Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022

Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar zijn bekend. Stem mee!

Nu de zomervakantie voorbij is, is het tijd om uit te gaan kijken naar de feestdagen. Het lijkt nog ver weg, maar de laatste maanden van het jaar vliegen altijd voor mij. De Verkiezing Speelgoed van het Jaar is altijd een mooie aftrap. Lees hier welk speelgoed dit jaar genomineerd is, ter inspiratie voor de verlanglijstjes en vergeet natuurlijk ook niet om mee te stemmen. Zo maak je ook meteen kans op een mooi speelgoedpakket.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar

Tijdens de zomervakantie heeft een deskundige jury 156 stuks speelgoed uitgebreid getest en beoordeeld. Hieruit zijn drie winnaars in 15 categorieën verkozen. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs, die deze eerste keer is gewonnen door de Belgische Maxime (11 jaar) die het rekenspel MaXimaal ontwikkelde. De totaal 46 winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod. Dit is belangrijk omdat speelgoed op met name niet-Europese websites lang niet altijd goed en veilig is.

Goed Speelgoed

Een heel belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’, waar de Nederlandse speelgoeduitgevers allemaal hun bijdrage aan leveren. Tegenwoordig kun je bij nationale en internationale websites (goedkoop) speelgoed kopen. Maar hoe weet een koper of het veilig is en aan de Europese standaarden voldoet? Dit is precies waar de Verkiezing Speelgoed van het Jaar bij helpt. Met dit keurmerk weten consumenten dat ze goed en veilig speelgoed hebben gekocht, dat voldoet aan de Europese standaarden. Daarnaast is het origineel, geen namaak, biedt het optimaal veel speelplezier en draagt het bij aan de ontwikkeling.

De Speelgoed van het Jaar vakjury

Alle inzendingen zijn door de vakkundige jury, bestaande uit deskundigen uit de speelgoedbranche, beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met de categorie en duurzaamheid.

Nieuwe categorieën in de Speelgoed van het Jaar verkiezing

Dit jaar is de verkiezing vernieuwd om het kopers van speelgoed nog makkelijker te maken. De categorieën zijn verdeeld naar onderwerp. Zo zijn er dit jaar winnaars in categorieën als Buitenspeelgoed, Kidult, Poppen, Pluche en Wetenschap en Educatie. Hiermee wil de verkiezing zich nog beter inzetten om iedereen die speelgoed wil kopen te begeleiden bij het vinden van passend speelgoed. Per categorie zijn drie winnaars uitgeroepen:  

Actiefiguren

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Actiefiguren - Funko Pops!

Funko Pops! (PBM)

De Funko poppen zijn typische collectibles, maar ook heel leuk voor fantasiespel met vriendjes. Mooi uitgevoerd met grote hoofden en ogen, sluiten ze goed aan bij de kinderwereld. Er zijn heel veel verschillende poppen, die o.a. allerlei beroemdheden uit de echte wereld of uit films weergeven. Leuk om samen avonturen uit films of games te spelen of uit het leven van de betreffende beroemdheid.

Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon (Schleich)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Actiefiguren - Horse Club Sofia's Beautjes Beauty Salon

De Horse Club beautysalon is de droom van elk (jong) paardenmeisje (of elke paardenjongen). De beautysalon bestaat uit allerlei onderdelen en kan verbouwd worden. Er zitten twee paarden bij met lange manen en staart van ‘echt’ haar, dat geborsteld en versierd kan worden met clipjes. Verder twee paardenmeiden en allerlei attributen die typisch horen bij de paardenwereld, zoals zadels, dekens en spullen om de paarden te verzorgen. Alle onderdelen zijn heel gedetailleerd en mooi uitgevoerd. Kinderen die gek zijn op paarden kunnen hier eindeloos mee spelen. Heel leuk voor fantasiespel in je eentje of met een vriendin en om je liefde voor paarden uit te kunnen leven.

Pokémon Trainer Mission (BOTI)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Actiefiguren - Pokemon Trainer Mission

Bij de Pokémon Mission Trainer ben je zelf de actiefiguur! Het doel van het spel is om missies uit te voeren waarbij je zoveel mogelijk Pokémon moet vangen. De gevangen Pokémon kun je op je trainerkaart bijhouden. De instructies krijg je van de Pokémondetector, een soort platte bol die je in je hand houdt. De detector vertelt je met aanwijzingen en lichtsignalen of je moet springen, kruipen, naar links of rechts moet of de detector moet schudden om de Pokémon te vangen. Kinderen kunnen op deze manier binnen- of buitenshuis lekker actief zijn. Leuk speelplezier dat aansluit bij de Pokémonrage. Motivatie om lekker bezig te zijn zal hier geen probleem zijn. Mooi alternatief voor schermactiviteiten.

