Speelgoed van het Jaar - een kijkje achter de schermen

Speelgoed van het Jaar – een kijkje achter de schermen

Dit zijn drukke tijden in de speelgoedwinkels. Het grote speelgoedboek is al op de deurmat gevallen en de eerste verlanglijstjes voor de feestdagen zijn gemaakt. Met het grote aanbod aan speelgoed, is het soms niet meer te over zien. Daarbij komt de verkiezing van het Speelgoed van het Jaar op het juiste moment. Breng zelf je stem uit op speelgoed in verschillende leeftijdscatagoriën en maak kans op mooie prijzen.

Speelgoed van het jaar

Speelgoed van het jaar

Al sinds 1977 wordt er jaarlijks een Spel van het jaar gekozen. Deze verkiezing is in 2003 uitgebreid met speelgoed in verschillende leeftijdsgroepen. Elke leeftijd heeft een andere behoefte aan speelgoed. Want spelen in niet alleen een prettige tijdsbesteding, maar het prikkelt de fantasie en stimuleert verschillende vaardigheden. De jury kijkt hier dan ook uitgebreid naar, maar kijkt ook of het sluit aan op de belangstelling van de doelgroep, of het met zorg gemaakt, is een goed prijs heeft ten opzichte van de kwaliteit. 

De verschillende doelgroepen

klik hier om te stemmen

0 tot en met 3 jaar 
Voor een baby is de wereld nieuw en valt er nog veel te ontdekken. De aandacht van een baby wordt vooral getrokken door speelgoed met felle kleuren. Belangrijk is ook dat het speelgoed uit grote stukken bestaat, zodat de kleine knuistjes het goed kunnen vast pakken.

Rond het 2de levensjaar kan je kindje al meer fijnere grijp- en pakbewegingen maken. De oog-oor-hand coördinatie is dan ook soepeler geworden. Speelgoed met geluidjes, beweging en kleuren zijn daarom altijd bij deze doelgroep altijd erg populair.

klik hier om te stemmen

4 en 5 jaar
Een peuters en kleuters zijn nieuwsgierig, leergierig en ontdekkend. Graag doen ze de dingen het liefste zelf.  De motoriek is steeds fijner ontwikkeld en de voltooiing van de hersenontwikkeling maakt hen steeds beter in staat oorzaak en gevolg te bedenken en te overzien. Speelgoed dat populaire bij  deze leeftijdscatagorie geeft antwoorden, stimuleert antwoorden, bevredingd de nieuwsgierigheid of uitnodigt uit tot verdere exploratie van de uitdagingen van hun leefwereld.

Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet. Doordat ze ook naar de basisschool gaan zijn ze ook meer geintresseerd in leerdingen en -spellen.

klik hier om te stemmen

6 en 7 jaar
Kinderen van deze leeftijdsgroep zijn al meer competitief. Elkaar overtroeven in spelletjes vinden ze daarom ook erg leuk. Het spelen van spelletjes gaat op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten of binnen gebeurt met broertjes, zusjes en ouders of met vriendjes en vriendinnetjes maakt niet uit.

Kinderen van 6 en 7 jaar zijn leergierig en ontdekkend van aard en dit neemt steeds meer toe. Ze willen graag van alles onderzoeken en mee experimenteren. Je zou kunnen zeggen dat de wetenschap op deze leeftijd dan ook een rol speelt. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen. 

Lees hier meer over LOL Surprise Under Wraps en Poopsie Slijm Surprise – 2 van de genomineerde in deze categorie

klik hier om te stemmen

8 en 9 jaar 
Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of om ergens informatie over te vinden, zijn geschikt. Maar ook, poppen of auto’s uitstallen of constructiebouwwerken maken.Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Ook buitenspelen is belangrijk!

klik hier om te stemmen

10 en 11 jaar  Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of om ergens informatie over te vinden, zijn geschikt. Maar ook, poppen of auto’s uitstallen of constructiebouwwerken maken.Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Logisch redeneren wordt sterker en wordt ook erg graag in spelletjes, sommetjes, wiskundige raadsels ingezet. Ook buitenspelen is belangrijk!

Lees meer over Nintendo Switch Labo – een van de genomideerde

klik hier om te stemmen

12 plus
Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast bouwpakketten, technisch speelgoed en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen; de laatste jaren komen er steeds meer verschillende soorten puzzels.
Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt vaker door jongvolwassenen gedaan.

Omdat spelen voor alle leeftijden is, is er nu ook een categorie voor 18+

klik hier om te stemmen

Het speelgoed van de verschillende leeftijdscatagoriën wordt ingestuurd door de fabrikanten, waarna de jury het speelgoed beoordeelt. De jury bestaat uit mensen uit de speelgoedbranche, maar ook een pedagoog, ontwikkelingspsycholoog, journalisten en mamabloggers en vlogger OnneDi. Zo kijkt iedereen met zijn eigen kennisachtergrond naar het speelgoed. Iedereen kent punten toe aan het speelgoed en het speelgoed met de meeste punten wordt genomineerd.

Dit zijn de nominaties voor 2018

Stem en win

Ongeveer half augustus wordt het genomineerde speelgoed bekend gemaakt door de jury op de website van Het Speelgoed van het jaar. Daarna is het aan het publiek om de winnaar te bepalen. Van 5 september tot en met 4 november 2018 kan iedereen in Nederland stemmen op het speelgoed van zijn of haar favoriete speelgoed. Wie dat doet en de vraag goed oplost, maakt ook nog eens kans op mooie prijzen. Op 7 november worden de winnaars bekend gemaakt.

Een kijkje achter de schermen

Dit jaar geeft de jury een speciaal kijkje achter de schermen over hoe ze het speelgoed beoordelen en tot de nominatie komen. Je ziet het hier in dit filmpje.

Kleurwedstrijd

Leuk voor in de vakantie is om de kinderen lekker aan het kleuren te zetten met deze kleurplaat. Stuur de  kleurplaat in een voldoende gefrankeerde envelop of maak een foto en vul het formulier in op deze webpagina. Uit iedere leeftijdsgroep kiest de jury een winnaar en wint een mooi prijzenpakket. Je kunt hier de kleurplaat downloaden. Veel plezier met kleuren!

Lees ook het reglement stemmen en kleuren

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.