Kids | Nationale Voorleesweek – Voorlees Tag

nationalevoorleesdagen2016img-header-2016Gisteren is de Nationale Voorleesdagen 2016 begonnen en vanochtend werd Kleine Zus op haar creche voorgelezen voor een heuse politieagent! Hij las de boeken De Krokodil die niet van water hield en het prentenboek van 2016 We hebben er een geitje bij.
Weer twee hele leuke prentenboeken om voor te lezen aan je kinderen. Elk jaar brengt het committee van de Nationale Voorleesdagen een Top 10 uit van de leukste prentenboeken. Zie hier welke dit allemaal zijn voor 2016.

home2-test1

Dat voorlezen heel belangrijk, maar voornamelijk ook heel leuk is, dat weten we allemaal. Mijn beide meiden vinden het nog steeds een groot feest om voor het slapen samen in bed of gezellig samen op de bank te kruipen en dan lekker voorlezen. Op de site van de Nationale Voorleesdagen zijn een aantal handige voorleestips te vinden.
De iPad kan deze taak af en toe van ons overnemen, want een heleboel leuke prentenboeken zijn er nu ook te vinden in de Apple Store en Google Play! Ook We hebben er een geitje bij is te vinden in de Apple Store en Google Play! En als je nu de mini-uitgave van We hebben er een geitje bij koopt voor €4,95, dan krijg je daar een code bij om in de app ook een filmpje van dit prentenboek, ingesproken door Georgina Verban, te downloaden. Heel fijn voor achter in de auto of als je staat te koken,

Omdat ik de laatste tijd verschillende TAGS voorbij zag komen, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een Voorlees Tag te maken, Nu bleek Mama Maike vorig jaar al hetzelfde idee te hebben gehad en al een Voorlees Tag te hebben bedacht. Deze vul ik deze graag in. Wie doet er mee? Als je hem invult, wil je dan laten weten aan Mama Maike, dat vind ze erg leuk om te lezen. En ik trouwens ook!

VOORLEES TAG

1. Hoe vaak lees je voor?
Voor het slapen gaan is een vast moment om voor te lezen. 

2. Wat is je favoriete voorleesboek?
 Mijn favoriete voorleesboeken, is een boekenserie uit mijn eigen jeugd; Wiele Wiele Stap, Stappe stappe step en Ik en Jij Spelen Wij van Miep Diekmann & The Tjong Khing. Hieruit ben ik zoooo vaak voorgelezen, dat ik de rijmpjes allemaal nog uit mijn hoofd ken. Ik ‘las’ Wiele Wiele Stap altijd voor als de meiden op de commode lagen. Zij met het boekje in hun hand en ik hoefde de tekst niet te lezen, om het te kunnen voorlezen. Het fijne van deze boeken vind ik ook de rijm. Dat leest gewoon lekkerder voor, omdat je al een beetje kunt voorspelen hoe de zin gaat lopen.

Wiele Wiele Stap Stappe Steppe Stepik en jij spelen wij

3. Wat is het favoriete voorleesboek van je kind(eren)?
We lezen voornamelijk nog veel prentenboeken voor, omdat die de juiste lengte hebben voor de spanningsboog van Kleine Zus. Voor Grote Zus ook vaak een goede oefening in het lezen. De favoriete voorleesboeken zijn al jaren Mama Kwijt, Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft en Ik zou wel een kindje lusten.
Dit jaar kreeg Kleine Zus van de Sint het boek Wat een Pech, Mijn Naam is Weg en dat is ook een van haar favoriete van het moment.

mama kwijt molletje - Copy ik zoau wel een kindje lusten - Copy

4. Waar werd je als kind het liefst uit voorgelezen?
Zoals ik al eerder noemde, waren dat de boeken van Wiele Wiele Stap. Maar natuurlijk ook Jip en Janneke (wie niet). Qua Prentenboek kan ik me het boek Er ligt een Krokodil onder mijn bed en Hommelbeer nog heel goed herinneren. Mijn vader hield erg van voorlezen, dus we zijn absoluut niets te kort gekomen. Toen ik wat ouder was, las hij graag voor uit de boeken van Roald Dahl. Maar daar zijn mijn meiden nu nog iets te jong voor.

er ligt een krokodil onder mijn bed  hommelbeer

5. Hoe lees je voor?
Als ik voorlees probeer ik wel zoveel mogelijk met stemmetjes voor te lezen of met bijgeluiden, zoals het kloppen op het bed als er op een deur geklopt wordt. Ik maak het daarbij niet te eng, want de meiden moeten daarna nog wel rustig kunnen slapen ;D

6. Waar lees je voor?
Gezellig met z’n drieetjes in het bed van Kleine Zus. Grote Zus heeft een hoogslaper, dus dat is wat lastig. Nu Grote Zus kan lezen, leest zij meestal het tweede boekje voor.
Maar overdag kruipt Kleine Zus ook nog graag bij me op de bank met een boekje

7. Wat is je voorleestip?
Wordt lid van de bibliotheek. Zo kun je nog meer verschillende boeken voorlezen en uitproberen. Een tripje naar de bibliotheek is vaak al een feest op zich. In de bibliotheek is er naast heel veel boeken natuurlijk ook leuk speelgoed. Ze kunnen zich daar uitstekend vermaken en ik lees dan een van de laatste tijdschriften. Ook heeft de bibliotheek vaak leuke activiteiten. Bij ons wordt er bijvoorbeeld elke woensdagmiddag voorgelezen door een van de bibliotheek mevrouwen.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er vaak ook extra leuke activiteiten in de bibliotheek te doen, dus check vooral even hun website. En mocht je nog geen lid zijn van de bibliotheek, doe dat dan ook vooral deze week, want dan krijg je het geitje van We hebben er een geitje bij cadeau.
Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap van de bibliotheek ook gratis. Geen enkele reden dus om het niet te doen.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.