Warm Weer Tips voor jezelf en je kids

Voor de komende dagen zijn er heerlijk warm weer met zomerse temperaturen voorspeld. Eindelijk kunnen we weer naar buiten en genieten van de zon. Toch is het heel belangrijk om je weer even stil te staan bij gevaren die de zon ook met zich mee kan brengen. Zeker bij kleine kinderen is het belangrijk goed voorzorgsmaatregelen te nemen.

Warm weer

Zorg dat je voldoende drinkt bij warm weer!

Bij dit warme zomerweer is het belangrijk om meer (water) te drinken om uitdroging te voorkomen. je zweet je meer dan anders en verliest zo extra vocht. Maar wat is voldoende en waar moet je verder op letten? Vier tips van het Voedingscentrum.

 1. Neem elk uur een glaasje water. normaal heb je op een dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Met warm weer is het goed om dit aan te vullen met een extra halve liter, tot 2 liter. Om dit te halen is het verstandig om ieder uur een glaasje water te drinken, ook als je nog geen dorst hebt. Zet de kookwekker of het alarm in je telefoon om je te helpen eraan te herinneren
 2. Zorg dat je altijd water bij je hebt. Het is een kleine moeite om een flesje water te vullen en deze mee te nemen als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij je onderweg, ook als je in een file komt te staan of de bus en trein zijn erg vertraagd. Water is altijd de beste keus: het is goedkoop, het bevat geen onnodige calorieën en is overal verkrijgbaar.Warm weer drinken
 3. Vermijd suikerrijke (fris)dranken en alcohol bij warm weer.
  Het is het beste om bij warm weer te kiezen voor thee, koffie of light-frisdranken. Koffie kan prima, want het drijft geen vocht af, zoals vaak gedacht wordt. De reden om niet te kiezen voor suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap is omdat daar veel onnodige calorieën in. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken.
 4. Geen extra zout nodig. Het is niet nodig om bij warm weer extra zout over of in je eten te doen. Wie erg veel en lang zweet, verliest natuurlijk wel meer zout. Maar als je verder gewoon eet, wordt dat verlies vanzelf weer aangevuld.

Let goed op dat kinderen voldoende drinken

water fles warm weerBaby’s die alleen borstvoeding krijgen, hoeven geen extra water uit een fles te krijgen. Dat kan zelfs nadelig zijn, omdat het kind dan misschien minder melk bij de moeder drinkt. Bij warm weer wordt moedermelk vanzelf wateriger. Leg je kindje gewoon wat vaker aan.

Geef je je kindje flesvoeding? Dan kun je tussendoor wel een paar lepeltjes water geven bij warm weer. Vraag advies bij het consultatiebureau als je kind diarree heeft of als je je zorgen maakt of het genoeg drinkt. Vanaf 6 maanden gaat je kindje steeds meer andere dingen eten en drinken. Je kunt tussendoor water geven of bijvoorbeeld wat lauwe vruchtenthee zonder suiker.

Om te weet of je kindje wel genoeg vocht heeft binnengekregen kun je kijken naar het aantal plasluiers. Dit moeten er minimaal 4 zijn per 24 uur. Ze hoeven niet allemaal even vol te zitten, maar er moet wel een plasje zijn gedaan.

Heb je al een wat ouder kindje, ook dan is het belangrijk om voldoende drinken aan te bieden. Kinderen tussen de 4 en 13 jaar hebben per dag tussen de 1-1,5 liter vocht nodig. Ook voor hun is het verstandig om zoveel mogelijk te kiezen voor water en thee zonder suiker. In zoete dranken zoals aanmaaklimonade, diksap, sap en frisdrank zit veel suiker. In light frisdrank zit geen suiker, maar het zuur in (light) frisdrank kan wel het tandglazuur aantasten.

Smeren smeren smeren

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar het is zo belangrijk om jezelf en je kinderen goed in te smeren tegen de zon. Nu de zon hoger staat en feller schijnt geeft hij meer UV straling af. Dit noemen we de zonkracht en heeft niets te maken met de warmte. Op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. De kracht is wel afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon (denk maar aan het gat in de ozon)Zonkracht KNMI

De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, wanneer er geen UV is tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Op de website van het KMNI kun je zien van de zonkracht voor vandaag is.

Hoe hoger de zonkracht des te sneller zul je verbranden. Dit geldt zeker voor de tere kinderhuidjes. Eerder schreef ik al eens een blog met de fijnste zonnebrandcrème voor kinderen.

