Welke soorten matrassen zijn er nu precies?

Welke soorten matrassen zijn er nu precies?

Een goed matras kan behoorlijk duur zijn, maar het blijkt vaak een goede investering te zijn. Bedenk dat je ongeveer 3 jaar op je goedkope matras kunt slapen. De levensduur van een goed matras is 10 jaar en je zult ongeveer een derde van die tijd slapend doorbrengen. Dat is dus meer dan het driedubbele, wat meteen duidelijk maakt dat een goed matras als een serieuze investering moet worden beschouwd. Daarom is het belangrijk om op zijn minst enkele soorten matrassen te kennen voordat je jouw zuurverdiende centen uitgeeft.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn verschillende soorten matrassen, maar de meest voorkomende zijn spiraalmatrassen, pocketveringmatrassen, koudschuimmatrassen, latexmatrassen en traagschuimmatrassen.

Spiraalmatrassen

Dit is het meest voorkomende matrastype en dus ook het soort matras waar de meeste mensen aan denken bij het visualiseren van een matras. Deze matrassen hebben gewoon een plaat van metalen veren bedekt met opvulling. Er is meestal een metalen staaf voor randondersteuning toegevoegd en de matrasvulling is machinaal langs de zijkanten gestikt.

Er worden vaak verschillende maten gebruikt om een ​​spiraalmatras te definiëren. Deze omvatten het totale aantal spoelen in de matras, de dikte van de draad die in de spoelen wordt gebruikt en het aantal onderlinge verbindingen tussen de spoelen die de matras vorm geven. Het aantal spoelen en de spoeldikte zijn gerelateerd aan de ondersteuning die de matras biedt. Meer spoelen en dikkere spoelen staat over het algemeen gelijk aan meer ondersteuning.

Pocketvering

Deze zijn qua concept vergelijkbaar met spiraalmatrassen, behalve dat elke veer afzonderlijk in materiaal is verpakt. Een pocketveringmatras wordt gezien als een luxueuzere versie op de spiraalmatras, omdat de individuele pocketveren zich beter aanpassen aan het lichaam en de overdracht van beweging van het ene lichaam naar het andere beperken.

Koudschuimmatrassen

Koudschuim is een materiaal dat als matras een heel goede ondersteuning kan geven. Een koudschuimmatras is bij het gebruik van de juiste kwaliteit koudschuim niet te evenaren door andere materiaalsoorten en dus zijn dit de beste matrassen. Niet voor niets wordt koudschuim ook gebruikt in ziekenhuizen omdat het materiaal hygiënisch is en hier absoluut geen huismijt in kan gaan nestelen. Maar ook door de open structuur goed vochtdoorlatend wat weer belangrijk is om je lichaamsvocht af te voeren.

Wat vooral de kwaliteit van het beste koudschuim matras bepaalt is de juiste densiteit (HR-waarde) en de polyolverhouding. Dit laatste materiaal zorgt voor de juiste puntelasticiteit die er voor zorgt dat je lichaam op basis van het gewicht de juiste ondersteuning krijgt. Overigens is het daarom ook van groot belang dat je nooit een koudschuimmatras onder vacuümdruk in een kleine verpakking krijgt toegestuurd. Het matras zal hierdoor namelijk al 15-25% van zijn elasticiteit zijn verliezen. Maar wanneer je een goede kwaliteit koudschuimmatras hebt gevonden zul je hier erg veel plezier aan beleven.  

Lees ook: Van ledikant naar het grote bed: een hele stap!

Latex matrassen

Latex wordt soms gebruikt als topper voor pocketveringmatrassen, maar het vervangt soms ook de veren en wordt de kern van de matras zelf. Het is recentelijk populair geworden om een ​​aantal redenen, waarvan de groene aard de belangrijkste is. Natuurlijke latex komt immers van de rubberboom. Er moet echter op worden gewezen dat niet alle latex natuurlijk is. Latex wordt soms gemaakt van petrochemicaliën, wat bekend staat als synthetische latex.

Latexmatrassen kunnen ook een combinatie zijn van zowel synthetisch als natuurlijk latex. Balangrijk om te weten, is dat latex bestand is tegen schimmels, meeldauw en bacteriën. Het is dus hypoallergeen. Bovendien gaan latexmatrassen doorgaans erg lang mee (ongeveer 30 jaar). Ook is latex voor sommige mensen erg comfortabel. Het past zich goed aan het menselijk lichaam aan.

Traagschuim

Deze matrassen zijn gemaakt van polyurethaan dat ook wel visco-elastisch schuim of geheugenschuim wordt genoemd. Ze zijn oorspronkelijk ontwikkeld door NASA om astronauten te helpen omgaan met ernstige g-krachten. In het verleden waren deze matrassen onbetaalbaar, maar nieuwe technologie heeft deze matrassen de laatste tijd toegankelijker gemaakt.

De term traagschuim verwijst naar het feit dat de indrukken die in het schuim worden gemaakt, pas na lange tijd verdwijnen en het schuim weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Traagschuim bestaat uit vele kleine met lucht gevulde cellen die langzaam hun lucht afgeven wanneer ze worden samengedrukt en langzaam opnieuw vullen wanneer de druk wordt weggenomen.

Vaak zie je bij deze matrassen meerdere maten, zoals dichtheid en diepte. Dichtheid verwijst eenvoudigweg naar het gewicht per kubieke voet van het materiaal, terwijl diepte slechts de dikte van traagschuim is. Om een goede traagschuim matras in huis te hebben, wil je waarschijnlijk een dichtheid van minimaal 2,5 lbs. Het meest gebruikelijke is momenteel 4 lbs.

Wanneer je op zoek bent naar een goed matras of naar een ander slaapproduct neem dan gerust eens een kijkje op de website van slaaponline.nl.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.