Bouw en Constructie

LEGO City Ruimteschip voor Verkenningsmissies in Mars (LEGO)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Bouw en Constructie

Deze speelset combineert het bouwen van een ruimteschip en bijbehoren met avontuurlijke missies die via de LEGO Bouwinstructies app op een smartphone of tablet afgespeeld kunnen worden. In de missies komen opdrachten voor die aanzetten tot het bouwen. De instructies voor bouwen van het missieruimteschip zitten in de app. Kinderen spelen een digitaal verhaal in de app, die allerlei uitdagingen met zich meebrengt die de kinderen met het bouwmateriaal moeten oplossen. Bij het bouwmateriaal zitten ook de personages uit de digitale missies, zodat de kinderen in het echt met de missies mee kunnen spelen (en kunnen bouwen). De interactie tussen het concrete constructie- en fantasiespel en de digitale wereld past helemaal bij de huidige generatie kinderen. Het geheel stimuleert probleemoplossend vermogen, fantasie(spel), en constructieve en digitale vaardigheden. De kinderen spelen met hun karakters de hoofdrollen in de avonturen, waardoor ze nog meer betrokken en gemotiveerd worden.

Gravitrax Power – Starter-Set Launch (Ravensburger)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Bouw en Constructie

De Gravitrax Power Starter Launch is een starterset om spannende knikkerbanen te bouwen. Aan de hand van een instructieboek kunnen verschillende knikkerbanen worden gebouwd met behulp van plastic bouwstenen en geleidebanen. Bovendien kunnen er allerlei onderdelen met speciale functies ingebouwd worden. Nieuw in de Powerlijn is dat de finish en start via electronica met elkaar verbonden zijn, waardoor het bereiken van de finish ervoor zorgt dat er weer een nieuwe knikker gelanceerd wordt. De Gravitrax-knikkerbaan is mooi constructiespeelgoed waar veel mee gevarieerd kan worden. Bovendien kunnen de mogelijkheden nog vergroot worden met speciale uitbreidingssets. Het spel stimuleert de constructieve vaardigheden, creativiteit en biedt daarnaast veel speelplezier.

Pinball Machine (Smartivity)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Bouw en Constructie

De Smartivity Pinball Machine is constructiespeelgoed waarmee je met houten elementen een flipperkast kan bouwen. Dat gebeurt aan de hand van stapsgewijze instructies. Het bouwen vraagt oog voor detail en is een hele klus, maar levert een echt werkende flipperkast op, waarmee gespeeld kan worden. Het bouwen is leerzaam en uitdagend en zal soms ondersteuning vragen van een volwassene om frustratie te voorkomen. Doordat kinderen tijdens het bouwen zien hoe de onderdelen in elkaar grijpen, leren ze er ook iets mee over mechanica. Stimuleert ruimtelijk inzicht en constructieve vaardigheden. Ook goed voor de volgehouden aandacht. Een constructieset waar je na afloop ook veel speelplezier mee kunt beleven.

Buitenspeelgoed

X-Shot Skins Last Stand Dart Blaster Graffiti (16 Darts) (Zuru)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Buitenspeelgoed

De X-Shot Skins Last Stand Blaster is een speelgoedgeweer met een roterend magazijn waarmee je in korte tijd 14 schuimpijltjes over meer dan 20 meter kunt afschieten. Bij de Blaster worden vier skins meegeleverd, zodat je kunt kiezen hoe je blaster er uit gaat zien. Leuk actiespeelgoed voor kinderen en jongelui die ‘oorlogje’ willen spelen. Goed om de kinderen actief en buitenshuis (samen) aan het spelen te krijgen en een mooi alternatief voor het gamen binnenshuis. Zorgt voor spanning en vraagt om reactievermogen.

