Begint je kind steeds vaker om een telefoon te vragen? Als ouders kun je er op een gegeven moment echt niet meer omheen: de eerste telefoon. Wanneer jij en je partner besluiten om je kind een eerste toestel te geven, dan is het goed om je kind hier wel op voor te bereiden. Er zijn een aantal tips die daarbij goed van pas komen.
Waarschuw ook voor de nadelen van een telefoon
Het is goed om bewustzijn bij je kind te creëren over smartphonegebruik. Hoewel een telefoon natuurlijk voordelen biedt, zitten er ook een aantal nadelen aan. Het is goed om dit te bespreken om te voorkomen dat je kind straks voor onverwachte verrassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan het nadeel dat sommige kinderen gemeen zijn online en dit eenvoudig uiten. Door hier alvast het een en ander over te vertellen weet je kind ook welke nadelen eraan verbonden zitten en daardoor is het makkelijker om mee om te gaan.
Maak duidelijke afspraken van tevoren
Heb je de keuze gemaakt om de eerste telefoon te kopen? Dan is het slim om afspraken te maken. Denk aan afspraken die betrekking hebben op een maximale schermtijd per dag of het feit dat de telefoon niet gebruikt mag worden in bepaalde situaties. Denk bij dit laatste aan situaties als tijdens het eten of net voor het slapen gaan. Ook afspraken maken over het niet gebruiken van bepaalde apps voor een bepaalde leeftijd is slim om te doen. Door duidelijke afspraken te maken van tevoren weet je kind beter wat wel en niet mag en zo voorkom je dat een telefoonverslaving op jonge leeftijd ontstaat.
Als je op zoek bent naar een telefoon, dan heb je mogelijkheden genoeg. Samsung smartphones zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Dit merk heeft telefoons in allerlei soorten en prijsklassen en daardoor zit er ongetwijfeld wel eentje bij die bij je wensen aansluit.
Geef zelf het goede voorbeeld
Het is de nachtmerrie van veel ouders als ze denken aan een eerste telefoon: te veel tijd achter het scherm. Om dit bij je kind te voorkomen is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Als je jouw kind een eerste telefoon geeft en zelf continu op je smartphone bezig bent, is de kans groot dat je kind dit gedrag snel overneemt. Probeer daarom zelf ook om je smartphonegebruik in de hand te houden. Hoe meer tijd jullie voor elkaar hebben, hoe beter!
Met deze tips help je jouw kind met de voorbereiding op een eerste telefoon. Voor je kind is dit compleet nieuw, dus een goede voorbereiding kan nooit kwaad. Hoe beter de voorbereiding, hoe meer bewust je kind is van het smartphonegebruik en hoe groter de kans dat er goed mee wordt omgegaan. Houd deze tips dus zeker in je achterhoofd als je van plan bent om binnenkort de eerste telefoon te kopen!
Lisette says:
Ik merk dat de kinderen die pas net een telefoon hebben (die van mij hebben hem al vanaf de peuterleeftijd) vaak in het begin ontzettend veel appen. Vooral met extreem veel emoji’s, haha. Blijkbaar is dat een fase
Lisette onlangs geplaatst…Hoera, een onvoldoende!