De meeste kinderen hebben tegenwoordig rond hun twaalfde jaar wel een mobiele telefoon. Soms zelfs nog veel eerder. Je kind is zelf echter nog niet in staat om een mobiel abonnement af te sluiten. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. En dat is ook niet meer dan logisch. Dit betekent ook dat jij (grotendeels) verantwoordelijk bent voor de kosten. Maar wat als je kind buitensporig buiten zijn bundel belt of internet? Je zit uiteraard niet te wachten op torenhoge telefoonrekeningen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de kosten binnen de perken kunt houden.
Kies voor prepaid telefoonrekening
De beste manier om grip op de kosten te houden is door simpelweg geen abonnement af te sluiten. Je kunt ook voor prepaid kiezen. Via eSIM Nederland kun je eenvoudig een digitale simkaart activeren (let op: dit geldt enkel bij de meest recente toestellen) en je kind kan na het opwaarderen direct aan de slag.
Het grote voordeel van prepaid is dat je van tevoren afspreekt hoeveel geld je op de telefoonrekening zet. Zodra dit bedrag op is, kan er simpelweg niet meer op het internet of gebeld worden. Je kind kan dan nog wel door een ander gebeld worden en het alarmnummer bereiken, maar hij kan geen andere telefoontjes meer verrichten. Prepaid is ook een goede manier voor je kind om zuiniger om te gaan met wat hij heeft gekregen of om zelf te sparen om zijn telefoon op te laden. Beltegoed mag hij namelijk wel gewoon kopen.
Wil je prepaid internet gebruiken? Besef dan goed dat het niet mogelijk is om enkel een simkaart voor internet te regelen. Je moet ook sms- en beltegoed afsluiten. Maak afspraken met je kind met betrekking tot het internet. Zeker in het begin kan het voor hem soms niet duidelijk zijn hoe snel je al heel veel internet verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan online games. Het is verstandig om je kind hierop te wijzen.
Bespaar op de prijs van de telefoon
Niet alleen de telefoonrekening is van belang, ook de prijs van de telefoon. Besef goed dat een kind het vaak lastig vindt om zuinig met zijn of haar spullen om te gaan. Die allereerste telefoon zal dan ook best wat te verduren krijgen. Laat je daarom niet in de verleiding brengen om een geheel nieuw model te kopen. Dit is echt zonde van je geld.
De meeste ouders kiezen er bij een eerste telefoon voor om een eigen oude telefoon cadeau te doen. Heel veel mensen hebben nog gewoon oude telefoons in huis liggen. Misschien doen deze het niet meer super, maar ze voldoen uitstekend als eerste telefoon. Vervolgens hoef je enkel nog een prepaid simkaart of sim only abonnement te regelen en je kind kan ermee uit de voeten.
Heb je geen oude telefoon liggen? Ga dan eens online op zoek naar tweedehands modellen of kies voor refurbished. Zo bespaar je ten tijde van de aanschaf al heel veel geld.
Lees ook: Help mijn kind wil een eigen mobiele telefoon
Uitgelichte foto: Shutterstock