Les Papattes (Tactic)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Buitenspeelgoed

Les Papattes is een buitenspel waarbij houten schijven zo dicht mogelijk bij (maar niet voorbij) een dik touw moeten worden geworpen. Het touw wordt op ongeveer 7 meter van de spelers gelegd en stelt de oever van een rivier voor. Elke speler krijgt vier houten schijven met daarop de afdruk van een dierenpoot (de Papattes). Vervolgens moet elke speler om de beurt proberen om een schijf zo dicht mogelijk bij het touw te werpen. Een leuk spel voor het gezin of vrienden om samen ontspannen buiten te spelen. Jongere kinderen kunnen meespelen door ze dichter bij de rivier te laten staan als ze mogen gooien. Leuk om samen actief bezig te zijn en goed voor de ooghandcoördinatie en ‘ballistisch inzicht’.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Buitenspeelgoed

De Dief (BS)

De Dief is een geheugenspel voor meerdere spelers voor binnen of buiten. Een aantal houten voorwerpen wordt in het midden van de kring gelegd en de spelers moeten onthouden welke voorwerpen er liggen. Vervolgens worden een of meer voorwerpen weggenomen (door de dief) en moeten de deelnemers raden welke voorwerpen ‘gestolen’ zijn. Goed om het (ruimtelijk) geheugen te trainen.

Duurzaamheid

Eco Create Decorate Your Room (Ravensburger)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Duurzaam

De speelset Eco Create Decorate Your Room bevat allerlei materialen plus instructies om van wegwerpartikelen zoals flessen, melkverpakkingen, rolletjes en doosjes mooie, bruikbare voorwerpen of decoraties te maken (‘upcycling’). Het leert kinderen over het hergebruiken van spullen en laat hun mooie dingen maken van spullen die anders weggegooid worden. Leuk knutselplezier aan de ene kant en mooie eindproducten waar ze trots op kunnen zijn. Bevordert de fantasie en creativiteit en leert kinderen milieubewust zijn.

Ik leer Recyclen (Jumbo)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Duurzaam

Met Ik leer recyclen leren kinderen met behulp van een aantal spelletjes spelenderwijs … recyclen! Kinderen krijgen een aantal fiches met daarop de afbeeldingen van verpakkingen en voorwerpen die ze vervolgens in één van de zes recyclingvakjes van de doos moeten doen. Als ze klaar zijn kunnen ze aan de achterkant van de fiches zien of ze het goed hebben gedaan of niet. Het geheel ziet er kleurrijk uit en is gemaakt van gerecyclede materialen zonder onnodige verpakking. Een leuke manier om je (jonge) kinderen te leren om verantwoordelijk met het milieu om te gaan. Een kennisspel.

Wiltopia Dierenverzorgingscentrum (Playmobil)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Duurzaam

Met het Wiltopia Dierenverzorgingscentrum worden kinderen meegenomen naar de jungle, waar zieke dieren geholpen en verzorgd worden voor ze weer in de natuur worden losgelaten. Een mooie manier om kinderen iets te leren en te laten voelen over dierenbescherming in de natuur. Het verzorgingscentrum ziet er prachtig uit en heeft heel veel accessoires (poppetjes, dieren, een steiger, bootje, lift, hekken, vlinders, enz.). Mooie spullen om gevarieerd fantasiespel mee te spelen, in je eentje of met vriendjes. Bij de set hoort ook een app waar de kinderen informatie kunnen vinden over de dieren. Op deze manier is het spelen ook nog leerzaam. Alles is gemaakt van minimaal 80% gerecycled plastic.

Familiespellen

Stella (Asmodee)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen

In dit creatieve spel Stella is het de bedoeling dat je bij een woord afbeeldingen zoekt die associëren met dat woord. In dit spel is het niet van belang dat je alleen kijkt naar wat jij vindt, maar je moet je ook vooral kunnen inleven hoe andere spelers zullen denken. Kies je namelijk een afbeelding die niemand heeft gekozen, dan ga je daar geen punten mee krijgen in die ronde. Stella is een spel dat van de speler creativiteit vraagt en een goed inlevingsvermogen in de andere spelers. Het is in het Dixit universe gemaakt en daardoor kunnen de kaarten met de mooie afbeeldingen voor beide spellen gebruikt worden. Het spel vraag inlevingsvermogen, fantasie en creativiteit, associatief vermogen en logisch redeneren.

Cross Clues (Geronimo Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen

Dit compacte spel Cross Clues vergt echt wat van de hersens. Dit geld zowel voor de speler die twee woorden aan elkaar koppelt, als voor de spelers die aan de hand van één woord de twee aan elkaar gekoppelde woorden moeten zien te vinden. In dit spel moeten de spelers creatief met woorden omgaan en ook goed kunnen reduceren. Het fijne van het spel is dat het handzaam is en makkelijk in elke koffer mee kan genomen worden op vakantie. Doordat de kaartjes dubbel bedrukt zijn aan zowel de voor- als de achterkant zijn er legio opties en zal het niet snel voorkomen dat er woord combinaties op tafel komen te liggen die al eerder zijn geweest. Het spel vraagt om creativiteit en het vermogen om woorden met elkaar te associëren.

