Een vakman aan het werk met gereedschap bij een renovatieproject in huis

Deze werken laat je liever door een vakmens uitvoeren

Klus je graag zelf? Mooi zo! Toch zijn er werken in en rond het huis die zelfs de handigste harry of harriette beter niet zelf aanpakt. Omdat ze technische kennis vragen, risico’s met zich meebrengen of gewoon sneller en beter uitgevoerd worden door een professional. Dit zijn de werken die je met een gerust hart overlaat aan een vakmens. 

Elektriciteit vraagt kennis en precisie

Zelf een lamp ophangen of een stopcontact vervangen lukt meestal nog wel. Maar zodra het gaat om nieuwe bekabeling, een zekeringskast of het uitbreiden van je elektrische installatie, schakel je beter een elektricien in. Dat is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van wetgeving.

Een fout aangesloten systeem kan brand veroorzaken of problemen opleveren bij een keuring. Bovendien moet elke installatie aan bepaalde normen voldoen. Een erkend elektricien kent de regels, werkt netjes en veilig. Zo ben je zeker van een betrouwbare en goedgekeurde installatie, en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Ruwbouw en structurele werken

Wil je een muur uitbreken, een aanbouw plaatsen of de draagstructuur van je woning aanpassen? Dan doe je dat best niet op eigen houtje. Dergelijke werken hebben vaak gevolgen voor de stabiliteit van je huis. Een fout kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook duur om te herstellen.

Een ervaren aannemer weet exact wat wel en niet kan, en werkt vaak samen met een architect of ingenieur. Hij of zij coördineert het werk, volgt de planning op en zorgt voor een correcte uitvoering. Ook als je zelf graag de handen uit de mouwen steekt, kan het slim zijn om minstens voor de grote werken een aannemer in te schakelen. Dat bespaart je kopzorgen en tijd. En op de lange termijn ook vaak geld. 

Sanitair en leidingen? Liefst met ervaring

Een beetje doe-het-zelver kan (soms met behulp van een video tutorial) wel een lekkende kraan vervangen. Maar houd je toch wat in als het gaat om een volledige badkamer installeren of een regenwaterpomp aansluiten. Dan is het toch slimmer om een loodgieter in te schakelen. Eén klein foutje in de afvoer of waterdruk kan grote gevolgen hebben, zoals vochtproblemen of schade aan je vloer.

Een vakmens werkt met het juiste materiaal, volgt de normen en denkt mee na over de meest efficiënte en duurzame oplossing. Jij vermijdt onnodige herstelwerken en krijgt meteen het resultaat waar je voor tekende.

Technieken combineren

In veel renovatieprojecten lopen verschillende technische werken door elkaar: elektriciteit, verwarming, ventilatie, sanitair … Als je dan met meerdere zelfstandige vakmensen werkt, is het niet altijd duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Wie plant wie in? En wat als er vertraging is?

In dat geval kan het handig zijn om één aannemer alles te laten coördineren. Zo heb je één aanspreekpunt, één planning en minder kans op fouten. Zeker bij totaalrenovaties of bij het bouwen van een nieuwe woning is dat een slimme zet.

Spread the love

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.