Zoek de schaduw op

Naast het regelmatig smeren van zonnebrandcrème is het ook belangrijk om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Helemaal op het moment dat de zon het hoogst aan de hemel staat en dat is tussen 11.00 en 15.00 uur. Wil je toch lekker naar buiten, zorg dat voor schaduw van een boom, parasol of doek en draag een pet en het liefste ook UV beschermende kleding.

Kinderen die nog in een kinderwagen of wieg zitten wordt nog wel eens een doek over de wagen gelegd als bescherming tegen de zon. Toch moet je daar erg voorzichtig mee zijn, want dit kan juist oververhitting veroorzaken. De stof van de doek laat vaak onvoldoende lucht door, waardoor de temperatuur snel kan oplopen binnen de kinderwagen.

De universele cover van Dooky biedt een oplossing voor dit probleem. Alle Dooky covers zijn gemaakt van ademend katoen. Dit zorgt voor genoeg ventilatie onder de doek. De cover beschermt ook meteen tegen UVA en UVB stralen.

DookyDe cover is makkelijk te bevestigen door de kunststof ringen. Door de ringen aan de bovenkant is er extra ventilatie. De Dooky cover kan ook opgerold worden op elke gewenste hoogte. Hierdoor is er meer ventilatie, heeft de ouder oogcontact met het kindje en kan de baby ook lekker naar buiten kijken. De cover kan op zowel elk merk autostoeltje bevestigd worden als op elke kinderwagen en buggy. Hierdoor kan iedere ouder gebruik maken van deze geweldige oplossing tegen de diverse weerselementen!

De Dooky covers zijn verkrijgbaar in unicolor en met een leuke print in diverse babyspecialzaken en Bol.com vanaf 19,95 euro.

Winactie Dookie is gesloten

Gefeliciteerd Stephanie

Dookie winnaar

Dooky

 • De winactie loopt t/m 6 juni. De winnaar zal persoonlijk een mailtje van mij ontvangen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.

Bron foto’s Shutterstock

Spread the love

40 thoughts on “Warm Weer Tips voor jezelf en je kids

 • Stuk voor stuk handige tips die vanzelfsprekend lijken maar het zeker niet zijn. Iedereen vergeet zich al eens in te smeren, met een verbrande huid tot gevolg. Zeker belangrijk om hier extra bij stil te staan!

 • Goeie tips! Ik las dat voedsel je ook erg kan helpen tegen de zon. Veel tomaten eten bijvoorbeeld. De zon is nu opeens zo fel en vooral voor kinderen kan het zo schadelijk zijn. Toch is zon ook wel weer gezond dus de balans is belangrijk denk ik. Fijn artikel!

 • Lijkt me handig een dooky op de goede manier gebruiken natuurlijk. Wat wy doen:
  – veel water drinken
  – schaduw zitten
  – badje met water onder de parasol
  – veel insmeren
  – ijsklontjes in het water

 • Ik dronk vroeger heel veel frisdranken en bijna nooit water. Sinds een paar maanden doe ik het omgekeerd. Jeetje wat een verschil, ja. Water is suuuuper belangrijk!!

 • Annemieke says:

  Wat een fijn ding, ik doe graag mee! Ik zorg ervoor dat er genoeg gedronken wordt, verder regelmatig insmeren en buiten een zonnehoedje En lekker een bak met water buiten met bekertjes, zo gaat er spelenderwijs nog extra vocht naar binnen:)

 • Veel tips natuurlijk vanzelfsprekend maar wordt door veel mensen wel eens vergeten..

  Hier op Curaçao leer je dat wel af als je die tips niet gebruikt.

 • Handige tips. Vandaag hebben wij ons aan al deze tips zeker gehouden. Vooral met dit weer let ik extra op mijn dochtertje. De winactie is leuk en handig. Ik sla de winactie over omdat mijn dochtertje 4 jaar nu is 😉 Succes iedereen!

 • Ik zoek altijd snel de schaduw op. Alleen al omdat ik anders verbrand. Overigens heb ik geen dooky meer nodig, maar zou hem graag aan mijn schoonzusje cadeau doen

 • Ik vind het heel belangrijk om allemaal goed ingesmeerd te zijn als we naar buiten gaan en we nemen altijd een drinkbus met water mee zodat we zeker genoeg drinken!

