Raambekleding Welke raambekleding past bij onze ramen?

Keuzestress | Welke raambekleding past bij onze ramen?

We wonen nu al een tijdje in ons ‘nieuwe’ huis. Omdat het ook een redelijk nieuwbouwhuis is en het van binnen net geschilderd was konden we zo intrekken. Ook hingen er overal lamellen voor de grote ramen en luxaflex voor de kleine ramen. Met name de lamellen vond ik niet erg mooi en nu is de tijd aangebroken om ze te vervangen. Maar met wat? Er is zoveel keuze in raambekleding, dat ik dikke keuzestress heb…

Raambekleding Welke raambekleding past bij onze ramen?

Het leed dat lamellen heet

De zilverkleurige lamellen, die nu voor de grote ramen aan de voor- en kant van het huis hangen, doen waarvoor je bedoeld zijn; ze geven ons privacy met name in de donkere dagen. In de zomer merk ik al dat ik ze liever gewoon open laat, maar in de winter vind ik het toch fijner om ze dicht te doen, om de inkijk wat te beperken. Helaas is daarmee alles gezegd. We hebben ze in de keuken al een keertje op nieuw opgehangen, omdat ze vanuit het midden opengingen. In erg praktisch, want we hebben we een extra deur in de hoek zitten, die hierdoor lastig open te doen was als de lamellen er voorhingen. Van het teruggekregen belastinggeld gaan we ze nu eindelijk vervangen, maar met wat…

Gordijnen

Gordijnen zijn misschien wel de meest gekozen oplossing voor raambekleding. Deze hebben we wel in de slaapkamers hangen. Daar zijn de ramen wat kleiner en reeds voorzien van luxaflex. Hier is niets mis mee, maar zelf vind ik dat het de kamer een stuk gezelliger maakt als er in de hoeken een mooi lang gordijn hangt. Ook zouden we beneden aan de achterkant wel de lamellen kunnen vervangen voor gordijnen, maar aan de voorkant van het huis hebben we de keuken en daar vind ik gordijnen niet erg praktisch. De kans dat er vlekken op komen is toch een stuk groter (alhoewel met kinderen is daar overal risico op ;)).

raambekleding slaapkamer

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen vind ik erg mooi, maar omdat we een heel groot ramen hebben van 4 meter breed. redden we dat niet met de afstand. Net als bij de lamellen in de keuken, willen we dat de raambekleding daar ze maar een kant opgaat. Met paneelgordijnen zouden we dus 4 of 5 rails achter elkaar moeten hangen of we hebben de helft van het raam altijd bedekt. Ik denk dat dit er erg raar uit zal gaan zien

Shutter

Toen we het huis kochten, hebben we contact gehad met een binnenhuisstylist. Zij had de styling van ons oude huis ook gedaan voor de verkoop en daar waren we erg tevreden over. Haar idee was om overal te kiezen voor shutters. Heel erg prachtig, maar helaas bleek het prijskaartje daarvan iets te prijzig. Wie weet dat we daar ooit nog eens een potje geld voor vinden.

Shutters

Raamfolie

Omdat ik het zo lastig vind om voor het grote raam aan de voorkant raambekleding te vinden, heb ik ook wel eens overwogen om de ramen tot halverwege te beplakken met raamfolie. Deze kun je tegenwoordig krijgen met veel verschillende kleuren en motiefjes. Op Pinterest zag ik bij deze Amsterdamse Huisjes bij CreaChick voorbij komen. Door de ramen en deurtjes, kun de kinderen dan toch nog naar buiten kijken. Wel zou ik ze dan een stuk hoger maken (1.50) en met minder raampjes.

.

Rol- en vouwgordijnen

Natuurlijk heb ik al even zitten gluren bij de buren 😉 De meeste hebben voor de grote ramen aan de voorkant (zowel boven als beneden) gekozen voor rol- of vouwgordijnen. Er bestaan nu rol/vouw gordijnen die je half open en gesloten kan afsluiten. Deze vind ik wel erg mooi en denk ik dat het ook wel de beste oplossing is. Niet gek natuurlijk dat de meeste buren dan daar ook voor gekozen heeft.

Zeker voor in de zomer kan een rolhor voor het raam ook erg handig zijn. Zo kun je dan wel het raam openzetten, zonder dat de muggen en vliegen massaal de toegang hebben tot je slaapkamer. Rolhorren zijn er in verschillende maten en kleuren en tegenwoordig ook elektrische.

