Zomerdoel - leren fietsen

Zomerdoel; Leren fietsen – de voorbereidingen

Deze zomervakantie hebben we ons een paar doelen gesteld. Zo is het plan de tuin aan te pakken, het dakterras en Kleine Zus te leren fietsen. Ze is nu 4 jaar en past bijna niet meer in het stoeltje bij mij achterop de fiets. Het wordt dus de hoogste tijd dat ze gaat leren fietsen – zonder zijwieltje. Maar voordat we gaan beginnen hebben we eerst de nodige voorbereiding getroffen.

Zomerdoel - leren fietsen

Kleine Zus is niet te snelste met nieuwe ontwikkelingen. Ze doet het graag op haar eigen tempo en laat zich daarin niet graag sturen. We hebben heel wat geduld moeten hebben voordat ze ging praten en zindelijk werd. Laatst las ik ergens dat kinderen tussen 4-5 toe zijn om zelf te leren fietsen. Omdat ze bijna 5 is, zijn we alvast maar begonnen met de voorbereidingen. Ten eerste is het belangrijk dat ze het zelf graag wil.

Oefenen

We hebben al een tijdje een fiets met zijwieltjes in de tuin staan, maar daar kijkt ze eigenlijk niet naar om. Ze pakt veel liever haar step om buiten te gaan spelen. Het was dus de hoogste tijd om haar meer op de fiets te krijgen. Een paar weken terug waren we in de Eemhof van Centre Parcs, waar we voor het weekend fietsen huurde. In plaatst van een zitje achterop mijn fiets, mocht ze zelf ook een fiets uitzoeken. Apetrots reed ze op haar rode fiets het Cycle Centre uit. Het hele weekend had ze de grootste lol en deden we wedstrijdjes wie het hardst kon fietsen. Met tegenzin moest ze haar fiets aan het einde van het weekend de fiets weer inleven.

  

Een nieuwe fiets

Thuis gekomen wilde ze toch wel graag op haar eigen fiets fietsen. Deze bleek echter toch wel een beetje te klein geworden te zijn voor haar. Omdat er een fietsenmaker zit, op de hoek bij de supermark, gingen we daar eens kijken voor de juist maat fiets voor haar. Ik had op het internet al een beetje zitten speuren naar de juiste maat voor haar. Maar voor de zekerheid wilde ik het toch even met eigen ogen zien en mij goed laten voorlichten.

Kinderfietsen worden aan de hand van de wielmaat (in inch) gecategoriseerd. Zo zijn er de fietsen voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud met een wielmaat tussen de 12 en 18 inch.

GHOST POWERKID KINDERFIETS 16" WIT (2017)We kwamen uit op 16 inch. Om de voorpret te vergroten mocht ze zelf een nieuwe fiets uitzoeken. Waar ik dacht dat ze wel voor een roze fiets zou kiezen, wilde ze toch liever een witte met blauwe en roze figuurtjes erop. Ook wilde ze heel graag een mandje en zijwieltjes. We bestelde deze bij Bikester en een paar dagen later lag er een groot pakket op haar te wachten. De fiets zat in losse onderdelen in de doos en samen met haar vader hebben ze zelf de fiets helemaal in elkaar te zetten.

   

Apetrots is ze op haar nieuwe fiets, maar de zijwieltjes mogen er nog niet af. Misschien ook maar goed, want zo kan ze een beetje wennen aan de hoogte van de fiets, het stuur, de trappers en heel belangrijk, de remmen.

Veilig fietsen met een fietshelm

Nu heeft ze nog de zijwieltjes op haar fiets en valt ze niet zo snel op. Maar voor als we echt gaan oefenen, hebben we ook al een goede helm voor haar gevonden. Deze hadden we al een tijdje terug samen uitgezocht bij MyNutty. In deze webshop vind je heel veel verschillende soorten fietshelmen van het populaire merk NuttyCase. Het werd een mooie roze kinderhelm met bloemetjes. Deze helmen zijn special voor baby’s en kinderen. De helmpjes zijn al verkrijgbaar vanaf 47cm en ze hebben heel veel leuke diverse printjes. Wist je dat ze ook matching fietshelmen hebben voor jezelf en je kind? Kun je samen op de fiets twinnen en meteen het goede voorbeeld geven.

Fietsvest

De belangrijkste voorbereiding zijn getroffen, ze wil graag fietsten, ze heeft de juiste fiets en een mooie helm voor op haar hoofd. Nu is het een kwestie van oefenen. Van een vriendin hebben we een speciaal vest mogen lenen. Het verstelbare BikyBiky vestje heeft een stevig handvat op de rug, zodat kan de begeleider rechtop blijven lopen! Dat scheelt een hoop rugpijn. Door het handvat kan je je kind ook meteen een beetje rechtop de fiets houden. Het lijkt mij dus ideaal.

