien. Het voordeel hiervan is, dat wanneer de fiets wordt gestolen, je deze makkelijk terug kunt vinden. Zorg wel dat je de GPS-tracker op een onopvallende plek plaatst, bijvoorbeeld in het frame onder het zadel.

Lees ook; Van StudentenBarrel, naar Bakfietsmoeder, naar Elektrische moederfiets

Locatie bepaalt de kans op diefstal

De locatie waar je de fiets neerzet, bepaalt voor een groot deel de kans op diefstal. Denk daarom altijd goed na over waar je de fiets neerzet. Probeer slechte buurten te vermijden, en zet de fiets het liefste in een beveiligde fietsenstalling.

Fiets stalling in Amsterdam door Alita Xander - Shutterstock

Is je fiets gestolen? Kijk eerst of de gemeente je fiets niet heeft weggehaald. Is dit wel het geval dan kan je je fiets wellicht ophalen in het fietsendepot. Er zijn wel kosten voor het ophalen van je fiets uit een fietsendepot. Kijk bijvoorbeeld op de website van de gemeente van Amsterdam.

Spread the love

11 reacties op Voorkom fietsendiefstal met deze tips!

  1. Goeie tips. Vooral een beveiligde fietsenstalling in de stad is een goed idee, Hier is een keer mijn fiets gestolen, super suf. Mijn zus woonde al ruim 10 jaar in Amsterdam, emigreerde en gaf me haar fiets waar e dus al die tien jaar op had gereden ( ik woonde toen ook in Amsterdam), ik reed 2 dagen op de fiets en dacht een goed slot te hebben, maar op dag twee was hij verdwenen. Wat baalde ik

  2. Mijn fiets is helaas gestolen op het busstation bij ons in de stad. Ik woon in een kleine stad, het enige wat nog over was, was mijn kapot geknipte slot en mijn fietsbel. Ik laat hem nu ook niet zomaar ’s nachts nog ergens staan.

  3. Shame on me, ik fiets bijna niet! En dat terwijl ik een super mooie moederfiets heb… Ik ben zo bang dat hij gestolen wordt! Terwijl ik er 3 sloten op heb hahahaha

  4. Jammer dat ik deze blog niet eerder tegenkwam. Helaas was mijn dochter haar fiets gestolen. Ik zal haar deze tips zeker tonen, zodat ze in de toekomst beter voorbereid is op fiets diefstal. Dank je voor deze tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.