Workshop Nintendo Labo

Creatief gamen met Nintendo Labo

Nooit eerder hebben de dames interesse gehad in een spelcomputer en eigenlijk vonden wij dat ook wel prima. We hebben al een tablet, smartphone en sinds kort spelen ze ook spelletjes op TV. Er zijn dus genoeg ‘schermpjes’ in huis en eigenlijk willen we ook een beetje af van teveel ‘schermtijd’. Maar ze worden nu wat ouder en met name het spel Just Dance trekt erg hun aandacht. Dan komt de volgende vraag; voor welke console zullen we dan gaan? Die vraag is gistermiddag wel beantwoord, toen we een Nintendo Labo workshop mochten volgen. Niet alleen is de Nintendo Switch een ideaal spelcomputer, maar in combinatie met Nintendo Labo is gamen veel meer dan alleen maar een spelletje spelen.

Workshop Nintendo Labo

De Nintendo Switch

De Nintendo Switch is al langer op de markt. Deze console is een combinatie van een spelcomputer voor thuis en onderweg. Koppel de 2 Joy-Con controllers los van het schermpje en zet deze in de Nintendo Switch Dock. Daarmee is de spelcomputer aangesloten op je TV en kun je al je favoriete Nintendo spelletjes spelen. Alleen of samen met je vrienden en familie. Moet je weg, naar oma of je tante in Maasluis, dan klink je de controllers weer aan het Nintendo Switch scherm vast en speel je in de auto lekker verder. Ook zonder TV scherm bij oma, kun je nog steeds blijven spelen door de standaard uit te klappen. Geef een controller aan een je neefje of nichtje om samen of tegen elkaar te spelen op het scherm van de Nintendo Switch.

nitendo switch

De veelzijdigheid van deze spelcomputer spreekt mij zeker aan. Maar toch bleef de twijfel, omdat we eigenlijk willen dat onze kinderen zich ook creatief ontwikkelen en niet de hele dag naar een schermpje turen. Maar toen kregen we de uitnodiging om langs te komen bij Nintendo voor een workshop met de Nintendo Lab. Na het zien van het filmpje, dat in de mail werd meegestuurd, raakte wij (zowel de kinderen als wij als ouders) zeer enthousiast en melden we ons meteen aan.

Creatief gamen met Nintendo Labo

Vanaf morgen (27 april) komt Nintendo met 2 Nintendo Labo pakketten op de mark; een mixpakket met 5 verschillende kartonnen bouwplaten om je eigen Toy-Cons te bouwen en een robotpakket. Beide pakketten bevatten alles wat je nodig hebt om je Toy-Con tot leven te laten komen, inclusief de bouwmaterialen en relevante Nintendo Switch-software.

Nintendo Labo Mixpakket Nintendo Labo Robotpakket

Wat maakt Nintendo Labo nu zo bijzonder?

Zoals ik al schreef, raakte wij als ouders ook erg enthousiast bij het zien van het filmpje. En na de workshop is dat zeker niet minder geworden. Nintendo Labo bestaat uit kartonnen bouwplaten, gekleurde touwtjes en elastieken. Samen met de software voor in de Nintendo Switch zorgt dit voor uren creatief speelplezier voor je kinderen of jullie samen. Wat te doen met de bouwplaten wordt door de software op de Nintondo Switch stap voor stap uitgelegd.

Door deze simpele uitleg met tekst en plaatjes kunnen zelfs de jongste bouwers er al mee aan de slag en is het Mixpakket al geschikt vanaf 3+. Als de bouwwerken af zijn, kunnen de Joy-Con en het scherm worden geplaatst in de daarvoor bestemde vakjes. Zo komen de spelletjes 3D tot leven. Natuurlijk kun je het karton versieren met stiften, verf, stickers, glitters en noem maar op versieren. Er is zelfs een Nintendo Lavo decoratieset verkrijgbaar. Een set bestaat uit 2 verschillende rollen plakband, 2 sjabloonvellen en 2 stickervellen, met onder andere oogjes, om jouw Toy-Con helemaal eigen te maken.

Maar na het bouwen en versieren houdt het spelen en leren natuurlijk niet op. Nu begint het eigenlijk pas echt. Al tijdens het bouwen ontdek je hoe de achterliggende technologie werkt. Maar je kan ook verder gaan en zelf nieuwe manieren uitvinden om met iedere Toy-Con te spelen.

Uit een van de bouwplaten kun je bijvoorbeeld een volledig werkende piano met dertien toetsen maken. Als het Nintendo Switch-systeem gecombineerd wordt met de rechter-Joy-con komen muzikale akkoorden tot leven. Tijdens het spelen detecteert de infrarood bewegingssensor in de rechter-Joy-Con welke toetsen worden ingedrukt. Deze worden daarna direct afgespeeld door middel van de ingebouwde speakers van het gamesysteem. Opkomende muzikanten kunnen ook experimenteren met hun eigen muzikale creaties.