Renature (Hot Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen

Renature is een vakkundige puzzel op een bord waarbij je met dominostenen een tuin aanlegt om zo gebied te ‘veroveren’. De stenen zijn van mooie kwaliteit met mooie afbeeldingen. Er staan in totaal 10 verschillende dieren op en elke combinatie zit maar 1 keer in het spel. Het spel heeft simpele en heldere spelregels. Spelers die hetzelfde aantal punten hebben in een gebied worden uitgesloten voor het scoren en zo kan het gebeuren dat een derde speler er met de punten vandoor gaat. Het spel is ontworpen met een klassiek spelmechanisme, maar krijgt daardoor ook zijn elegantie. Speel je het met twee spelers, dan voelt het bijna schaakachtig aan, waarbij strategie en tactiek hand in hand gaan. Het spel vereist overzicht, planning en strategisch inzicht.

Familiespellen vanaf 10 jaar

Click! The Great Wall (Jolly Dutch)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen boven de 10 jaar

Click! The Great Wall is een kaartspel waar je aan de ene kant zelf heel erg bezig bent om je eigen compositie te fotograferen, maar anderzijds goed moet opletten dat een andere speler in jou beurt geen Click roept en daarmee net de kaarten voor je neus uit de muur weghaalt en daarmee punten maakt. Het spel heeft leuk vrolijk artwork en de Riksja met de vervelende toeristen geeft ook een leuke dimensie aan het spel, met een klein beetje memory. Het is namelijk handig als je onthoudt wat er onder de riksja voor kaart ligt, zodat wanneer hij vrijkomt, je misschien wel meteen Click kan roepen. Je bent dus ook tijdens de beurten van andere spelers actief. En met de actiekaarten probeer je het spel daarbij ook nog te beïnvloeden in jouw voordeel. Dit alles maakt Click! een heel leuk en gezellig spel om met elkaar te spelen.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen boven de 10 jaar

Kuddegedrag (Megableu)

Een echt partyspel, waarbij je niet de enige wilt zijn met een afwijkend antwoord. Het spel heeft een snelle uitleg en speelt het leukst met veel spelers. Het gaat bij dit spel niet zozeer om het juiste antwoord, maar om het antwoord dat de meeste andere spelers zullen geven. Ben je als enige het buitenbeentje dan krijg je de roze koe en kun je geen punten meer scoren totdat een andere speler het buitenbeentje wordt. Goed inschatten wat je tegenspelers zullen opschrijven is voor dit spel van groot belang.

Robin Hood (999 Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen boven de 10 jaar

Robin Hood is een verhalend spel over één van de bekendste volkshelden en legendes van Engeland, Robin Hood. Je kruipt in de rol van Robin Hood of één van de andere bekende helden, bijvoorbeeld Maid Marian. Het spel is grafisch mooi ontworpen. Het spelbord beschikt over vakjes die omgedraaid kunnen worden waar het hele verhaal zich op afspeelt. De spelregels leer je spelenderwijs en dit maakt het spel zeer geschikt voor een brede groep vanaf jonge leeftijd. Het mooie gebonden boek waar je uit voorleest, maar dat je ook de spelregels vertelt, is goed en netjes afgewerkt. Als je stopt, berg je het op in de doos en kan je de volgende zo weer verder met het verhaal zonder daar veel voor moet doen. Een doos vol avonturen voor het hele gezin.

Kennerspellen

Turning Tides (Never Be Boardgames)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kennerspellen

Turning Tides een tactisch tweespeler spel waarbij je probeert het schip van je tegenstander in 3 zones kapot te schieten of zijn voltallige crew uit te schakelen. Het is spelkaart gedreven waarbij je goed moet opletten welke kaarten je tegenstander al heeft gespeeld. Of welk moment je ervoor kiest om juist niets te doen. Een spel waarbij de kansen net zo snel kunnen keren als de wind. Als de vroegere galjoenen varen de schepen zijwaarts langs elkaar heen. Vuur!

Libertalia (999 Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen boven de 10 jaar

Libertalia is het spel van Paolo Mori uit 2012 en heeft 10 jaar later een prachtige remake gekregen. De artwork en de spelregels zijn opgepoetst en er is een soloversie toegevoegd. De speler die op het eind van het spel de meeste dubloenen heeft, is de winnaar. Het spelsysteem is zeer eenvoudig te leren door het duidelijke spelregelboekje. Alle spelers krijgen dezelfde kansen doordat ze allemaal met dezelfde karakters spelen in het spel. Het enige verschil is hoe en op welk moment iedere speler de karakters inzet. In dit spel moet je scherp zijn op welke strategie je met de karakterkaarten tactisch wilt uitvoeren. Een goed geheugen zal je in dit spel dus helpen. Met een stukje bluf, list en bedrog zul je naar de overwinning komen. Hoe meer je dit spel speelt hoe meer diepgang dit spel krijgt.