Dakraamgordijnen

En dan zijn er nog de dakramen. Deze vragen altijd wat extra aandacht omdat je daar niet gewone raambekleding voor kunt hangen. Ik ging daarom op de website met diversiteit aan dakraam gordijnen van VELUX. Naast dat zij natuurlijk bekend zijn van de dakramen, vind je er ook veel raambekleding inspiratie, van verduisterde gordijnen, jaloezieën, tot plissé- , vouw- en de leukste gordijnen voor kinderkamers. Genoeg keuze dus.

Voor welke raambekleding hebben jullie gekozen?

Afbeeldingen afkomstig van Shutterstock

Spread the love

18 thoughts on “Keuzestress | Welke raambekleding past bij onze ramen?

 • Wij hebben zo van die pand gordijnen. Op de bovenverdieping van de ikea, beneden op maat gemaakte die ook beter uit te wassen zijn.
  Ik vind dat ook iets super moeilijk, raambekleding.

 • Wij hebben deels top downies bottom up plissé gordijnen. Erg fijn bij ramen die rich niet open kunnen. Bij de openslaande deuren gewone gordijnen van de hema (aan twee kanten). In de keuken hebben we niets, die zit ook aan de tuinkant dis dat scheelt.

 • Heel herkenbaar. Ik heb zelf aan de voorzijde geen raambekleding. Ik wil daar uiteindelijk rolgordijnen, maar vanwege het afwijkende formaat en mijn afwijkende smaak (oranje lichtdoorlatende stof) worden die voor mijn budget vrij prijzig. Gelukkig heb ik een boom voor de deur… 🙂
  Aan de slaapkamer kant heb ik twee oranje lappen en met haakjes enzo hebben we daar een verwisselbare raamkleding van gemaakt. Ik wil het namelijk wel graag kunnen wassen. Zeker met twee katten in huis. 😉

 • Ik herken je keuzestress heel goed. Wij hadden zelfs drie jaar lang helemaal geen gordijnen omdat ik niet kon kiezen welke soort. Uiteindelijk heb ik bij de Xenos dunne voile gordijnen gekocht voor een prikkie.

 • Ik ben ook net verhuisd en gaan van de week ook voor rolgordijnen. Vooral om het prijskaartje maar ook omdat ze minder zwaar ogen als gordijnen. Verder heb ik op de ramen aan de galerij gewoon raamfolie geplakt. Voordeel daarvan is dat je het gewoon bij de action kan kopen haha.

 • Wij hebben vorig jaar een huis gekocht met electrische rolluiken. Dat is maar goed ook, want we kunnen maar niet beslissen over de raambekleding. We neigen nu naar luxe rolgordijnen, maar ik denk dat het nog wel even gaat duren voor we een beslissing nemen…
  Groet,
  Gerjanne de Kock Derksen

 • Het is ook zo moeilijk om een keuze te maken uit al die verschillende soorten raamdecoratie.. Wij hebben nu nog plisségordijnen hangen, maar hebben ondertussen kleurstalen aangevraagd bij rolgordijnenexpert. Duimen dat daar een perfecte kleur tussen zit zodat wij zsm de knoop kunnen doorhakken en een make over kunnen geven aan onze slaap en woonkamer!

 • Het is inderdaad mooi om voor gordijnen te kiezen in de hoeken, om de kamer wat meer sfeer uit te laten stralen. Zelf zou ik niet voor een donkere kleur kiezen, omdat er al veel hout elementen zijn toegepast. Crèmekleurige doorzichtige gordijnen zijn wellicht een optie!

 • Leuk en inspirerend blog over de keuze van raambekleding. Ik ben zelf gordijnenfan, ook om het dempend effect op de akoestiek. Bedankt ook voor de tip van die leuke raamfolie met die huisjes. Die gebruikelijke folie vind ik zo steriel.

 • Er zijn tegenwoordig zoveel soorten raambekleding te vinden! Ik vond het zelf ook lastig om een keuze te maken. Ik ben uiteindelijk gegaan voor normale gordijnen en rolluiken zodat onze woning in de zomer wat koeler is.

 • Bedankt om deze typen raambekleding op een rijtje te zetten. Ik vind het zelf ook erg lastig om een keuze te maken. Ik denk over rolschermen met brandwerende eigenschappen. De shutters vind ik ook mooi, maar dit past niet zo goed bij mijn ramen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.