In de winter kruipen veel mensen het liefst met een dekentje weg op de bank. Dit is zonde, want er is heel veel leuks te beleven in de tuin. Zelfs als het koud is. Om te kunnen genieten in de tuin is het wel belangrijk om van je tuin een knusse wintertuin te maken, zodat je ook op koude avonden hier kunt ontspannen. Hoe? Dat lees je hier.
1. Let op het groen
Veel mensen hebben een tuin met veel planten. Dat is in de zomer erg leuk, maar in de winter biedt dit een minder fraai uitzicht. De planten sterven, alles verdort en de wintertuin ziet er niet zo leuk uit. Het kan dan een goede oplossing zijn om te bestraten. Dit houdt de tuin net en strak, ook in de zomer. Bestraten betekent trouwens niet dat er helemaal geen planten meer in de tuin kunnen, maar wel in potten en bakken.
2. Ga voor een leuke overkapping
Het is natuurlijk niet ideaal om in de tuin te zitten in de regen of sneeuw. Daarom is het verstandig om een overkapping, met stevige dakbedekking te creëren in de tuin. Dit is ook fijn voor in de zomer, zodat je lekker in de schaduw kan zitten wanneer het heel warm is. In de winter zal het er voorzorgen dat jullie plekje in de tuin warm en knus wordt. Je maakt het natuurlijk helemaal af met een straalkachel. Zo kan je zelfs wanneer het vriest heerlijk vertoeven in de wintertuin.
3. Trakteer jezelf op een loungeset
Om lekker warm weg te kunnen kruipen onder je overkapping In de winter wil je natuurlijk wel warm ergens weg kunnen kruipen. Een loungeset in de wintertuin is dan een goede optie. Door een aantrekkelijke loungeset te plaatsen in de tuin is de kans dat je naar buiten gaat al een stuk groter.
4. Decoreer de wintertuin
Om de tuin wel gezellig te hebben, is het verstandig om deze ook hier en daar wat te decoreren. Decoratie kan heel snel voor veel meer sfeerzorgen. Daarbij is het ophangen en kopen van decoratie een kleine moeite, die vaak niet erg duur hoeft te zijn. Welke decoraties jij denkt dat goed bij jouw wintertuin passen, is natuurlijk helemaal aan jou. Wel kan je bij het kopen van de decoratie wel de seizoenen in je achterhoofd houden. Kerst komt er immers alweer bijna aan.
Tuingekkie! says:
Dat bestraten kan beter met mate want daardoor is er minder wateropslag mogelijk wat weer voor wateroverlast zorgt. Bij beplanting wordt (denk aan Rob Verlinden) er ook met een groen geraamte gewerkt. Een basisstructuur van groenblijvende struiken. Denk aan hulst (besjes voor vogels, groen voor kerststukken), Viburnum Tinus (witte bloesemschermen, besjesschermen) en Taxus. Daarnaast zijn er ook kleinblijvende boompjes zoals Malus Red Sentinel (in lente bloesem, in herfst/winter rode sierappeltjes) en Prunus Subhirtella Autumnalis Rosea (bloeit in de winter) die de tuin ook in de winter opfleuren. Daarnaast is de Maagdenpalm (Vinca Minor) een mooie groenblijvende bodembedekker met lila bloemetjes. Dan nog her en der kerstrozen (Helleborus) en zo is de tuin in de winter ook heel gezellig. Ik heb ook een Callicarpa struik met knalpaarse besjes (lijken wel piepschuimbolletjes). Daar komen ook vogels op af. De tuin hoeft in de winter dus niet afgestorven en kaal te zijn!
Mama's Liefste says:
Je hebt helemaal gelijkt. Met deze planten blijft je tuin in de winter ook groen
Nicole says:
Ik ben ook niet voor bestraten, tenslotte hebben we nog steeds een heel dringend bijen-probleem wat alleen opgelost kan worden als we daar met zun allen aan meewerken. De bijen verhongeren doordat veel mensen hun tuin bestraten of kunstgras gebruiken. Dus…veel groen in de tuin, veel bloemen, en laat dat blad op de aarde `s winters maar lekker liggen want dat zorgt voor beschutting voor insecten en voedsel in de grond.