Nintendo Labo Piano

In Nintendo Labo vind je ook een geheime kelder, ook wel de Toy-Con Garage. Hier kun je helemaal zelf aan de slag gaan met je Toy-Cons. Met behulp van een duidelijke uitleg neem je zo de eerste stappen in het programmeren. In onderstaand (Engels) filmpje kun je zien welke mogelijkheden dat allemaal biedt en hoe leerzaam deze optie is.

Nintendo Labo – Mixpakket

Met het mixpakket kun je heel veel verschillende Toy-Con bouwen. In totaal bevat de kit 28 kartonnen bladen, waaruit je alle onderdelen kunt uitdrukken. Maak je eigen Toy-Con-modelauto, Toy-Con-hengel, Toy-Con-huis, Toy-Con-motor en Toy-Con-piano. Met je Nintendo Switch kun je met elke Toy-Con weer een ander spel spelen.

Hou je van racen, dan kun je het circuit op met de Toy-Con-motor. Met de Toy-Con-hengel haal je de grootste vissen uit de zee, maar laat ze niet ontsnappen. De muziekliefhebber kan op Toy-Con-piano al zijn eigen muziek componeren. In het Toy-Con-huis woont een lief diertje die je goed moet verzorgen.

  

Nadat we tijdens de workshop onze eigen modelauto hadden gebouwd en versierd, kwamen ook alle andere Ton-Cons op tafel en mochten ze uitgebreid uitgetest worden. Ook werden de modelauto’s onder een grote black-box geplaatst en kon de infrarood camera worden uitgeprobeerd. Op de vraag welke Ton-Con ze het leukst vonden, kon er eigenlijk niet gekozen worden en vonden ze ze allemaal even leuk.

De Nintendo Labo Mixpakket is vanaf 27 april verkrijgbaar voor €69,99

Nintendo Labo – Robotpakket

Het andere pakket waar Nintendo Labo de Europese markt mee gaat bestormen is het robotpakket. Hierin vind je 19 kartonnen bladen, gekleurde touwtjes, straps en elastieken om je eigen robot outfit te bouwen. Door de Joy-Con controllers te plaatsen in de bril en de rugzak, kun je robot op het scherm laten lopen, vliegen, laten veranderen in een auto en natuurlijk alles stuk slaan.

Nintendo Labo Robot Nintendo Labo Robot

Ook dit pakket was een groot succes tijdens de workshop. Waar eerst de jongens stonden te dringen om als eerste het pak aan te mogen, wilde mijn dames het zeker ook wel proberen. Ze kregen duidelijk instructies over hoe ze als een robot moesten bewegen en gingen daarna helemaal los. Het stuk stompen van de gebouwen en ufo’s gaf ook wel een voldoening en kan een goede uitlaatklep zijn voor jongeren.

Dit spel is voor 7+ en voor €69,99 verkrijgbaar bij onder andere Bol.com, MediaMarkt en diverse speelgoedwinkels.

Kritische Noot

Toen ik de prijs hoorde van het pakket moest ik wel even slikken. €70-€80 is natuurlijk wel een hoop geld voor wat kartonnen bouwplaten, elastiekjes en touwtjes. Maar wat ik daarbij vergat is natuurlijke dat je naast de bouwplaten en andere benodigdheden, is dat je natuurlijk ook het spel koopt. Een nieuwe spel voor de Nintendo Switch kost toch ook snel al €55. Een andere vraag die in mij opkwam, was hoe lang gaat het karton mee. Een beetje ruw spelen en je bouwsel scheurt of deukt. Maar dat viel mij alles mee. Na 1 uur spelen tijdens de workshop waren alle bouwsel nog intact. Wellicht dat Nintendo later nog wel komt met reserve bouwplaten. Op Internet kwam ik al wel een pdf bestand tegen met de lay-outs van de bouwplaten. Een handige papa of mama maakt dan zo het reserve onderdeel. Tot slot is het bouwen en versieren maar een eenmalig ding natuurlijk, maar heeft het spel verder wel uren speel- en programmeer plezier.

Dankjewel Nintendo voor de geweldige middag die de meiden (en wij als ouders ook) hebben gehad. Nintendo Labo opent weer een hele nieuwe dementie in het spelen met een spelcomputer. Thuis gekomen zijn meteen de spaarvarkentjes stuk geslagen om te kijken hoe lang ze nog moeten sparen voor een eigen Nintendo Switch 😉

Note; de Nintendo Labo is vanaf 27 april verkrijgbaar in Nederland. Als je online je (pre-)bestelling doet, hou er dan rekening mee dat je het pas 28 april in huis hebt ivm Koningsdag.

Spread the love

14 thoughts on “Creatief gamen met Nintendo Labo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.