The Hunger (Geronimo Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Familiespellen boven de 10 jaar

The Hunger mag dan een morbide thema hebben maar het cartooneske artwork is leuk en maakt het luchtig. Het jagen op de mensen (trekken van kaarten) en het verteren ervan (het uit je hand gooien) past perfect bij het thema. Het spel is gemakkelijk te leren met genoeg spannende momenten om je bij de les te houden. En soms moet je het geluk een beetje pushen om je doel te halen. Als je op het eind maar het kasteel hebt weten te bereiken, want anders word je uitgesloten voor de punten. De keuzes en strategieën zijn zeer bevredigend en zullen je constant laten nadenken hoe je het een volgende keer beter zou kunnen spelen. Het is een leuk en goed doordacht spel met een donker thema, maar met genoeg keuzes om je tanden in te zetten.

Kidult 

Beedz Art – Frida Kahlo 5.000 (SES Creative)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kidult

Met dit strijkkralen-project voor gevorderden, kun je een mooi portret van de kunstenares Frida Kahlo maken. De set bevat 5000 kralen en een instructieposter met de afbeelding op ware grootte. Het maken vereist constructieve vaardigheid, een goede fijne motoriek, gerichte en volgehouden aandacht, geduld en ruimtelijk inzicht. Geschikt vanaf het eind van de basisschool tot en met volwassenen. Bij kinderen met beperkt geduld is een stuk begeleiding door de ouders zeer wenselijk.

Botanische Collectie Orchidee (LEGO)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kidult

Met deze bouwset kun je zelf een orchidee namaken met bloemen, bladeren, luchtwortels en natuurlijk een vaas waar de orchidee in moet staan. Het maken vereist constructieve vaardigheid, gerichte en volgehouden aandacht, geduld en ruimtelijk inzicht. Geschikt vanaf het eind van de basisschool tot en met volwassenen. Bij kinderen met beperkt geduld is een stuk begeleiding door de ouders zeer wenselijk.

Rear Mirror Puzzel Verkeersdrukte (De Tombe)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kidult

Een nieuw soort puzzel met extra moeilijkheidsgraad. Het voorbeeldplaatje laat een drukke verkeersweg zien zoals je die in je achteruitkijkspiegel zou zien. Vervolgens moet je de puzzel zo leggen als wanneer je rechtstreeks door de achterruit van de auto zou kijken. Bovendien kun je in de achteruitkijkspiegel de randen niet helemaal zien, dus die moet je dan proberend en logisch redenerend erbij bedenken. Leuk puzzelplezier met wat extra’s. Vereist ruimtelijk inzicht, overzicht, gerichte en volgehouden aandacht, oog voor details en logisch redeneren.

Kinderspellen       

Peek-A-Zoo (SmartGames)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kinderspellen

Peek a Zoo is een spel voor jonge kinderen waarbij kleurige kubussen van verschillende maten op elkaar gestapeld moeten worden aan de hand van voorbeeldplaatjes. In de kubussen zitten openingen (een soort poortjes) waar kaarten met dierenplaatjes in geplaatst kunnen worden (de dieren in hun kooien). Op deze manier kunnen blokkentorens worden gebouwd met op elke verdieping een ‘kooi’ met een dier. 
Dit is echt ontwikkelspeelgoed: Kinderen vanaf ongeveer 12 maanden kunnen oefenen met hun motoriek bij het stapelen. Als de ouders meedoen kunnen die de kleuren en dieren benoemen, waarmee ook de taalspraakontwikkeling en het woordbegrip gestimuleerd worden. Kinderen die wat ouder zijn kunnen de voorbeeldplaatjes proberen na te maken, goed voor het probleemoplossend vermogen, ruimtelijk inzicht en de gerichte en volgehouden concentratie.

