Iedereen weet het inmiddels wel: onze gasrekeningen rijzen de pan uit. Nu is het belangrijker dan ooit voor onze portemonnee en voor het milieu om ons huis duurzamer te gaan verwarmen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg alternatieven dan de bekende hr-ketel. In dit artikel vertellen we je een aantal tips over hoe jij je woning duurzamer kunt verwarmen. Zo bespaar je geld én draag je bij aan een beter milieu. Een win-win dus! Laat je inspireren!
Infraroodverwarming
Infraroodverwarming is dé nieuwe manier van je huis verwarmen. Je hebt tegenwoordig dan ook een flink aanbod aan soorten infrarood bijverwarming. Zeker in een goed geïsoleerd huis is het een ideale manier om je huis duurzaam te verwarmen. Deze panelen werken namelijk anders dan gewone radiatoren, want ze geven stralingswarmte af vanaf een paneel. Tegenwoordig kun je het krijgen in de vorm van vloeren, spiegels en andere stijlvolle opties.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn absoluut een flinke investering, maar je krijgt het er honderd procent voor terug. Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt maak je door zonlicht warmte aan voor je woning en voor het water. Zonnepanelen kun je tegenwoordig zelfs met een speciale duurzame lening laten installeren. Dit kan omdat je hier veel waarde voor terugkrijgt: de zonnepanelen laten de waarde van je huis stijgen, zorgen voor een extreem lage energierekening en wanneer je “over” hebt krijg je geld van de overheid. Je doneert dan namelijk jouw energie op het centrale net.
Warmtepompen
Ook warmtepompen zijn niet meer weg te denken. Zo heb je volledig elektrische warmtepompen, die kun je in één woning installeren, maar ook in een blok met huizen gebruiken. Daarnaast zijn er hybride warmtepompen, waarmee je een kleine elektrische pomp hebt met een hr-ketel. Wat je ook kiest, een warmtepomp draagt hoe dan ook bij aan het duurzamer verwarmen van je woning.
Duurzaam in de wijk
Er wordt nu ook gespeculeerd en getest om een gedeelte van een wijk te kunnen helpen met verduurzamen en goedkoper verwarmen van de huizen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtenet: hierbij ben je aangesloten tot een net waarin stadsverwarming plaatsvindt.
Uitgelichte foto: Shutterstock