 • Zelf smeer ik mijn kleine gewoon altijd met factor 50 in. Misschien is een goede tip ook om je kindje een zonnehoed/petje op te doen. Vanwege zonnesteek! Verder zijn het allemaal hele logische tips 😀

 • Ideaal dit ding! Ik heb hem zelf ook. Handig artikel ook met de tips. Ik geef mijn kleine muppet van 4 maanden ook af en toe een slokje water tussendoor. Dan heeft ze echt zo een verhit hoofdje, terwijl ze binnen is haha. Mijn andere dametje die drinkt behoorlijk wat per dag, gelukkig! Nu alleen mama nog

 • Marian B says:

  Goede en bekende tips om weer aan herinnerd te worden. Ik laat mijn kinderen extra drinken, vermijd zo veel mogelijk de zon, smeer ze meerdere malen per dag in en houd de gordijnen op de slaapkamer/ huis dicht om het zo koel mogelijk te houden.
  Ik doe heel graag mee want ik heb geen Dooky en mis het nu echt, heb nu een zelfgemaakt systeem met een luierdoek maar dat is niet ideaal. (niet die zoals die op het plaatje hoor 😉

 • Gisteren was het zo een tropische dag. En wat ik gedaan heb. ik heb zo een badstoffen spuugdoekje met lauw water nat gemaakt en op zijn hoofdje gelegd. omdat de warmte of koelte bij baby,s via het hoofd gaan. ook heb ik hem water gegeven en thuis binnenshuis hebben we alles afgesloten en na de ergste warmte hebben we heerlijk buiten gezeten. Wat een handig dookie ding. Ik doe heel erg graag mee.

 • Anouk Nijmeijer says:

  Van de week een kindje dat erg veel last had van de warmte. Zo erg dat ze niet meer wou eten en drinken. Hele dag druk in de weer met het geven van kleine stukjes vochtrijk fruit en drinken. Lekker laten spelen met water en een bekertje dan drinken ze vanzelf en koelen ze af.
  Direct bij het aankleden smeren en constant met doeken en constructies achter mijn kinderen aan om ze in de schaduw te zetten.

 • marij brand says:

  Wij gebruiken nu alleen een parasolletje maar dat vinden we niet heel erg praktisch, telkens als de zon draait of van andere kant af komt moet je de parasol weer bijstellen. Een dookie zou een stuk handiger zijn 🙂

 • Linda Post says:

  Ik doe graag mee met deze fijne actie.
  Ik smeer Fenna goed in en ze krijgt nu naast haar flesvoeding ook wat water aangeboden, gelukkig neemt ze daar wel wat van.
  Ik moet nu alleen zelf nog denken aan voldoende water drinken 🙂

 • Voldoende water drinken en de kleinkinderen niet in de volle zon laten spelen en badderen. En natuurlijk af en toe een lekker ijsje/waterijsje.
  Ze goed insmeren met een zonnebrandcrème is heel belangrijk.
  Wij zitten ook altijd uit de zon en smeren ons ook in.
  In de schaduw word je ook bruin.
  Ik heb geen Facebook ( privéredenen), maar volg je op Bloglovin.

 • veel drinken vooral water of ice tea, fruit eten zoals aardbeien of meloen, insmeren ook in de schaduw, niet in de zon zitten maar onder de parasol of in de schaduw, verkoeling in een kinderbadje, petje erop, kamers goed luchten zodat de warme lucht uit kan, een handdoek nat maken met koud water, altijd voldoende ijsklonkjes in de diepvries, soms doen we het beddengoed voor een tijdje in de koelkast voor het slapen gaan en overdag de rolgordijnen iets naar beneden zodat de kamer niet te warm wordt en luchtige korte kleding aan doen.

 • Leuk artikel zeg, en ik doe graag mee voor de winactie. Het lijkt me toch een stuk gemakkelijker dan het gepriegel met een swaddle en knijpers zoals afgelopen weekend (ik heb alleen geen Facebook)

 • Angela ten Ham says:

  Wat een leuke actie! Ik laat mijn kinderen lekker watermeloen eten. Lekker veel vocht en een heerlijk smaakje. Gewoon zo uit het vuistje of in een smoothie, fruitwater of een ijsje.

 • Mieke Stam says:

  Zoveel mogelijk in de schaduw blijven, zeker met de hele kleintjes. En goed smeren, liever te vaak dan te weinig. Ik vind het zo sneu als ik een verbrand kindje zie 🙁 en ik woon in Zandvoort dus ik zie ze vaak op het strand… goed blijven drinken is ook belangrijk, en lekker afkoelen door met water te spelen, en dat is nog leuk ook!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.