Dodo (999 Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kinderspellen

Het doel van dit coöperatieve spel Dodo is om de laatste ei van de bedreigde Dodo te redden. De Dodo zit bovenop een hoge rots en als hij naar beneden kijkt valt zijn ei uit het nest. De spelers moeten een soort paden langs de rots bouwen zodat het ei niet – pats! – naar beneden valt, maar over de paden naar beneden rolt. Terwijl de spelers om de beurt de dobbelsteen gooien en fiches proberen te krijgen om de paden te bouwen, rolt het ei naar beneden. Meestal langzaam, maar soms ook plotseling snel. De spelers moeten dus snel genoeg zijn met het bouwen van de paden om te voorkomen dat het ei op de grond valt! Het spel is een race tegen de tijd en dat zorgt voor spannend speelplezier, vooral als het ei ineens sneller gaat. Goede oefening voor het ruimtelijk geheugen en om samen te werken om een doel te bereiken. Mooi vormgegeven!

Hoofd Bewaking (Identity Games)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kinderspellen

Hoofd Bewaking is vooral een grappig actiespel om samen met vrienden of het gezin te spelen. Een van de spelers is het Hoofd Bewaking. Hij/zij heeft een soort kap over zijn/haar hoofd en kan alleen een klein stukje van de omgeving zien door een periscoop die op willekeurige momenten open en dicht gaat. Je ziet dus steeds maar even een stukje van de omgeving. De andere spelers moeten allerlei voorwerpen stelen en naar de vluchtauto’s brengen. Het Hoofd Bewaking moet dat voorkomen door de dieven te betrappen. Het spel kan zowel binnenshuis als buitenshuis (tuin) gespeeld worden en zorgt ervoor dat de spelers lekker bewegen, moeten verstoppen of wegduiken voor de blik van het Hoofd Bewaking. Dat zorgt voor de nodige hilariteit. 

Knutsel en Creatief      

Doctor Squish Squishy Maker (BOTI)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Knutsel en Creatief

Squishies en slime zijn er ‘in’ bij basisschoolkinderen, en met deze set kun je je eigen squishy maken. Met behulp van de Doctor Squish Squishy Maker (een soort halve bol en een pomp) vul je een ballon met allerlei materialen, die vervolgens afsluit met een clip. Daarmee heb je je eigen squishy gemaakt en kun je lekker gaan squeezen en het product aan je vrienden/vriendinnen laten zien. Een speelset om zonder veel inspanning een leuke knutselklus te doen en iets te maken waar je ook nog iets mee kunt. Goed voor de eigencreativiteit te bevorderen en speelplezier aan te beleven. 

Origami 3D – Peacock (Selecta)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kinderspellen

Origama 3D Peacock is knutselwerk voor gevorderden met een goede dosis geduld! Maar het geduld en volhouden leveren dan ook wel een schitterend resultaat op! De ‘knutselset’ bevat een groot aantal kleurige blaadjes die volgens duidelijke instructies gevouwen worden tot driehoekige basiselementen, die vervolgens in elkaar worden geschoven om tot het eindresultaat – in dit geval een pauw – te komen. Goed voor het stimuleren van fijne handmotoriek en ooghandcoördinatie, de gerichte en volgehouden aandacht en plannings- en organisatievaardigheden. Belangrijk om de klus in stukken te verdelen, zodat de emotieregulatie niet teveel op de proef wordt gesteld. Begeleiding door een geduldige ouder is wenselijk bij veel kinderen. Het mooie eindresultaat is heel belonend en bevordert de competentiebeleving en een positief zelfbeeld.

LEGO Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset (LEGO)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Kinderspellen

Met LEGO Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset kunnen kinderen kleurrijke voorwerpen maken, waaronder een bakje in de vorm van een eenhoorn en schildjes met eventueel een tekst erop. De set bevat een groot aantal kleurige minitegeltjes die op de bekende LEGO-basisplaatjes gedrukt kunnen worden. Aan de hand van de instructies kun je de verschillende voorwerpen in elkaar zetten, maar je kunt ook je eigen ideeën volgen. Goed voor de ooghandcoördinatie, fijne motoriek, constructievaardigheid, gerichte en volgehouden aandacht en creativiteit. Het eindresultaat levert mooie, decoratieve producten op waar je trots op kunt zijn.

Peuter

Little Stars – Badfontein met licht (Toi-Toys)

De Little Stars Badfontein is een afgeplatte bol die je mee kunt nemen in bad. Als hij op het water drijft gaat hij draaien en sproeien er waterstraaltjes uit de bovenkant. Ook geeft hij verschillende kleuren licht. Het is een vrolijk speelgoedje dat in bad spelen extra leuk maakt. Daarmee kan het kinderen helpen om aan water en badderen te wennen.

