Herfstvakantie in Leiden, wat is er te doen?

Herfstvakantie uitjes Leiden eoNog maar een paar nachtjes en dan begint de Herfstvakantie. Het weer kondigt de Herfst in ieder geval al aan en we hebben echt afscheid genomen van de zomer. Het wordt ook weer een stuk kouder en natter. Grote kans dus dat we volgende week opzoek moeten gaan naar leuke activiteiten binnen. Hierbij een aantal leuke tips om een dagje naar Leiden en omgeving te komen.

T-rex in Naturalis en ontdek Leiden

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat Leiden er een nieuwe wereldberoemde inwoner bij heeft. Eind augustus kwam Trix aan en is nu te bezichtigen in Naturalis.

Superleuk uitje voor deze vakantie, want met een speciaal T.rex treintje kun je ook meteen Leiden verkennen. De treintjes rijden een vaste route langs allerlei bezienswaardigheden in de binnenstad. Er zijn tien vaste haltes en je kunt bij elke halte op- en afstappen. Een kaartje kost € 1,- per persoon en is de hele dag geldig. Doordeweeks rijden de treintjes van 11.00 tot 18.00 uur en in weekenden en schoolvakanties van 11.00 tot 19.00 uur.

Nationale Archeologiedagen in het Rijksmuseum van Oudheden

Leiden kent veel leuke museums, waar overal veel te doen is in de Herfstvakantie. Dit jaar vallen de Nationale Archeologiedagen (14, 15 en 16 oktober) in de vakantie. Natuurlijk is dan het Rijksmuseum van Oudheden de plek om naar toe te gaan. Zo kun je er een Romein zijn voor een dag. Verdien stempels in je Romeinse Paspoort en ga op de foto als echte Romein.
Maar ook zijn er leuke familierondleidingen, langs Romeinse keizerbeelden, eeuwenoude zwaarden en munten valt er van alles te ontdekken over bijzondere Romeinse vondsten uit Nederland. (11.00, 12.30 en 14.00 uur.) En is er een proefcollege van de MuseumJeugdUniversiteit op 16 oktober over Romeinse gladiatoren. Wie waren ze, wat aten ze en waar trainden ze? En waarom eigenlijk?
Voor de familierondleiding of het proefcollege moet je je vooraf wel even aanmelden.

Romein in één dag

Na afloop kun je achter het RMO heerlijke koffie, vers gebakken taartjes en goed belegde broodjes vinden bij het Koffiehuisje. Een echte oase van rust in het hartje van Leiden.

koffiehuisje koffiehuisje

Volkenkunde Museum met een kussengevecht

Morgen opent de nieuwe tentoonstelling WERELD VOL VEREN in het Volkenkunde Museum. Tijdens de vakantie van 15 t/m 30 oktober (dus ook in herfstvakantie in Nederland Zuid) de kun je allerlei creatieve workshops volgen. Denk aan een Verenschilderij maken of een Rietjeshoofdtooi. Ook is er een Speurtocht met verrekijker en de verrekijker krijg je er gratis bij. Bekijk hier het hele programma.

Helemaal passend in het thema Veren vindt er op 15 oktober een echte kussengevecht plaats in de tuin van Museum Volkenkunde. Iedereen mag meedoen, dus breng je eigen, zachte (!) kussen mee!

Gratis toegang tot het treinmuseum

In de herfstvakantie zijn er speciale ‘Knuffeldagen’ in het treinmuseum. Neem je lievelingsknuffel mee en je mag gratis naar binnen. In dit museum leer je alles over treinen. Doe de speurtocht of stap met je knuffel op de stoomtrein en maak een mooie treinrit langs het Valkenburgse Meer.
Ga na afloop ook zeker even langs bij Brasserie Buitenhuis voor een lekker drankje op het heerlijke terras met een mooi uitzicht op het Valkenburgs meer. De kinderen kunnen lekker spelen op het strandje en de omheinde speeltuin. En binnen kan er gekleurd worden, want er zijn kleurtjes en kleurplaten genoeg!
Header website Buitenhuis

Zelfpluk bij de Olmenhorst

De Olmenhorst opent dit najaar alweer voor de 23e keer de appel- en perenboomgaard voor de Zelfpluk! Van 17 september tot en met 30 oktober (of tot de oogst op is) kun je zelf je biologische appels en peren komen plukken. Tijdens de zelfpluk ben je op woensdag- en vrijdagmiddag en zaterdag en zondag de gehele dag welkom Tijdens de herfstvakantie van regio Noord en regio Midden kan er zelfs elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur geplukt worden.
Peren kunnen, met uitzondering van de herfstvakantie, alleen in het weekend worden geplukt.

Uiteraard kun je daarna thuis gezellig samen een appeltaart bakken of appelmoes maken.

Beleef en Beweegweek

Blijft de regen weg en wil je er lekker er buiten op uit, ga dan een kijkje nemen in de Tuin van de Smit in park Cronensteijn (Leiden) Hier worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd in de natuur. Kom bijvoorbeeld voor een Freerun of Obstacle course, een Herfst-verrassingtocht of een Paddenstoelen-excursie. Ook kun je komen vogelsspotten en mag je met je modderlaarzen fikkie stokken en survival-knutselen. Kijk snel in het programma wanneer er wat te doen is. Voor sommige activiteiten moet je je wel vooraf even aanmelden.
Beleef en beweegweek Beleef en beweegweek

Voor meer leuke tips voor de herfstvakantie kijk op Kidsproof Leiden

Wat zijn jullie voor de herfstvakantie?

Spread the love

2 thoughts on “Herfstvakantie in Leiden, wat is er te doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.