nausicaa aquarium

Nausicaá – het aquarium dat het omrijden waard is

Een paar weken terug hadden de meiden een paar extra studiedagen op school. We besloten deze dagen te gebruiken voor een mini-vakantie naar de kust van Noord-Frankrijk. In het historische Bourlogne-sur-mer is vorige maand een nieuwe gedeelte geopend van het Aquarium Nausicaá. Daarmee is het nu het grootste aquarium van Europa en dus een bezoekje waard.

nausicaa aquarium

Mini vakantie naar Boulogne-sur-mer

Als er een uitje is waar ik de meiden altijd voor warm krijg, is het wel een bezoekje aan het aquarium. Toen ik hoorde van de heropening van Nausicaá in Frankrijk, kwam deze meteen op onze must-go-to lijstje. De extra studiedagen op school, maakte een perfecte mini-vakantie naar Boulogne-sur-mer. Het is voor ons ongeveer 3,5 uur rijden, dus net iets te ver voor een dagje op en neer. We verbleven daarom in een appartement van Holidays Suites in Equihen-Plage (Hardelot) met uitzicht op zee en hadden zo ook even wat tijd om in de geschiedenis van Boulogne-sur-mer te duiken en te genieten op het strand van Wimereux.

Holidays Suites in Equihen-Plage (Hardelot) Holidays Suites in Equihen-Plage (Hardelot) Holidays Suites in Equihen-Plage (Hardelot)

Nausicaá – het grootste aquarium 

Het aquarium Nausicaá bestaat sinds 1991, maar in april ontving ik een persbericht dat het tijdens Pinksteren na een grote verbouwing opnieuw openging. Tijdens deze verbouwing is er een nieuw bassin gebouwd met maar liefst 10.000 m3 oftewel tien miljoen liter water. Ook het aantal te bewonderen dieren in Nausicaá is met 22.000 stuks omhoog gegaan naar 60.000, verdeeld over twaalfhonderd verschillende soorten zoals pinguïns, kaaimannen, leguanen, zeeleeuwen, haaien, roggen en vele andere soorten vissen. In het aquarium zijn er 2 exposities te bezoeken en samen zorgen zij voor een dagvullend programma voor jong en oud.

 

Op volle Zee

De nieuwe expositie Op volle Zee neemt je mee naar een het eiland Malpelo. Malpelo is een klein onbewoond en grotendeels onbegroeid eiland in de Grote Oceaan ongeveer 500 kilometer ten westen van Buenaventura, Colombia. Hier is nog veel ongerepte zee te vinden. Het lijkt een klein eilandje, maar onder het water opervlakte zijn grote rotspartijen te vinden met veel grotten waar de zeedieren kunnen schuilen en ongestoord kunnen leven. Het is een laatste stukje onverkend gebied van onze planeet.

Aan het begin van de expositie neemt een roltrap je meteen de diepte van de zee in en ga je van 200 meter tot maar liefst 1000 meter de onderwaterwereld in, waar hele kleine vissoorten een enorme voedingsbron zijn voor soms gigantisch andere grote zeedieren.

 

Deze expositie is gebouwd rondom het enorme nieuwe bassin. Her en der kun je al een blik hierin werpen door de diverse ramen van enorm heldere glas. De haaien, mantaroggen en nog heel veel andere diersoorten zwemmen er in de rondte. Natuurlijk is er ook veel informatie te vinden over de flora en fauna rondom Malpelo. Naast de aquariums zijn er ook veel leuke (interactieve) activiteiten voor de kinderen. Ze vervelen zich geen moment.

 

De expositie eindige met een enorme tunnel van 18 meter die onder het bassin door loopt. Zo zwemmen de haaien en andere vissen vlak boven je hoofd langs. Aan het einde van de tunnel kom je in het theater met een enorme glazen wand van 20 bij 5 meter! De kijk in het bassin is hier echt ongelofelijk en kun je uren naar blijven kijken. Over een tijdje zullen in het bassin ook de hamerhaaien losgelaten worden. Ze zijn er wel, maar helaas nu nog in quarantine. We konden ze alleen zien vanaf de bovenkant van het aquarium.

  

Over kusten en mensen

In de oudere expositieruimte van Nausicaá staan de kuststroken van onze wereld centraal, en de manier waarop het leven van de mens ook hier een invloed heeft op de ecologische verhoudingen. Deze expositie neemt je ook mee langs de zeeleeuwen, pinguïns, haaien, schildpadden en ook krokodillen. Net als bij de andere expositie kunnen kinderen hier van alles doen en zien. Maar de zeeleeuwen show was zeker een van de hoogtepunten van de dag. Maar ook ons bezoek aan de nagebouwde vissersboot was een spannende ervaring. Op de grote videoschermen op de burg van het schip zie je opeens een flinke storm opkomen. Door de losse delen dein je letterlijk mee en slaat het water je om de oren. Erg indrukwekkend!

Praktische Informatie

Adres: Boulevard Sainte-Beuve 62 200 Boulogne-sur-mer (365km vanaf Utrecht)
Openingstijden; 30 juni tot 31 augustus Iedere dag van 9.30 tot 20.00 u.
Zaterdag 14, 21, 28 Juli, 4, 11 en 18 Augustus zelfs tot 22.00 u.
Kosten€25,90 Volwassenen / €19,50 Kind (korting indien online gekocht –> koop je kaartje hier)
Parkeren; gratis
Duur; minimaal 4,5 uur

Onze ervaring

Toen we werden uitgenodigd om langs te komen, werd ons gezegd dat we er wel een hele dag voor moesten uittrekken. Na onze uitjes naar SEA LIFE leek mij dat wat veel, maar niets was minder waar. We kwamen rond 10.30 aan in Nausicaá en hebben als eerste de nieuwe tentoonstelling bekeken. Daar alleen deden we al ruim 1,5 uur over. Tussen de 2 exposities vind je een restaurant, waar we lunchte met uitzicht op het strand en de zee.

Na de lunch gingen we naar de tweede expositie, maar liepen eerst een rondje langs de Zuid Afrikaanse pinguïns. We waren ruim om tijd voor de trainingssessie van de zeeleeuwen. We mochten zien hoe de trainers de zeeleeuwen diverse medische oefeningen doen waarbij de verzorgers tracht de tanden van de zeeleeuwen te poetsen, hun hartritme te checken, kleine blessures te verzorgen of zelfs een echografie te maken. Om in beweging te blijven krijgen ze ook dagelijks een spelprogramma voorgeschoteld en oefenen ze hun acrobatische salto’s.

Wij hebben echt een topdag gehad! Zoveel gezien en geleerd over de oceanen en het leven daarin. Het was ruim na 16.30 toen we het aquarium verlieten. De meiden vonden het geweldig en vroegen de volgende dag alweer wanneer we nog eens terug gaan. Door de 3,5 uur rijden is het goed te doen voor een lang weekend of om een extra stop te maken, deze zomer op weg naar Zuid Frankrijk of terug naar huis.

Blijf zeker een paar dagen in Boulogne-sur-mer en bezoek de Opal kust. Hier zijn de prachtigste stranden en leer over de geschiedenis van de omgeving. Zowel Julius Caesar als Napoleon hadden hier hun kamp in de hoop Engeland te veroveren. Je kunt namelijk vanaf het strand de witte rotsen van Dover zien liggen.

Ga jij wel eens een dagje naar het aquarium?

Spread the love

19 thoughts on “Nausicaá – het aquarium dat het omrijden waard is

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.