Spelletjes voor onderweg, wie kent ze nog?

Spelletjes voor onderweg, wie kent ze nog?

“Is het nog ver?”. Dit hoor je vaak tijdens lange autoritten op de snelweg. Natuurlijk zijn er de tablet en smartphone om mee te spelen. Maar vroeger, toen die niet bestonden, vermaakten we ons toch ook prima in de auto? Wat waren ook weer die spelletjes die we onderweg deden?

Spelletjes voor onderweg, wie kent ze nog?

Afgelopen zomer hebben we weer een lang autorit gemaakt van huis naar camping Lago Maggiore. Het was best een heel eind voor de kinderen. Een filmpje kijken of spelletjes spelen is wel leuk, maar ook dat gaat op een moment vervelen. Daarom verzonnen we een paar andere spelletjes voor onderweg.

Improvisatie is het leukste!

Je kunt improviseren en, uitgaande van een letter van het alfabet, op zoek gaan naar een dier, een bedrijf, een groente, een beroemd persoon en een stad die met deze letter begint. Voor de kleintjes kun je voor het gemak beginnen met een lettergreep. Zo imoproviseren wij ook vaak onze eigen autobingo. Kruis 10 vrachtwagens af, 9 rode auto’s, 8 caravans, 7… enz enz. Je kan er helemaal je eigen invulling aangeven. En is er een bingo, dan hebben ze een ijsje verdiend bij het eerstvolgende tankstation.

Educatief en leuk!

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en je verbeelding, kun je raadsels bedenken. Bijvoorbeeld een personage of object raden door vragen te beantwoorden of bestaande spelkaarten te gebruiken. Kies wel een onderwerp aangepast aan de kennis van de kleintjes of, waarom niet, gekoppeld aan de bestemming. Spelenderwijs leren ze dan meer over het land of de plaats waar ze heengaan. Er zijn tegenwoordig ook uitwisbare stiften te koop waarmee kinderen de autoraampjes als een schilderij kunnen versieren. Met krijt of op waterbasis laten ze geen sporen na. Geef de kinderen een doek om te kunnen wissen, te corrigeren en opnieuw te beginnen, en je hebt gegarandeerd een moment van rust!

Shutterstock

Ravotten op de parkeerplaats

Omdat je tijdens de reis een aantal pauzes moet nemen om te eten, of als de bestuurder gewoon de benen even moet strekken, is dit het goede moment om de kinderen te laten rennen. Neem gerust een bal mee, of stop in de buurt van een speeltuin om ze een beetje te laten ravotten. Wie weet heb je dan tijdens het volgende stukje van de reis een beetje rust vanwege een onverwacht dutje!


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.