Kinderboekenweek Gruwelijk Eng

10 Tips Gruwelijk Enge Kinderenboeken(week)

Over een paar weken start de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is Gruwelijk Eng! Een mooi thema voor een paar lekkere griezelboeken. Daar zijn er natuurlijk verschillende van de te vinden, voor alle leeftijden. Ik heb er al een paar mogen lezen, en ik mag er ook nog een paar weggeven! 

Kinderboekenweek Gruwelijk Eng

Voor de allerkleinste (groep 1&2)

1. Lekker nooit niet bang! – Vivian den Hollander

Lisa en Jimmy zijn lekker nooit niet bang! Of misschien soms toch een klein beetje…? Jimmy zegt van niet. Maar als de logeerhamster van Lisa in zijn mouw kruipt, durft hij hem niet te pakken. Zoef is veel griezeliger dan hij dacht! Lisa vindt een prik krijgen juist best spannend, maar ze is heel flink. En wanneer ze ’s avonds in bed ligt, kan ze niet slapen. Ze hoort een eng getik in haar kamer. Er zit toch geen monster onder haar bed?

Illustrator: Dagmar Stam | Leeftijd ca. 3+ | 32 Pagina’s | ISBN: 978 90 00 35413 9 | Prijs: €5,00

Wat vonden wij ervan? Een leuk boekje over bang zijn voor verschillende dingen. Iedereen is wel ergens bang voor. Door de verschillende hoofdstukken kun je het boekje ook prima in delen voorlezen.

2. De griezeltjes –  Marianne Busser & Ron Schröder

Mees en Moontje moeten naar het kindertehuis van juffrouw Pin. Maar daar hebben ze helemaal geen zin in, want ze hebben het juist zo fijn bij tante Tivoli. Gelukkig neemt het kindertehuis geen zieke kinderen op, dus zorgt tante Tivoli ervoor dat de kinderen de blauw-rode pukkeleritus krijgen…
Maar juffrouw Pin geeft niet op. ‘Dan blijf ik wel logeren tot ze weer beter zijn,’ zegt ze. Mees en Moontje vinden dat maar niets en bedenken een plan. Ze gaan zich als echt griezeltjes gedragen. Zou het de griezeltjes lukken om juffrouw Pin weg te krijgen?

Illustrator: Dagmar Stam | Leeftijd ca. 4+ | 64 Pagina’s | ISBN: 978 90 00 35641 6 | Prijs: € 7,50

Wat vonden wij ervan? De verhaaltjes zijn spannend, maar ook zeer grappig. Het is wel een wat dikker kinderboek, maar door de korte hoofdstukken, prima voor een verhaaltje tussendoor

3. Voor Bot en Botje – Janet & Allan Ahlberg

Bot en Botje laten ’s nachts hun hond uit en willen kleine kinderen of bange oude vrouwtjes de stuipen op het lijf jagen. Maar wat saai, iedereen ligt lekker te slapen… Dus maken ze elkaar maar aan het schrikken, en daar zijn ze gelukkig erg goed in!

Dit boek heeft een Glow-in-the-Dark omslag!

Leeftijd ca. 4+ | 32 Pagina’s | ISBN: 978 90 216 7755 2 | Prijs: €9,99

Wat vonden wij ervan? Leuk boekje om voor te lezen over de nachtelijke avonturen van deze 3 skeletjes, die er ’s nachts op uitgaan. De tekeningen zijn erg mooi en de teksten niet te lang

Voor de eerste lezertjes (groep 3&4)

4. Hond in het huis van Wolf – Sylvia Vanden Heede

Wolf wil naar zee.’Jij past op mijn huis, Hond’, zegt hij. Daar heeft Hond geen zin in. ‘Je moet! Of ik bijt Pup!’ dreigt Wolf. Dus doet Hond wat Wolf zegt. Het is eng in het huis van Wolf.Er kraakt iets. Er piept iets. Er krast iets op de ruit. En iets klopt op de deur…Zou dat Kat zijn?

Speciaal voor beginnende lezers (AVI E3)

Illustrator: Marije Tolman | Leeftijd: 7 jaar | 48 pagina’s | ISBN 9789401444262 | Prijs: €7,50

Wat vonden wij ervan? Leuk boek om zelf al te lezen, maar extra eng om naar te luisteren als mama het heel spannend voor leest.

5. Opa’s griezelige gasten – Vivian den Hollander 

Mila en Tom hebben een fijne oppas-opa. Hij doet altijd leuke dingen met hen. Maar op een dag, als Tom en Mila weer naar opa gaan, schrikken ze van een enorme hagedis die voor het raam zit. Ze rennen achterom, want ze zien opa nergens. Hij blijkt in het schuurtje te zitten en oefeningen te doen. In het schuurtje zien ze nog veel meer bijzondere beesten. Tom is er best bang voor. Om hem van zijn angst af te helpen, laat opa zien dat de dieren helemaal niet eng zijn. Hij laat ze in zijn nek lopen, en de kinderen mogen de dieren zelf vasthouden. Tot er iets gebeurt waar opa heel erg van schrikt. Dit is een AVI-boek, niveau E4.