5 tips om te leren fietsen

Op het internet kwam ik nog een paar andere waardevolle tips tegen om je kindje te leren fietsen;

 • In plaats van het Biky Biky vestje kun je ook een lange sjaal gebruiken. Deze onder de armen door en zo je kindje op de fiets goed vasthouden.
 • Voordat je kindje begint met zelf trappen op de fiets, is het aan te raden eerst een paar keer goed afzetten en zo de fiets in balans houden en alleen te concentreren op het sturen. Gaat dat goed, dan kunnen de voetjes op de trappers en fietsen ze zo weg
 • Ter voorbereiding op het fietsen en in het verlengde dan het vorige puntje; al vroeg beginnen met een loopfiets
 • Een wasknijper in de kraag. Dit geeft je kind het zelf vertrouwen dat je hem of haar nog vast hebt. Een beetje zoals het veertje van Dombo 😉
 • Voordat je begint met fietsen, leg ook goed uit hoe te remmen!

Hoe heb jij of  jouw kindje leren fietsen?

Uitgelichte foto is van Shutterstock

Spread the love

21 thoughts on “Zomerdoel; Leren fietsen – de voorbereidingen

 • Wij renden er achteraan! Maar inmiddels heb ik begrepen dat je beter een loopfiets kunt geven dan zijwieltjes. Omdat ze met een loopfiets beter leren hun evenwicht te bewaren, en dat dit daarom beter voorbereid op echt fietsen.

  Superleuk doel trouwens voor de zomervakantie. Aan het eind kan ze het vast!

 • Wat een goede tips! Voor ons nog wel een beetje vroeg gezien de dame nog geboren moet worden. Maar ik kijk nu al uit naar de dag dat we haar mogen gaan leren fietsen!!

 • Ik weet nog goed dat mijn papa een oude bezemsteel aan de fiets vastgemaakt had zodat hij me kon begeleiden, maar soms liet hij los zonder dat ik het doorhad.

  Mooie fiets heeft ze gekozen!

 • Een van de zomerdoelen is mijn zoontje leren fietsen zonder zijwielen. In Amsterdam hebben helaas niet geen zomervakantie (dit is de laatste week!) en daarna gaan we lekker oefenen. Heel veel zin in!

 • Och wat leuk als je dat ziet gaan. Ik heb leren fietsen met zijwieltjes en vervolgens zonder wieltje en een stevige zet van m’n vader. Wel een paar keer onderuit gegaan maar ach!

 • Ik heb geen kinderen. Dus heb totaal geen idee hoe ik dit zou moeten aanleren. misschien door het te leren met een spel of zo. Maar zelf fiets ik niet graag.

 • Mijn oudste fietste met 2,5 al zonder zijwieltjes. Die hebben er zelfs nooit onder gezeten… maar… mijn jongste is nu 3 en pijnst er nog niet over. Hij zit sinds kort op een loopfiets, maar heeft nog helemaal geen kracht om een trapper rond te krijgen. Terwijl op het schoolplein de 3 jarigen vrolijk rondfietsen. Maar 4-5 jaar zeg jij, dus ik hoef me nog geen zorgen te maken 😉

  • snoetenpoetser says:

   Nee zeker niet hoor. Bij ons in de kleuterklas zijn de meeste 4 en 5 jarigen ook nog aan de zijwielen. Meestal komt het “ineens” Dat zie ik met een hele hoop dingen gebeuren. 😉

 • snoetenpoetser says:

  Mijn jongste (nu 4)heeft voor zijn 3e verjaardag een loopfiets gekregen. Maandenlang keek hij er niet naar om, want hij wilde liever op zijn vertrouwde loopkar blijven rijden. Die was inmiddels wel echt op. Dus de enige manier om hem de interesse te wekken voor zijn mooie loopfiets was door alle andere voertuigen weg te doen. En ja hoor, binnen no time zat ie trots op zijn loopfiets en hij wilde er ook meteen niet meer vanaf. Nu heeft hij er ook een gewone fiets met zijwielen bij en ook dat heeft even geduurd voordat daar de interesse in kwam.
  Bij mijn oudste (nu 6,5) was het net dat ene zetje overtuigingskracht. Al meer dan een jaar fietste hij op zijn grote jongensfiets met zijwielen. Maar voor het goede was deze eigenlijk ietsje te hoog, hij kon net met zijn voeten de grond raken. We hebben toen hij 5 was het kleinere fietsje erbij gepakt en daar de zijwielen vanaf gehaald en zijn grote fiets “verstopt” Hij moest nu wel oefenen zonder, als hij wilde fietsen. Hij merkte toen dat hij niet bang hoefde te zijn om te vallen omdat hij met zijn voeten sneller op de grond stond. En wat was ie blij en trots toen hij zonder zijwielen kon fietsen. Hij ging ook echt als een malle ervandoor, en al heel snel kon hij ook op zijn grote fiets. Nu fietst hij al een jaar zelf mee naar school. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.