My First Wobbly Cars (SmartMax)

De Wobbly Cars zijn een soort tweewielerautootjes met vrolijke ronde hoofdjes, die magnetisch aan elkaar geplakt kunnen worden tot een treintje van drie wagons. Ze kunnen met een magnetisch koord voortgetrokken worden en waggelen daarbij. Dat geeft een vrolijk geheel! Leuk voor jonge kinderen om mee te spelen en te bewegen. Het bevordert de fijne en grove motoriek en het evenwicht bij het lopen. De kennismaking met magnetisme zal door veel jonge kinderen als verrassend ervaren worden.

Play-Doh Super Colorfull Café Speelset (Hasbro)

Cafeetje spelen: kinderen kunnen doen alsof ze hun eigen café runnen. Met de speelgoedkoffiemaker maken ze Play-Doh-koffie, -thee en andere kleurrijke nepdrankjes. De speelvariatie is bijzonder groot. Kinderen mixen en maken hun eigen creaties als drankjes, ijsjes, koekjes en koffie. De vele tangen, bordjes, kopjes en slagroomspuit helpen daarbij. De café-machine is stevig en bevat voldoende vormen voor lang speelplezier. Het verzinnen van eigen creatief bevordert de fantasie. In groepjes of alleen, dit speelset is optimaal speelplezier.

Pluche       

Magic Mixies Magische Ketel met echte mist (Spectron)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Pluche

Het spelset van Magic Mixies Magische Ketel bestaat uit een toverketel, een flesje, een toverstaf en diverse zakjes met ‘magische’ ingrediënten die je in de toverketel kunt gieten. De toverketel werkt interactief: elke keer als je een nieuw ingrediënt moet toevoegen hoor je drie klicks uit de toverketel en moet je drie keer met je toverstaf op de rand van de ketel tikken en een ingrediënt toevoegen. Intussen maakt de ketel allerlei spannende magische geluiden en komt er na een tijdje zelfs rook uit de ketel. Na nog een toverspreuk en een ‘bonk’, tref je een schattig knuffeldier aan in de ketel. Met behulp van de toverstaf kun je de knuffel ook nog allerlei geluidjes laten maken en dingen laten zeggen. De geluiden en rook zorgen voor spannend speelplezier om samen met vriendjes of vriendinnetjes te doen.

Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise (Zuru)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Pluche

Er is niets zo leuk voor kinderen als het uitpakken van een cadeautje waarvan je nog niet weet wat het precies gaat worden! Dat is dan ook het spannende aan de Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise. Je maakt het ‘ei’ open en treft daar een pluche eenhoorn aan plus nog enkele andere attributen, waaronder een minibeestje en slime. Die kun je gebruiken om de zieke puppy corn weer beter te maken. Er zijn allerlei verschillende puppy corns, dus kinderen kunnen ze sparen. Fijn voor kinderen die houden van knuffels verzorgen. Leuk voor fantasiespel.

Woezel en Pip Buurpoes lopend en pratend (Van der Meulen)

De Buurpoes is een vrolijke pluchen poes die kan lopen, met haar staart kan kwispelen en met je kan praten en zingen. Leuk voor jonge kinderen om interactief mee bezig te zijn en de poes te knuffelen en te verzorgen.

Poppen

Cry Babies Dressy Coney Huilpop (Spectron)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Poppen

Cry Babies Dressy Coney is een babypop schattige grote ogen. Wanneer je het speentje uit haar mond haalt gaat ze huilen: ze maakt huilgeluidjes en er vloeien tranen uit haar ogen. Als je haar troost en het speentje weer in haar mond stopt, dan stopt het huilen. Een pop om te verzorgen en knuffelen dus. Ze heeft ook kleren en schoentjes en haar, zodat je het haar kunt kammen en de pop aan en uit kunt kleden. Leuk om te verzorgen en fantasiespel mee te spelen.

Gabby’s Magische Poppenhuis (Spinmaster)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Poppen

Gabby’s poppenhuis heeft drie verdiepingen en een dak in de vorm van een poezenhoofd. Behalve Gabby en haar poes zitten er in het huis een lift, allerlei meubeltjes, sanitair, een glijbaan en een tent. Dat biedt veel mogelijkheden om alleen – of beter nog met zijn tweeën – fantasiespel te spelen. De kwaliteit van het poppenhuis is zeer goed, solide en biedt de mogelijkheid voor het netjes opbergen van de onderdelen.

L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Missy Frost (MGA)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Poppen

Bij deze LOL-surprise poppen staat de mode (fashion) centraal. De opvallende trendy outfits kunnen ook binnenstebuiten gedragen worden. Bij de pop worden allerlei accessoires geleverd die allemaal uitgepakt moeten worden. Dat zorgt voor ‘unboxing-plezier’: wat zit er allemaal in de doos? De vele mogelijkheden maken veel variatie mogelijk, waardoor er langdurig met de pop gespeeld kan worden. Leuk om samen met een vriendinnetje fantasiespel mee te spelen.