Illustrator: Saskia Halfmouw | Leeftijd 6-9 jaar | 32 Pagina’s | ISBN 978 90 003 5410 8 | Prijs: €7,99

Wat vonden wij ervan? Leuk boek met mooie tekeningen vol enge dieren. Een heel leuk verhaal om voor te lezen of om zelf al te lezen.

Om lekker helemaal zelf te lezen (groep 5&6)

6. Billy en het geheim onder de trap – Krista Okma

Billy Brandschoon is al twaalf keer verhuisd. Zijn moeder hoopt steeds dat de nieuwe buurt schoner is. Ze krijgt de zenuwen van viezigheid. Wanneer ze een overbuurvrouw met zweetoksels tegenkomt, staat het te koop­bord alweer in de tuin. Alleen wil Billy niet meer verhuizen: zijn nieuwe buurmeisje Rosa is zo leuk dat Billy er gloeiwangen van krijgt, en achter de trapkast hebben ze een geheime kelder ontdekt. Billy en Rosa maken een antiverhuisplan. Gaat het ze lukken om een dertiende verhuizing te voorkomen? Een grappig en absurd avontuur over trapkasten, geheimzinnige deuren en echte vriendschap.

Illustrator: Saskia Halfmouw | Leeftijd 8 jaar | 146 Pagina’s | ISBN 978 90 448 2971 6 | Prijs: €14,95

Wat vonden wij er van? Dit boek is in de zomervakantie mee gegaan en helemaal uit gelezen. Het spannende verhaal zorgde er voor dat er elke avond in bed lekker in gelezen werd.

7. Het grote griezelboek

Van Magere Lat van Astrid Lindgren en De kinderverslinder van Koos Meinderts, tot de bloedstollende horror van R.L. Stine… Deze griezelbundel bevat bestaande en nieuwe verhalen van bekende auteurs en illustratoren. Met verschillende griezelniveaus, van griezel-grappig tot supereng!

Leeftijd 7-11 jaar | 240 Pagina’s | ISBN 978 90 2167 7751 4 | Prijs: €19,95

Wat vonden wij er van? Hét boek om de komende weken lekker uit voor te lezen, vol klassieke verhalen passend bij het thema van de Kinderboekenweek en een mooie aanloop naar Halloween.

Voor de boekenverslinders (groep 7&8)

8. IJzersterke Verhalen – Gruwelijk grappige griezelverhalen – Tosca Menten

Ken je dat verhaal van die vrouw die in de gehaktmolen viel? Of van die tante met een lintworm van drieëndertig meter in haar buik? Of het waargebeurde verhaal van die grafkist waar nog geluid uit kwam? De Lachende Zaag verzamelde negen gruwelijk grappige griezelverhalen, die je beter niet aan je neefje van vier kunt voorlezen, maar waar je per ongeluk toch van in de lach schiet. Aangevuld met afschuwelijke weetjes, ijselijke versjes en gekke geestigheden uit de geschiedenis van de Lachende Zaag.
Gruwelijk grappige griezelverhalen is een verrassende bundel vol gruwelijk grappige griezelverhalen, weetjes, versjes en geestigheden. Om vooral NIET te lezen voor het slapengaan!

Illustrator: Katrien Holland | Leeftijd: 10-12 jaar | 168 Pagina’s | ISBN 978 90 245 7768 2 | Prijs: €7,99

9. Kattensoep – Janneke Schotveld

Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen. Wie zit er achter de mysterieuze kattenverdwijningen? En nog belangrijker: wat gebeurt er met de katten? Als ook Boeli’s eigen kat Obama verdwijnt, begint de tijd wel erg te dringen…

Illustrator: Annet Schaap | 76 pagina’s | ISBN 978 90 596 5429 7

Het Kinderboekenweekgeschenk® krijg je cadeau van de boekhandel bij een besteding van tenminste € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Mijn eigen keuze

10. De griezels – Roald Dahl

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten.

Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Illustrator: Quentin Blake | Leeftijd: 7-8 jaar | 80 Pagina’s | ISBN 978 90 261 4395 3  | Prijs: €5,00

Wat vonden wij ervan? Dit is echt een van mijn lievelingsboeken uit mijn eigen jeugd. De relatie tussen de griezels is zo grappig, dat het eigenlijk helemaal geen eng boek is, maar iedereen wel zou moeten (voor)lezen.

Extra tip: Kinderen voor Kinderen – Gruwelijk Eng

Winactie is gesloten

Speciaal voor de Kinderboekenweek mag ik 2 van de bovengenoemde boeken weggeven. De winnaars zijn

Opa’s griezelige gasten – Vivian den Hollander 

Lekker nooit niet bang! – Vivian den Hollander

 Ik zal persoonlijk de winnaar een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.

Doe ook mee met de winactie voor 3x Denksport voor Meiden

Uitgelichte foto van Shutterstock

Spread the love

42 thoughts on “10 Tips Gruwelijk Enge Kinderenboeken(week)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.