Zelf je nieuwe keuken samenstellen is iets waar veel vrouwen en hun partners over dromen. Want wat is er mooier dan een gepersonaliseerde keuken laten plaatsen, met alle apparatuur en in de stijl die jullie het mooiste vinden? Ben jij bezig met het uittekenen van een prachtige keuken? Dan sta je vast ook voor de keuze welke oven je hier in wilt. Wellicht denk je ook na over een stoomoven. Lees hier waar je aan moet denken als je een stoomoven in je nieuwe keuken wilt plaatsen.
Zo kies je dé perfecte stoomoven
Maar hoe pak je het vinden van dé perfecte stoomoven aan? Hoe maak je een verstandige keuze uit het grote aanbod moderne ovens? Om je hierbij te helpen kun je de Keuzehulp stoomovens raadplegen. In deze Keuzehulp stoomovens staan de belangrijkste aandachtspunten om een goede eigentijdse oven uit te kiezen. Dus lees gauw verder voor de beste tips en vind jouw droomoven voor een zo voordelig mogelijke prijs!
Bepaal de juiste maat van jouw ideale stoomoven
Stoomovens en inbouwovens zijn beschikbaar in twee standaardmaten, namelijk met een hoogte van 45 cm of 60 cm. Stel vast wat de nis van jouw huidige of toekomstige keuken is en meet deze op. Zorg dat je de maten van je favoriete inbouwoven weet en meet goed na of deze in jouw keuken past.
Let op de juiste aansluiting van de stoomoven
Het soort aansluiting van elektrische apparatuur als kookplaten en ovens wordt weergegeven middels een aansluitwaarde, die uitgedrukt wordt in kW. Heeft de stoomoven die je in het vizier hebt een aansluitwaarde groter dan 3,6 kW? Dan levert de aanbieder doorgaans geen perilexsnoer, ook wel bekend als een 5-aderige aansluitsnoer, mee. Koop die er dan zelf bij! Deze stekkers zijn namelijk van groot belang, omdat ze een hogere elektrische capaciteit hebben dan standaard stroomsnoeren. Verder moet er naast een perilexstekker bij ovens boven 3,6 kW ook een perilexcontactdoos aangelegd worden. Houd hier rekening mee als je een stoomoven zoekt met een stroombereik boven 3,6 kW.
Drie soorten ovens met stoomfunctie
Een stoomoven is verkrijgbaar in drie soorten, namelijk een lagedrukoven, een hogedrukoven en een combi-oven met stoomfunctie. Een oven met lage druk, ook wel drukloze oven genoemd, is geschikt om allerlei soorten gerechten mee te maken. Een stoomoven op hoge druk is duurder, omdat deze meer vermogen heeft en jouw/jullie gerechten sneller klaarmaakt. En pluspunt van dit type is wel dat ze relatief energiezuinig zijn. De combi-oven is een oventype met een geïntegreerde stoomoptie. Naast opwarmen kun je met deze oven ook gerechten en voedselproducten ontdooien, gaarkoken of – als dat nodig is – vlees gaar laten sudderen.
De watertoevoer
Op het gebied van de watertoevoer van een stoomoven kun je kiezen uit twee varianten. Het meest geliefde model is de stoomoven met een vaste waterverbinding op het leidingnet. De watervoorziening verloopt hier automatisch. Een andere optie is de stoomoven met een los waterreservoir. Deze types oven moeten handmatig ofwel manueel bijgevuld worden en zijn voor de gebruiker wellicht iets minder comfortabel dan het vaste model.
Uitgelichte foto: Shutterstock