Voertuigen

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Voertuigen

Maisto Tech RC Red Bull RB15 #33 Max Verstappen Formule 1 (De Tombe)

De Red Bull Racing Car zal menig jonge en oudere fan van Max Verstappen erg aanspreken. De auto is mooi gedetailleerd uitgevoerd en kan radiografisch bestuurd worden. Leuk om met een ouder of vriend mee te racen op goed begaanbaar terrein. Leuk om samen te spelen. Vraagt concentratie, ooghandcoördinatie en reactievermogen.

Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck (Spectron)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Voertuigen

Deze stuntcar kan met grote snelheid zowel over allerlei terrein op het land racen als op het water. Als hij over de kop gaat rijdt hij gewoon door. Hij kan op zijn plek ronddraaien (360 graden spin). De stunt car wordt op afstand bestuurd met een controller. Leuk om binnen, maar vooral ook buiten, lekker door allerlei terrein te crossen met een of meer vriendjes. Vraagt concentratie, ooghandcoördinatie en reactievermogen.

Wetenschap en Educatie STEAM

Het Verhaal Van Koning Schaak (Megableu)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Wetenschap en Educatie STEAM

Het verhaal van Koning Schaak is een leuke manier voor (ook jongere) kinderen om de regels van het schaken te leren. Dat gebeurt aan de hand van gekke verhalen en plaatjes. De verhalen wekken de interesse van het kind en verlagen de drempel om aan dit ‘moeilijke’ spel te beginnen. Al luisterend of lezend en spelend leert het kind geleidelijk de regels die bij het schaken horen. Een leuke opzet die de motivatie van kinderen weet aan te boren. Heel leerzaam, natuurlijk! Schaken vraagt om concentratie, overzicht, planning en (lang) vooruit denken, strategisch inzicht, volgehouden aandacht, logisch en ruimtelijk denken en fantasie. Dat laatste komt bij dit spel ruim aan bod.

Elektronisch Lab (Clementoni)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Wetenschap en Educatie STEAM

Met het Electronisch Lab kunnen kinderen zelf hun electronische circuits bouwen. Dat gaat heel makkelijk met een soort blokjes die op een moederbord kunnen worden geklikt en met kabeltjes met elkaar verbonden worden. Zo kunnen allerlei schakelingen worden gebouwd met verschillende functies. Leuk om te bouwen en om het werkende resultaat te zien. De schakelingen worden gemaakt aan de hand van duidelijke voorbeelden. Een aantal modules kunnen de kinderen zelf in elkaar zetten, zodat ze ook een idee hebben wat er in de blokjes zit. Een leuke en laagdrempelige manier om te experimenteren en te leren over de wereld van de electronica. Dit speelgoed vraagt om concentratie, constructieve vaardigheden, logisch denken, probleemoplossend vermogen (als een schakeling verkeerd is gemaakt) en geeft een eerste inzicht in de electronica.

Mijn Interactieve Video Microscoop (Vtech)

Verkiezing Speelgoed van het Jaar - Wetenschap en Educatie STEAM

Met deze interactieve videomicroscoop kunnen kinderen via filmpjes, plaatjes en teksten van alles te weten komen over de natuur en micro-organismen in het bijzonder. De informatie is afkomstig van BBC-series en staat garant voor kwaliteit. Kinderen kunnen een objectglas onder de lens van het microscoop leggen en vervolgens allerlei informatie over het onderwerp opzoeken en bekijken op het videoscherm van de microscoop. Daarnaast kunnen kinderen een aantal gerelateerde spelletjes spelen op het videoscherm of een quiz doen en eigen objecten bekijken en opslaan. Leuk voor kinderen die gefascineerd zijn door de (micro)natuur en daar alles over willen weten. Dit is vooral een manier om hier kennis over op te doen.

Publieksprijs Speelgoed van het Jaar

Vanaf vandaag t/m 30 oktober kun jij ook stemmen op deze winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Hiermee bepaal jij mee wie de Publieksprijs verdient. Daarbij maak je ook nog eens kans op mooie prijzenpakketten. Op 8 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.

Stem op de winnaars van de Speelgoed van het Jaar vakjury via speelgoedvanhetjaar.nl en bepaal wie de publieksprijs ontvangt en maak kans op een mooi speelgoedpakket.

Lees ook deze reviews over winnaars van het Speelgoed van jaar

Schrik niet! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.