De trends op het gebied van kleuren en materialen in 2024

De trends op het gebied van kleuren en materialen in 2024

Ben je toe aan een nieuwe kleur op de muur? Zoek je naar de juiste kleur voor je volgende 2 zitsbank of bijvoorbeeld fauteuil? Dit artikel zet de laatste trends op het gebied van kleuren en materialen voor je op een rijtje. Interieurstylisten zoeken tegenwoordig vaak naar combinaties van kleuren en materialen die het interieur een rustige, maar warme uitstraling geven. Populair is onder meer het gebruik van ton sur ton kleuren, in het Nederlands vertaald als kleur op kleur. Je probeert een zekere gelaagdheid aan te brengen in het kleurgebruik in huis. Ton sur ton kleuren zijn verschillende tinten van dezelfde kleur. Het zorgt voor een subtiel contrast, wat voorkomt dat een ruimte een saaie uitstraling krijgt. Tegelijkertijd is het contrast niet zó groot, dat het een ruimte te druk maakt. 

Warme ruimte creëren met roze terracottakleur

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe kleur voor je muur of bijvoorbeeld eetkamerstoelen, zal roze terracotta niet als eerst bij je opkomen. Toch behoort deze warme kleur tot de trends van dit moment. Helemaal nieuw is het gebruik ervan overigens niet; de afgelopen jaren kozen interieurstylisten hier al vaker voor. Niet alleen heeft roze terracotta een warme uitstraling; het valt ook goed te combineren met de populaire materialen van dit moment. Denk aan hout, natuursteen en bijvoorbeeld chroom. Een alternatief voor roze terracotta is het gebruik van diep- of bordeauxrood. Deze kleuren zijn echter wat minder zacht; het kan een ruimte in huis klein laten ogen. 

Verschillende tinten groen in huis 

De afgelopen jaren kwam de botanische inrichting van woningen op. Het is een interieurstijl waarbij voor bijvoorbeeld een groene wand gekozen werd, gecombineerd met donkerhouten meubels en een aantal grotere kamerplanten. De combinatie geeft het interieur een warme, natuurlijke uitstraling. In plaats van een groene kleur op de wand, werd ook regelmatig gekozen voor een behangetje met bijvoorbeeld het silhouet van een tropisch oerwoud. 

Kijk eens naar de donkerhouten, duurzame meubels bij Sanders Wonen. Ze zijn nog steeds geliefd! In plaats van voor een botanische inrichting te kiezen, combineer je ze met ton sur ton kleuren in diverse groene tinten. Denk aan een mix van olijfgroen, saliegroen, enzovoorts. 

Stoer en warm interieur met blauwtinten 

Het gebruik van verschillende tinten in combinatie met robuuste houten meubels is ook interessant bij de keuze voor blauwtinten. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie azuurblauwe verf op de wanden in huis. Deze kleur heeft een wat stoerder karakter dan bijvoorbeeld de groentinten of roze terracotta. Net als de voorgaande kleuren, vallen ook blauwtinten goed te combineren met verschillende soorten materialen. Denk aan azuurblauw met een chromen wandlamp, het staat prachtig! Of denk aan een azuurblauwe wand met verschillende metalen rekjes, wat het interieur een industriële tint geeft. 

Trek een kleur op de wand door naar andere ruimtes 

Voorheen werd regelmatig gekozen voor het scheiden van verschillende ruimtes in huis, door een andere kleur op de muur te gebruiken. Zo koos men op de wand in de woonkamer voor een andere afwerking, dan op de muren in de eetkamer en bijvoorbeeld keuken. Tegenwoordig wordt een dergelijk contrast steeds vaker vermeden. De kleur op de wand, maar bijvoorbeeld ook de gebruikte materialen in de woonkamer trekt men door richting de andere ruimtes in huis. Het zorgt voor eenheid en geeft de woning een rustigere uitstraling. Daar komt bij dat de keuken steeds vaker als een sociale ruimte wordt ingericht; een plek om de dag alvast door te spreken met je partner of kinderen. Kies bijvoorbeeld bewust voor een kleine bar aan de eettafel of het kookeiland. 

Photo Dreamstime.com

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.